Aventuri pe mare pentru toate vârstele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din 13 ianuarie, ziarul „Adevărul“ şi suplimentul „Adevărul literar şi artistic“ se vor distribui, în fiecare miercuri, împreună cu un volum din colecţia Jules Verne. La 13 ianuarie 2010 şi la 20 ianuarie 2010, toţi cititorii şi abonaţii ziarului „Adevărul“ vor primi gratuit „20.000 de leghe sub mări“ şi  volumul I din „Insula misterioasă“.

Începând cu 27 ianuarie 2010, data la care va apărea pe piaţă volumul II din „Insula misterioasă", preţul unui exemplar va fi de 10,99 lei.

Citiţi şi:

Opera lui Jules Verne, capodoperă şi pe marile ecrane
Poveştile adolescenţei noastre Opera lui Jules Verne, capodoperă şi pe marile ecrane

Publicând 40 de romane ale celebrului scriitor, considerat un precursor al literaturii SF, Editura Adevărul face un gest de două ori necesar: recuperarea unei colecţii de mare succes în România comunistă şi, pe de altă parte, dorinţa de a-i desprinde de televizor şi calculator pe copii şi adolescenţi.

De aceea editura a pregătit o inepuizabilă sursă de delectare pentru cititorii de toate vârstele. Nostalgicii de vârsta a doua şi a treia, dar şi tinerii şi copiii vor străbate lumea în lung şi-n lat cu eroii cuceritori ai clasicului Jules Verne, vor descoperi locuri ce provoacă imaginaţia şi vor elucida enigme.

Concepţia grafică în care va apărea fiecare volum al noii colecţii va spori farmecul aventurii. Fiecare exemplar păstrează grafica şi aspectul ediţiei de acum 30 de ani şi va fi tipărit în condiţii grafice deosebite, cu copertă cartonată şi hârtie cu rezistenţă sporită. Cititorii vor descoperi în paginile fiecărui volum ilustraţii preluate din prima ediţie franceză, mai numeroase decât cele publicate în ediţia românească de acum 30 de ani.

Dezlegarea unei enigme

Fascinanta aventură din „20.000 de leghe sub mări", povestită de profesorul Pierre Aronnax, biolog, începe în 1886, de la un obiect misterios ce străbate apele şi-i tulbură pe navigatori: „De fapt, de la o vreme, mai multe vase se întâlniseră pe ocean cu «ceva enorm», un obiect lung, fusiform, uneori fosforescent, mult mai mare şi mai rapid decât o balenă."

La New York, guvernul SUA pune la cale o expediţie care să elucideze enigma şi să distrugă „monstrul". Aşa se face că nava „Abraham Lincoln", la bordul căreia se află mai mulţi savanţi, porneşte în misiune din Brooklyn, de unde se avântă în mările şi oceanele lumii. Aventurierii dornici să scoată la lumină „monstrul" trec prin peripeţii care de care mai palpitante, căci Jules Verne e maestru în arta suspansului. În cele din urmă, se întâlnesc cu misteriosul căpitan Nemo şi dezleagă enigma „monstrului".

În căutarea insulei

Primul volum din romanul „Insula misterioasă" va fi distribuit gratuit, împreună cu ziarul „Adevărul", la 20 ianuarie 2010, iar volumul II va putea fi cumpărat la 27 ianuarie 2010, la preţul de 10,99 lei. Cititorii vor porni astfel în căutarea unei insule necartografiate din sudul Pacificului, însoţindu-i pe cei cinci protagonişti care înfruntă stihiile naturii, misterele geografiei şi mesaje secrete închise în sticle aruncate pe mare.

Şi totul e bine când se sfârşeşte cu bine, datorită capitanului Nemo. Numele celebrului personaj e o aluzie la „Odiseea" lui Homer, căci Odiseu îşi spune, la un moment dat, „nemo" („nimeni" în limba greacă). Asemenea eroului homeric, căpitanul Nemo cutreieră mările şi suferă la moartea celor ce-l însoţesc.

Anticiparea viitorului

Anticipând apariţia submarinului, precum şi rolul şi importanţa acestuia în domeniul militar, Jules Verne s-a dovedit a fi un adevărat profet, a cărui intuiţie a fost confirmată de posteritate.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite