Opera unui fiu risipitor
0Romanul „Agenţia Thompson and Co“, de Jules Verne, va fi distribuit miercurea viitoare, împreună cu ziarul „Adevărul“, la preţul de 11,99 lei. Un francez se angajează ca interpret la bordul unei nave ce pleacă într-un voiaj în Atlantic, unde lucrurile se vor dovedi altfel decât păreau a fi.
Deşi romanul a fost întotdeauna publicat sub semnătura lui Jules Verne, este cunoscut faptul că a fost de fapt scris în întregime de Michel Verne, fiul scriitorului, în anul 1907. După moartea tatălui, survenită în 1905, Michel a luat asupra sa sarcina de a îngriji volumele acestuia rămase nepublicate. După cum a crezut de cuviinţă, le-a modificat şi le-a rescris parţial, apoi le-a trimis spre publicare. „Agenţia Thompson and Co" era însă în totalitate opera sa.
Etichetat de tatăl său drept „copil teribil" datorită temperamentului rebel, Michel Verne a întreţinut o relaţie destul de tensionată cu acesta în prima parte a vieţii. La 15 ani, era trimis de părintele său la o şcoală de corecţie, unde petrecea şase luni, timp în care ar fi trebuit să îşi îndrepte caracterul îndărătnic. Mai târziu avea să fugă cu o actriţă, provocând un scandal în familie. Scandalul lua proporţii după ce, odată căsătorit cu ea, fugea iar, de data aceasta cu o adolescentă de 16 ani, cu care a avut doi copii, înainte de a divorţa de soţie. Totuşi, temperamentul lui Michel s-a domolit cu trecerea anilor, astfel că, în ultima parte a vieţii lui Jules Verne, relaţia dintre tată şi fiu s-a îmbunătăţit substanţial, cei doi ajungând chiar să colaboreze la câteva scrieri de ficţiune. Fiul se decisese să calce pe urmele tatălui său.
O călătorie promiţătoare
Romanul descrie aventurile unui francez, Robert Morgand, care se află în Londra fără prea multe surse financiare sau o slujbă curentă. Morgand găseşte o soluţie, atunci când descoperă un anunţ despre o călătorie pe mare ce avea să ajungă în Insulele Canare, Madeira şi Azore. Găseşte anunţul interesant pentru că Agenţia Thompson and Co, organizatoarea călătoriei, era în căutarea unui interpret care să se îmbarce la bordul navei. Şi cum Morgand este un bun cunoscător al francezei, al englezei, al spaniolei şi al portughezei, aplică pentru postul respectiv şi îl obţine cu uşurinţă.
Călătorii de pe „Seamew" se dovedesc a fi un amestec eclectic de tipuri umane, iar capriciile lor, pe măsură, însă Thompson, iniţiatorul călătoriei, este un conducător cumpătat şi bine organizat. Morgand este fericit atunci când, la bordul navei, îl întâlneşte pe compatriotul său, Roger de Sorgues. Francezul călătoreşte în compania a două frumoase doamne americane şi a cumnatului acestora, nu la fel de agreabil. Robert Morgand are cu atât mai multe motive să se alăture grupului.
Dovezile autorului
Pe parcursul călătoriei, Morgand îşi îndeplineşte slujba cu un interes crescând, mai ales că devine din ce în ce mai interesat de una dintre doamnele din compania lui Sorgues, o văduvă bogată. Totuşi, slujba sa îl împiedică, în acelaşi timp, să ceară mâna americancei. Dar lucrurile nu vor rămâne aşa, mai ales că Robert Morgand este oarecum altcineva decât cel ce pretinde a fi.
Identitatea adevăratului autor al romanului „Agenţia Thompson and Co" a fost dată în vileag abia în anul 1978. Dovezile în favoarea lui Michel Verne se bazau pe corespondenţa dintre acesta şi Hetzel, editorul operei lui Jules Verne, precum şi pe faptul că singurul manuscris descoperit al operei a fost autentificat ca fiind redactat de către Michel Verne, şi nu de tatăl său.