Criticul de film Alex Leo Şerban a murit la 52 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cunoscutul critic de film Alex Leo Şerban (52 de ani) a murit, noaptea trecută, la Spitalul "Matei Balş" din Capitală, în urma unei suferinţe provocate de o boală incurabilă, probabil cancer limfatic.

"Criticul de film Alex Leo Şerban a murit azi-noapte după o grea suferinţă", a declarat pentru adevarul.ro dr. Cătălin Apostolescu purtătorul de cuvânt al Spitalului Matei Balş.

Întrebat în legătură cu diagnosticul, medicul a spus că acesta este confidenţial să că numai familia îl poate divulga.

Trupul neînsufleţit al criticului de film va putea fi luat de familie luni dimineaţă, a adăugat dr. Cătălin Apostolescu.

Potrivit acestuia, rudele au fost anunţate imediat de decesul lui Alex Leo Şerban.

Surse din cadrul Spitalului Fundeni din Capitală au declarat pentru click.ro că Alex Leo Şerban a mai fost internat luna trecută la secţia de "Hematologie" a spitalului.

Alex Leo Şerban a absolvit Facultatea de limbi şi literaturi străine a Universităţii din Bucureşti, în 1983, fiind şi bursier al Ministerului Culturii din Franţa, în 1992, “International Visitor” în SUA, în 1996, şi bursier GE/NEC între 2003 şi 2004. Din anul 1982, a fost prezent (cu eseuri, poezie, proză, traduceri) în majoritatea publicaţiilor culturale româneşti (România literară, Secolul 20, Luceafărul, Contrapunct, Litere, Arte & Idei, Lettre internationale, Idea etc.) şi în câteva străine (Cahiers du cinema, Cover Magazine, Film Comment). A colaborat la Elle, Idei în dialog, Libertatea, Observator cultural, Suplimentul de cultură, Ziarul de duminică. Totodată, a fost senior editor la revista Dilema veche.

A fost singurul critic român invitat în emisiunea Double Je a lui Bernard Pivot (2004). Realizator şi moderator al emisiunii Fotograme de pe TVR Cultural (2005-2006). Conferenţiar la Lincoln Center, la Universităţile Umea, Humboldt, Pittsburgh şi la Teatrul Naţional din Bucureşti. A prezentat Retrospectiva Lucian Pintilie de la Londra (2004), curatoriat şi prezentat Festivalul de film românesc Romanian Cinema: A Journey organizat de ICR Londra (2007) şi retrospectiva Shining Through a Long, Dark Night de la Lincoln Center (2008). În ianuarie 2008, a fost ales – în urma unui sondaj pe site-ul www.cinemagia.ro – “Criticul de film preferat al cinefililor români”. A fost primul beneficiar al Marelui Premiu pentru Jurnalism cultural acordat de Fundaţia “Timpul”, tot în 2008.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite