Sâmbătă, ai cartea „Sfârşitul Ceauşeştilor“ împreună cu ziarul „Adevărul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Volumul lui Grigore Cartianu va fi distribuit împreună cu ziarul „Adevărul“ şi suplimentele „Sănătate“ şi „Jocuri“ la preţul de 14,95 lei. „Sfârşitul Ceauşeştilor“ a fost bestsellerul Târgului de Carte Bookfest, încheiat duminică, la Bucureşti.  Cartea s-a vândut în 2.130 de exemplare.

Editura Adevărul va veni în sprijinul cititorilor care nu au putut ajunge la târg şi va distribui cartea în 140.000 de exemplare, împreună cu ziarul „Adevărul".

Mai citeşte şi:

Grigore Cartianu îşi lansează mâine cartea „Sfârşitul Ceauşeştilor” la „Librăria Adevărul” din Timişoara

Ultima zi la Bookfest 2010/ „Sfârşitul Ceauşeştilor” s-a vândut în 2.500 de exemplare

Autorul a fost prezent la Bookfest zi de zi, pentru a acorda autografe. La fiecare două ore, invitaţii speciali ai lui Grigore Cartianu, revoluţionari, regizori sau publicişti de marcă au vorbit despre carte şi despre clipele tulburi ale Revoluţiei.

Personalităţi la standul „Adevărul"

Lansarea perpetuă i-a prins la stand pe publiciştii Stelian Tănase, Florin Iaru, George Stanca, Ion Cristoiu, Cătălin Tolontan, Liviu Antonesei şi Radu Paraschivescu. Regizorii Radu Gabrea, Cristian Mungiu şi Radu Muntean, istoricii Adrian Cioroianu, Vladimir Tismăneanu şi Alex Mihai Stoenescu, jurnalistul Radu Moraru şi actorul Ion Caramitru au vorbit şi ei, despre Revoluţia lor.

Cititorii au putut vedea un glonţ însângerat, extras din zidul unităţii militare din Târgovişte, unde au fost împuşcaţi soţii Ceauşescu şi au ascultat poveştile adevăraţilor revoluţionari, printre care s-au numărat  paraşutistul Dorin Cârlan (unul dintre cei trei componenţi ai plutonului de execuţie) şi ofiţerii în rezervă Ion Ţecu, Ion Mareş şi Ion Mateescu (care i-au păzit pe soţii Ceauşescu la Târgovişte). Generalul Victor Atanasie Stănculescu a fost adus sub escortă de la Jilava, unde se află în detenţie, pentru a da autografe pe volumul „Sfârşitul Ceauşeştilor. Să mori împuşcat ca un animal sălbatic".

„Cartea pune lucrurile la punct, dincolo de toate clişeele care au circulat în aceste două decenii. Sper să reuşim să transmitem o imagine justă a ceea ce am trăit atunci, pentru generaţiile viitoare". Este declaraţia făcută de reputatul regizor Cristian Mungiu, câştigător al celui mai mare premiu din istoria filmului românesc, „Palme d'Or", la Cannes, în 2007.

Un ritm care creşte

Radu Gabrea, un alt regizor invitat la standul Editurii Adevărul, nu şi-a ascuns intenţia de a realiza un film inspirat după această carte. Istoricul Stelian Tănase a apreciat tempoul sacadat, care dă senzaţia de scriitură asemănătoare cu aceea din „Procesul" lui Kafka.

„Faptele, datele precise şi concrete ale acestei tragedii nu deranjează. Nu este doar un demers contabil, cu cifre, infografii şi statistici. De la pagina 50 până la finalul celor 528 de pagini, ritmul cărţii creşte continuu", a punctat Tănase.

Autograf pentru fratele lui Ceauşescu

Grigore Cartianu i-a acordat un autograf şi unui cititor-surpriză, Ioan Ceauşescu, ultimul supravieţuitor dintre cei zece copii ai Alexandrinei şi ai lui Andruţa Ceauşescu din Scorniceşti. Acum în vârstă de 78 de ani, fratele lui Nicolae Ceauşescu a spus că „adevărul despre Revoluţie este întotdeauna bine venit" şi că este de acord cu ce s-a relatat în mass-media, în articolele din „Adevărul" şi în emisiunile de la B1 TV.

Scriitori de talia Gabrielei Adameşteanu şi a lui Radu Aldulescu s-au aşezat la rând, discret, pentru a primi o semnătură din partea autorului. Generalul în rezervă Victor Atanasie Stănculescu s-a bucurat de câteva clipe de libertate, la standul Adevărul, declarând că, în ansamblu, cartea reprezintă ce a trăit. „Cartianu a descris magistral acele momente, la fel ca un jurnalist care s-ar fi aflat în mijlocul evenimentelor şi şi-ar fi scris impresiile pe genunchi", a comentat Stănculescu.

Actriţa Iarina Demian a citit un fragment din carte şi a spus că demersul lui Cartianu este o lecţie de tenacitate. „Important nu este doar să ştii adevărul, ci să-l şi cauţi", a afirmat Iarina Demian.

Jurnalistul Cătălin Tolontan a povestit că după ce a citit cartea a fost sunat într-o seară de Cartianu şi întrebat cum i s-a părut lectura. „Simplă!" a răspuns, tranşant, Tolontan. „Altora cuvântul li s-ar fi părut, poate, depreciativ, dar Grigore s-a bucurat. Să ajungi la simplitate este cea mai grea muncă", a nuanţat Tolontan.

„Sfârşitul Ceauşeştilor" de Grigore Cartianu

Editura Adevărul Holding, Bucureşti 2010

Prefaţă de Alex Mihai Stoenescu

Anexă cu documente, stenograme şi facsimile

7 infografii

528 de pagini

Preţ: 14,95 lei

image
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite