Jules Verne: Volumul „Clovis Dardentor. Secretul lui Wilhelm Storitz“ se distribuie miercuri cu ziarul "Adevărul"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Volumul „Clovis Dardentor. Secretul lui Wilhelm Storitz“ se distribuiie miercuri cu „Adevărul“, la preţul de 11,99 lei. Chiar dacă nu se află printre cele mai reuşite ficţiuni ale marelui scriitor, cele două romane au punctele lor de interes pentru cititorii săi împătimiţi.

Cele două romane prezentate într-un singur volum de Editura Adevărul, „Clovis Dardentor" şi „Secretul lui Wilhelm Storitz", sunt mai puţin cunoscute în vasta operă lăsată moştenire de celebrul autor francez. Cel puţin „Secretul lui Wilhelm Storitz", însă, este foarte interesant, pentru că prezintă fantezia lui Verne despre un subiect care a înflăcărat şi înflăcărează imaginaţia multora dintre cititorii de ieri şi de astăzi: invizibilitatea.

Citiţi şi:

Umor şi ştiinţă

Opera unui fiu risipitor

Colecţia Jules Verne: "Robur Cuceritorul. Stăpânul lumii" se distribuie miercuri cu ziarul "Adevărul"

Tema invizibilităţii a fost tratată, în primul rând, de cel cu care Jules Verne este atât de des comparat - ambii fiind socotiţi întemeietori ai anticipaţiei ştiinţifice -, marele scriitor englez Herbert George Wells, în capodopera „Omul invizibil" (publicată în 1897, aşadar în timpul vieţii lui Verne).

Ca mai întotdeauna la Wells, romanul nu este atât o ficţiune hard SF despre tehnica obţinerii invizibilităţii, cât o meditaţie despre consecinţele progresului tehnologic şi despre responsabilitatea omului de ştiinţă. Aşadar este interesant de aflat ce a scris Jules Verne despre acest subiect, chiar dacă romanul său, în mod evident, nu este o replică la cel al lui H.G. Wells.

Primul dintre romane, „Clovis Dardentor", a fost publicat în 1896, la fel ca majoritatea scrierilor verniene, mai întâi sub formă de foileton în revista franceză „Magasin d'Éducation et de Récréation".

Odiseea lui „Wilhelm Storitz" este un pic mai complicată: scris între 1897 şi 1901, romanul a apărut la cinci ani după moartea autorului, în 1910, într-o ediţie îngrijită şi modificată de fiul său, Michel Verne, care a schimbat perioada în care se desfăşoară acţiunea, precum şi finalul. În anul 1977 a fost găsit manuscrisul original al cărţii, care a fost editată în varianta iniţială în 1985.

Umor căznit

Dimensiunile cărţii „Clovis Dardentor" sunt destul de impozante, dar, din păcate, acest lucru nu este în favoarea cititorului. Romanul spune povestea a doi veri care călătoresc, la bordul unei nave, din Franţa până în oraşul algerian Oran.

Pe drum îl cunosc pe Clovis Dardentor, un bogat afacerist, pe care plănuiesc să-l salveze de la moarte, prin abile înscenări, pentru a deveni moştenitorii imensei sale averi. Lucrurile se complică şi încurcăturile abundă, scriitorul intenţionând să imagineze un savuros marivodaj, dar la un moment dat îl pierde pe cititor, care nu devine cu adevărat interesat de personaje.

Verne încearcă o ficţiune comică, mustind de umor, dar acesta nu a fost niciodată punctul forte al scriitorului, majoritatea cărţilor lui care s-au axat exclusiv pe această linie - „Clovis Dardentor", „Hector Servadac", „Raza verde", „Închipuirile lui Jean-Marie Cabidoulin" - fiind, într-o mare măsură, ratate.

Mai degrabă, umorul de calitate apare în ficţiunile ingenioase, „cu poantă": „Şcoala Robinsonilor", „Doi ani de vacanţă", „Testamentul unui excentric", precum şi în nemuritorul personaj al aiuritului Paganel din „Copiii căpitanului Grant".

VEZI AICI LISTA CHIOŞCURILOR DIN BUCUREŞTI ŞI DIN TIMIŞOARA

Informaţii despre cărţi

Pentru orice informaţii ne puteţi contacta la:

Telefon: 021.407.76.38 sau 021.407.76.51 (de luni până vineri, între orele 9.00 şi 18.00) / Fax: 021.407.76.42

E-mail: carte@adevarul.ro

Abonamente cu cărţi

Ca să fii sigur că primeşti cartea în fiecare joi, abonează-te la „Adevărul", în formula „ziar + carte"!

Abonamentele se pot face:

Prin internet, cu plata online, la: www.adevarul.ro/abonamente/adevarul

Prin SMS: Trimite două SMS-uri cu textul „Biblioteca" la 7488 pentru a te abona la „Adevărul" (abonament pe o lună cu patru cărţi incluse)

Prin talonul din „Adevărul" (pagina 47) - completat şi expediat prin poştă (la OP 33, CP 143, Bucureşti) sau prin fax (la numărul 021.407.54.67)

Telefonic, la 021.407.54.64 sau 021.407.54.66

Prin e-mail, la următoarea adresă: abonamente@adevarulholding.ro

ATENŢIE! Nu cumpăraţi cartea la suprapreţ! Fiţi alături de noi în demersul de eradicare a acestor practici lipsite de consideraţie faţă de munca noastră şi faţă de cititorii noştri, nu mai puţin importanţi. Nu încurajaţi specula!

Pentru sesizări sau informaţii suplimentare contactaţi-ne la: biblioteca@adevarul.ro; carte@adevarul.ro; reclamatii@adevarul.ro sau la tel: 021 407 76 38; 021 407 76 51.

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite