Cine a fost criticul de film Alex Leo Şerban

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cunoscutul critic de film Alex. Leo Şerban va fi incinerat marţi la Crematoriul Vitan Bârzeşti. Criticul a murit vineri noaptea, la vârsta 51 de ani, la Spitalul „Matei Balş" din Bucureşti, fiind diagnosticat cu o boală incurabilă. Comemorarea lui Alex. Leo Şerban va avea loc la Uniunea Scriitorilor - Casa Monteoru, situată la intersecţia dintre Calea Victoriei şi Bulevardul Dacia, luni, 11 aprilie, după ora 16.00. Incinerarea va

Criticul de film Alex Leo Şerban a murit la 52 de ani

Născut la 28 iunie 1959 la Bucureşti, Alex. Leo Şerban a fost eseist, prozator, traducător şi artist vizual, senior editor la revista „Dilema veche", profesor al multor critici de film din noua generaţie, susţinător al noului val de tineri regizori.

Fondator al revistei „Dilema"

„A fost unul dintre fondatorii revistei «Dilema», un personaj fascinant, un personaj autentic chiar şi atunci când nu avea dreptate", a declarat Mircea Vasilescu, redactor-şef la „Dilema veche", revistă pentru care Alex. Leo Şerban a scris până în noiembrie 2009. „Avea un profil cum rar întâlneşti în zilele noastre: cultivat, trendy, curios, cu o cultură rafinată în diverse domenii. Stilul jovial al revistei «Dilema veche» i se datorează şi lui Alex. Leo Şerban, tonul său ludic era inconfundabil", a apreciat Mircea Vasilescu.
Ultimul articol din „Dilema veche" a fost publicat în urmă cu şase săptămâni, când criticul a scris despre Marilyn Monroe al cărei mare fan era.

Unul dintre cei mai îndrăgiţi specialişti

Alex Leo Şerban a debutat în 1976, cu un poem în „Chicago Review" din Statele Unite ale Americii. A fost singurul critic român invitat în emisiunea „Double Je" a lui Bernard Pivot, în 2004, fiind intervievat şi de „The New York Times".
Alex. Leo Şerban a fost curator şi expozant şi a făcut parte din numeroase jurii internaţionale în cadrul unor expoziţii de artă şi festivaluri de film. A iniţiat şi a condus Clubul Cinefililor de pe lângă Institutul Francez din Bucureşti. A conferenţiat la Lincoln Center din New York(1996), Universitatea Umea din Suedia (1996), Universitatea Humboldt din Berlin (2000).
În perioada martie 2005-septembrie 2006 a realizat emisiunea de cultură vizuală „Fotograme" de pe TVR Cultural. A publicat volumul „Dietetica lui Robinson" (Curtea Veche, 2006). La Editura Polirom i-au apărut volumele „De ce vedem filme. Et in Arcadia Cinema" (2006) şi „4 decenii, 3 ani şi 2 luni cu filmul românesc" (2009). A scris, în colaborare cu Mihai Chirilov şi Ştefan Bălan, volumul "Lars von Trier: filmele, femeile, fantomele" (Editura Idea), care a primit Premiul Asociaţiei criticilor de film din România şi (în colaborare cu Şerban Foarţă) "Jeu de paume" (LiterNet). De asemenea, Alex. Leo Şerban a îngrijit colecţia "Biblioteca de film" a editurii Humanitas.
În 2008, Fundaţia Timpul i-a acordat marele premiu pentru Jurnalism Cultural, şi în acelaşi an fost ales în urma unui sondaj, pe site-ul cinemagia.ro, "criticul de film preferat al cinefililor romani".

Interviu la TVR Cultural

TVR Cultural difuzează luni, 11 aprilie, ultima emisiune „Literatura de azi" la care a fost invitat criticul de film şi eseistul Alex Leo Şerban (înregistrată anul trecut, pe 22 noiembrie).
Critciul şi moderatorul Daniel Cristea-Enache spune despre cartea „Dietetica lui Robinson" (Ed. Curtea Veche) că alcătuieşte „un bric-a-brac controlat, dând prin fragmente, fărâme, impresii de sensibilitate şi expresii ale formaţiei intelectuale măsura acestui atât de original, neîncadrabil, inclasificabil autor".


Patapievici: „Garanţie a normalităţii"

La publicarea cărţii „4 decenii, 3 ani şi 2 luni cu filmul românesc", apărută în 2009 la Polirom, Horia-Roman Patapievici scria:
„Pentru mine, existenţa lui Alex. Leo Serban este o garanţie a normalităţii. Combinaţia de inteligenţă, eleganţă, frondă, fairplay, bun-simţ şi nonconformism a tuturor judecăţilor lui mă reconfortează în certitudinea ca viaţa este încă respirabilă, cultura noastră înca nu a murit, noua incultură generală încă nu ne-a cules pe făraş, iar viitorul încă mai poate fi privit cu o combinaţie ironică de încredere rezonabilă şi senin pesimism. Cât timp Leo scrie, ştiu că mă pot încrede în judecata cuiva. Cât timp suntem contemporani, simt că singuratatea gusturilor şi a judecăţilor nu e încă totală, iar diferenţele dintre noi se înscriu firesc atât în misterul general al vieţii, cât şi în farmecul special al convieţuirii."

Precizie a verdictului

„Vocea lui Alex. Leo Şerban este inconfundabilă în critica românească de cinema. Determinante sunt precizia verdictului, curajul cu care demolează atunci când e cazul, conştiinţa propriei valori şi, nu în ultimul rând, backgroundul cultural care îl ajută să iasă din perimetrul criticii de gust privilegiată în presa noastră. El este un raţional, şi nu un impulsiv, chiar dacă îi place să se avânte în polemici şi, dacă se poate, să aibă ultimul cuvânt. E un riguros, şi nu un impresionist, chiar dacă slova sa e sprinţară şi cedeaza adesea tentatiei calamburului. Alex. Leo Şerban nu este omul jumătăţilor de măsură sau al afirmaţiilor de complezenţă. De aceea, adevărurile sale merită să ne pună pe gânduri", aprecia criticul Cristina Corciovescu, la apariţia aceleiaşi cărţi „4 decenii, 3 ani şi 2 luni cu filmul românesc".

Despre „Dieteteca lui Robinson", volum editat de Curtea veche în 2006, filosoful Andrei Pleşu aprecia: „Textul e delicios, înţelept şi frivol, rafinat şi simplu: un excelent antidot împotriva «maidanelor de scriitură» din jur, un dozaj melancolic de Proust, de Quincey, Oscar Wilde şi avangardă. În plus, o dovadă că gustul voluptăţii şi bunul gust în genere pot duce la o formă de înţelepciune."

"Un dandy autentic"

Criticul Anca Grădinariu, care semnează cronica de film în „Adevărul literar&artistic" a declarat, pentru Mediafax, că Alex. Leo Şerban "a trăit puţin, dar a trăit cât cinci vieţi", fiind o fire efervescentă şi "un dandy autentic".

"N-am cunoscut un om care să fi influenţat atât de multe persoane", a spus Anca Grădinariu, menţionând că, datorită lui Alex. Leo Şerban, care i-a fost şi profesor, a obţinut primul ei job.

Despre Alex. Leo Şerban, Grădinariu şi-a amintit că era un om care putea întreţine conversaţii cu absolut oricine şi care fermeca pe oricine cu charisma sa. "Dacă nu ar fi scris despre film, ar fi scris despre călătorii, ar fi scris despre brânzeturile franţuzeşti, ar fi scris despre orice şi ar fi scris bine", a spus criticul, citat de Mediafax.

"Era un om care îşi iubea viaţa, era un om care iubea filmul. (...) A fost 'larger than life'", a punctat, pentru Mediafax, Anca Grădinariu. Criticul a menţionat şi că ultimul cadou pe care i l-a făcut lui Alex. Leo Şerban a fost o carte cu citate din Oscar Wilde, în italiană. „Când mă gândesc la el, nu pot să nu mă gândesc la Oscar Wilde. Era un dandy autentic", a precizat Grădinariu.

Irina Margareta Nistor a declarat că Alex. Leo Şerban, care a murit vineri noaptea, era un critic "extrem de caustic, dar iubitor de cinema" şi un profesionist "foarte serios", potrivit Mediafax.

Aceasta a mai spus că Alex. Leo Şerban "era interesat de tot ce era nou în artă" şi era "un bun susţinător al cineaştior cu succese mai în ultima vreme". Irina Margareta Nistor l-a descris pe criticul de film ca fiind "un glas important, foarte serios şi informat". "Împărtăşeam pasiunea pentru un film care acum este foarte potrivit şi care se numeşte 'Drumul spre stele' (de Anthony Asquith - n.r.)", şi-a amintit Irina Margareta Nistor, citată de Mediafax.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite