Teatru după un roman recompensat cu Nobel

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cătălina Buzoianu a regizat la Teatrul Evreiesc de Stat din Bucureşti „Magicianul din Lublin“, producţie care are trei reprezentaţii astăzi, sâmbătă şi duminică, de la ora 19.00. Noul spectacol este o dramatizare de Andrei Munteanu, după romanul lui Isaac Bashevis Singer, scriitor premiat cu Nobelul pentru Literatură în 1978.

Circarul evreu Iaşa Mazur trăieşte în Polonia sfârşitului de secol al XIX-lea. Este un om care caută permanent dialogul cu Dumnezeu şi nu este tocmai un cetăţean model şi habotnic. Dimpotrivă, clachează mereu în faţa ispitelor. Cade în păcat din comoditate şi mândrie.

Mai citeşte şi:

Nobel pentru scriitorul dintre ruine

Tocmai de aceea, opţiunea sa finală este şocantă, atunci când crede că l-a găsit în sfârşit pe Dumnezeu şi decide să se izoleze total. Spectacolul se joacă astăzi, de la ora 19.00, sâmbătă, 30 ianuarie şi duminică, 31 ianuarie, la aceeaşi oră.

Marius Manole, înlocuit

„Magicianul din Lublin" vorbeşte despre aventura descoperirii spiritualităţii. În prim-plan este un erou care pare să caute iubirea acolo unde nu trebuie. El sare de la o relaţie la alta cu uşurinţa prin care trece de la un truc la altul.

Spectacolul include momente de circ şi costumaţia specifică acestei arte, iar în rolul principal a fost distribuit actorul Veaceslav Grosu, care l-a înlocuit pe Marius Manole. Din distribuţie mai fac parte, printre alţii, Roxana Guttman, Rudy Rosenfeld, Nicolae Călugăriţa, Cornel Ciupercescu, Lucia Maier, Viorica Bantaş. Muzica originală este semnată de Mircea Florian, care a colaborat la peste 20 de spectacole cu regizoarea Cătălina Buzoianu.

Nobel pentru naraţiune pasională

Isaac Bashevis Singer (1904-1991) este un scriitor american născut în Polonia, autor de romane, povestiri şi eseuri. A primit o educaţie iudaică tradiţională la Seminarul rabinic din Varşovia.

După publicarea primului său roman, „Satana în Goray" (1932), a emigrat în Statele Unite ale Americii, în 1935.
Aici, a scris pentru „Jewish Daily Forward", un ziar idiş din New York. Deşi a continuat să scrie în general în idiş, a supravegheat personal traducerea lucrărilor sale în limba engleză. Operele lui descriu viaţa evreilor din Polonia şi din Statele Unite şi sunt un amestec rafinat de ironie, spirit şi înţelepciune, fiind condimentate cu accente groteşti şi oculte.

A publicat romanele „Familia Moskat" (1959), „Magicianul din Lublin" (1960) şi „Inamici din dragoste" (1972, ecranizat în 1989).

I-au mai apărut culegerile de povestiri „Ghimpl netotul" (1957), „Spinoza de pe strada Pieţii" (1961) şi „O coroană de pene" (Premiul Naţional al Cărţii, 1973).

Este autorul piesei „Yentl, băiatul Yeshiva". Isaac Bashevis Singer a fost laureat cu Nobelul pentru Literatură, în 1978. Juriul Academiei Suedeze l-a premiat pentru „arta sa narativă, plină de pasiune, care, având rădăcini într-o tradiţie culturală polono-evreiască, dă viaţă condiţiei umane universale".

Informaţii utile

Magicianul din Lublinde Isaac Bashevis Singer
Regia: Cătălina Buzoianu

Unde: Teatrul Evreiesc de Stat, Bucureşti (Str. Dr. Iuliu Barasch 15, Sector 3)

Când: astăzi, 28 ianuarie, ora 19.00, sâmbătă,
30 ianuarie, ora 19.00, duminică, 31 ianuarie, ora 19.00

Preţ bilet: 16,96 lei, 12,50 lei sau 6,39 lei

Mai sunt bilete disponibile la toate cele trei reprezentaţii

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite