Woody Allen îl omoară pe Dracula

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În culegerea de povestiri „Apărarea invocă nebunia“, apărută la Editura Humanitas, în colecţia „Râsul lumii“, celebrul regizor şi scenarist îl transformă în cenuşă pe contele din Transilvania. Woody Allen crede că Dracula este un aiurit. Autorul îl mitraliază parodic şi pe Hitler şi vorbeşte franc despre propriile tentative de sinucidere.

Prozatorul care declară că nu-i este frică de moarte, doar că nu-şi doreşte să fie de faţă când o să i se întâmple, tranşează soarta lui Dracula în doar trei pagini. În povestirea „Contele Dracula", personajul principal aşteaptă febril întunericul sub capacul coşciugului, arzând de nerăbdare să se delecteze cu o cină însângerată.

Carla Bruni joacă pentru Woody Allen

VIDEO Emigranţii români, personaje de film

Calculează greşit, însă, „timpul de coacere" a nopţii şi, păcălit de o umbră, pleacă pe străzi, în căutarea unor vene proaspete. Ajunge la casa brutarului şi a soţiei acestuia (oameni suculenţi, disponibili şi neştiutori) şi îşi dă seama că a coborât în sat cu şapte ore mai devreme, în plină zi, chiar în timpul unei eclipse totale de soare. Se ascunde repede într-un dulap din casa gazdelor sale.

Sătul să-l tot aştepte să iasă, primarul, invitat şi el la cină, deschide uşa, lăsându-l pe „monstru" pradă luminii. Cartea „Apărarea invocă nebunia" cuprinde 46 de proze scurte care dezbat tot atâtea subiecte: crima organizată din Statele Unite, frizuri la modă în cel de-al Doilea Război Mondial, invenţia sendvişului, destinul unor scriitori celebri, corespondenţa Theo-Vincent Van Gogh, originile argoului, ameninţarea OZN-urilor ş.a.

Mustaţa lui Hitler, în pericol

În proza scurtă „Memoriile lui Schmeed", Woody Allen „răsfoieşte" jurnalul celui mai renumit bărbier din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, cel care îi oferea servicii de frizerie lui Hitler. Schmeed descrie obiceiurile de tuns ale naziştilor de calibru. Lui Göring îi plăcea să stea pe căluţul de jucărie, iar Hitler se gândea foarte serios să-şi lase perciuni. „Memoriile" mai vorbesc şi despre un complot pus la cale de mai mulţi generali apropiaţi ai lui Hitler, prin care aceştia încercau să-i radă în somn mustaţa, în încercarea de a pune capăt războiului.

image

Cum să scapi de infractori

În povestirea „O privire asupra crimei organizate", Allen oferă, într-o singură propoziţie, soluţia supremă de combatere a crimei organizate: „Spuneţi-le infractorilor că nu sunteţi acasă". Autorul îi aminteşte în expunerea sa pe Corillo, cel care l-a asasinat pe Kid Lipsky închizându-l într-un dulap şi sugând tot aerul cu un pai, şi pe Dominick Mione (Erpetologul - specialist naturalist care se ocupă cu studiul reptilelor n.r.), cel care l-a împuşcat pe Lorenzo Norocosul, un infractor poreclit astfel după ce scăpase nevătămat în urma unei explozii chiar sub pălăria lui.

Povestirile lui Woody Allen, traduse de Ruxandra Ana, au nebunia, inteligenţa şi ireverenţiozitatea care amintesc de Kurt Vonnegut şi volumul apărut tot la Humanitas, „Bun venit printre maimuţe".

În „Apărarea invocă nebunia", autorul strecoară multe note autobiografice, jonglând diversionist cu realitatea. Geniu inadaptat, se gândeşte mereu la autosuprimare şi îşi enumeră tentativele. „Am încercat încă o dată să mă sinucid - de data asta mi-am udat nasul şi l-am băgat în priză. Din nefericire, firele erau întrerupte şi n-am reuşit decât să ricoşez în lada frigorifică. Obsedat în continuare de gândul morţii, sunt mereu pe gânduri. Mă tot întreb dacă există o viaţă de apoi şi, dacă da, vor putea să-mi schimbe o bancnotă de 20?".

Frământările lui Woody Allen

- Despre condiţia umană: Dacă omul ar fi nemuritor, îţi dai seama cât ar plăti pe carne?

- Despre religie: Nu cred în viaţa de apoi, dar îmi iau lenjerie de schimb.

- Metafizică: Ce se întâmplă cu sufletul după moarte? Cum se descurcă?

- Epistemologie: E cunoaşterea cognoscibilă? Dacă nu, de unde ştim asta?

- Toată literatura e o notă de subsol la „Faust".

- Cine nu va cădea răpus de sabie sau de foamete va fi răpus de ciumă, deci ce sens mai are să te bărbiereşti?

- E mai bine să fii cel care iubeşte sau cel iubit? Niciuna, dacă nivelul colesterolului e peste 600.

- Leul şi viţelul se pot culca împreună, dar viţelul n-o să doarmă foarte bine.

- E bătrâneţea chiar atât de groaznică? Nu şi dacă v-aţi spălat temeinic pe dinţi.

- De mi-ar da Dumnezeu un semn clar! De exemplu, să depună pe numele meu o sumă considerabilă la o bancă din Elveţia.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite