Triumf iranian la Berlinală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pelicula „Nader and Simin, a Separation“, care explorează diferenţele religioase, este marea câştigătoare a festivalului. Filmul lui Asghar Farhadi a obţinut, sâmbătă seară, marele trofeu Ursul de Aur, dar şi Urşii de Argint pentru interpretare masculină şi feminină.

Cea de-a 61-a ediţie a Festivalului de Film de la Berlin (10 - 20 februarie) şi-a desemnat sâmbătă seară câştigătorii. Ceremonia de premiere a fost dominată de producţia iraniană „Nader and Simin, a Separation", care şi-a adjudecat marele trofeu şi alte trei premii, inclusiv premiul juriului ecumenic pentru cel mai bun film din competiţie. Ursul de Argint pentru cel mai bun regizor i-a revenit germanului Ulrich Köhler pentru „Sleeping Sickness", iar cel pentru cel mai bun scenariu, lui Joshua Marston şi Andamion Murataj pentru „The  Forgiveness of Blood". Marele Premiu al juriului i-a revenit producţiei „The Turin Horse" a reputatului Béla Tarr.

Citiţi şi:

Filmul iranian "Nader And Simin, A Separation" a câştigat Ursul de Aur la Festivalul de la Berlin

Despre zbuciumul din Orientul Mijlociu

Alegerea peliculei iraniene „Nader and Simin, a Separation" drept marea câştigătoare a acestei ediţii a Berlinalei a generat şi o semnificaţie simbolică. Juriul, prezidat de actriţa Isabella Rossellini, i-a adus un omagiu cineastului iranian Jafar Panahi, membru al juriului, care nu a putut să participe la eveniment din cauză că autorităţile din Iran i-au interzis să părăsească ţara. Cineastul iranian a fost reprezentat pe scena galei Berlinalei de un scaun gol, pe care se afla o inscripţie cu numele său.

Despre „Nader and Simin, a Separation" presa străină a scris că este o „capodoperă". „O dramă intensă care te ţine pe marginea scaunului şi pe care o absorbi instant, dar ale cărei grave consecinţe morale şi artistice te bântuie multă vreme după", analizează criticul de film Anca Grădinariu, prezent la Berlinală, într-o cronică pentru „Adevărul literar şi artistic".

La cele două secţiuni la care au participat şi pelicule româneşti - cea de scurtmetraje, unde România a fost reprezentată de „Apele tac", în regia Ancăi Miruna Lăzărescu şi „15 Iulie", al lui Cristi Iftimie şi „Berlinale Talent Campus", unde a fost proiectat scurtmetrajul Evei Pervolovici, „Little Red" - premiile le-au revenit regizorilor Yang Hyo-joo pentru „Broken Night" şi, respectiv, Kyoko Miyake pentru „Hackney Lullabies".

Povestea unui regizor din alaska, premiată

Premiul pentru cel mai bun lungmetraj de debut i-a revenit lui Andrew Okpeaha MacLean, originar din Alaska, pentru „On the Ice", povestea unui vânător care devine martor la o crimă.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite