Un nou început pentru cultura română

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clubul Dilema veche va organiza o dezbatere pe tema „Cultura română în lume. Un nou început“, mâine, de la ora 19.00, la Godot Cafe-Teatru (str. Blănari nr. 14, Bucureşti). Invitatul redactorului-şef al „Dilemei vechi“, Mircea Vasilescu, va fi Horia-Roman Patapievici, preşedintele Institutului Cultural Român.

„Prezenţa culturii române în lume este o temă de veşnică dispută; în legătură cu ea se exprimă mai ales opinii negative şi, adesea, prea puţin documentate. Şi totuşi, în ultimii ani manifestările culturale româneşti în străinătate sunt tot mai multe şi tot mai consistente. Aşa încât l-am invitat la Clubul Dilema veche pe Horia-Roman Patapievici, preşedintele Institutului Cultural Român, pentru o discuţie pe această temă", a declarat, pentru „Adevărul", Mircea Vasilescu, redactorul-şef al „Dilemei vechi". Clubul Dilema veche şi-a propus să marcheze, în acest fel, şi încheierea mandatului de preşedinte al EUNIC - organizaţia institutelor culturale europene - pe care l-a deţinut Horia-Roman Patapievici.

Citiţi şi:

VIDEO Horia Roman Patapievici, preşedintele Institutului Cultural Român: „Nu poţi să începi discuţia prin «ba pe-a mă-tii!»”

„Adevărul Europa” pentru „Dilema veche”: De ce România va pica Bac-ul mereu?

Într-un interviu acordat recent jurnalistului George Rădulescu, în ziarul „Adevărul", Horia-Roman Patapievici a subliniat că societatea românească ştie prea puţine detalii despre „succesul instituţional" al Institutului Cultural Român. Timp de trei ani, din 2008, românii au fost reprezentaţi, la cel mai înalt nivel, în clubul cel mai select al celor care fac politici culturale în Europa.

„Am fost alături de British Council, de Institutul Francez, de Institutul Goethe, de Cervantes, de Camoes, de institutele italiene de cultură, de foarte multe şi foarte dinamice institute de cultură emergente din Europa Centrală şi de Est, cum sunt institutul ceh, institutul polonez, institutul maghiar etc. ", a declarat Horia-Roman Patapievici.

Descentralizarea culturală

Un punct important pe agenda preşedintelui Institutului Cultural Român a fost întotdeauna descentralizarea culturală. Horia-Roman Patapievici consideră că noţiunea de cultură oficială nu mai există, iar pentru a fi promovată, cultura nu mai trebuie să treacă prin stadiul „oficializării". „Prin intermediul programelor institutelor naţionale de cultură moderne, ceea ce se pune în contact direct nu mai sunt statele, cu agendele lor ideologice ori culturale, cu viziunea lor oficială despre cultura naţională, ci direct societăţile. Progresul este enorm, iar ceea ce am încercat să introduc în discursul public al EUNIC-ului a fost că noi trebuie, de fapt, să ţintim încă şi mai sus.

Să punem în contact direct pieţele culturale, fără să le globalizăm, căci atunci ar fi să le pierdem specificităţile". Horia-Roman Patapievici crede că trebuie să fie puse în contact piaţa culturală din România, cu criteriile ei specifice de selecţie, cu pieţele culturale occidentale, cu criteriile lor specifice de selecţie. „Nota bene: fără să încercăm să le globalizăm, pentru că atunci uniformizăm şi se pierde specificul atât pentru România, cât şi pentru pieţele europene. Dacă globalizăm, dizolvăm", a punctat Patapievici.

"În lumea institutelor naţionale de cultură a apărut un nou actor global, dinamic şi inovativ, care se numeşte Institutul Cultural Român.''
Horia-Roman Patapievici preşedintele ICR

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite