Sighişoara îl omagiază pe Gheorghe Dinică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astăzi începe, în cetatea medievală aflată în patrimoniul UNESCO, festivalul de film care cinsteşte memoria unui monstru sacru al cinematografiei româneşti. Timp de cinci zile, cinefilii au parte de proiecţii cu filme semnate de Michael Haneke, nepoata lui Vargas Llosa şi câştigătorul thailandez al Palme d’Or în 2010.

Succesul Festivalului de Film Transilvania, găzduit de Cluj-Napoca în ultimii nouă ani, a făcut ca şi alte municipii să-şi dorească să se acopere de glorie, organizând manifestări similare. Astfel au apărut, ca ciupercile după ploaie, festivaluri de film - mai bine sau mai rău organizate - în localităţi precum Iaşi, Timişoara, Arad, Sf. Gheorghe, Constanţa şi, nu în ultimul rând, Sighişoara. Evenimentul de aici, intitulat Sighişoara Film Festival (SFF), se află la a doua ediţie, care se desfăşoară începând de astăzi până duminică, sub genericul „Sărbătoarea filmelor premiate".

VIDEO Generaţia de aur,  la vârsta de bronz

Locul ales de iniţiatori - Fundaţia Română pentru Educaţie şi Educatori, avându-l în frunte pe cunoscutul actor Adrian Titieni - nu este rău deloc, fiind unul dintre cele mai aparte din România. Sighişoara, a cărei cetate este inclusă în patrimoniul ­UNESCO, duce lipsă de astfel de manifestări realmente culturale, tradiţionalul Festival de Artă Medievală confruntându-se, în ultimii ani, cu rutina organizatorică, cu căldura de iad din lunile de vară în care-i plasat şi cu publicul de proastă calitate, atras, de ani buni, ca de un magnet de Sighişoara în săptămâna festivalului.

Nepoata lui Llosa şi unchiul din Thailanda

Dacă, în 2009, SFF a fost un festival dedicat exclusiv filmului românesc premiat, de data aceasta, manifestarea şi-a extins raza de bătaie. Pe lângă proiecţiile cu cele mai importante producţii româneşti din 2009, aici se vor prezenta producţii premiate cu „aur" la festivalurile de la Cannes, Berlin, Locarno şi Oberhausen. În premieră, festivalul are o „ţară invitată", respectiv Ungaria, căreia îi este dedicată ziua de mâine.

Tot în premieră, SFF include secţiunea „In Memoriam", în care va fi omagiat un mare actor recent trecut în nefiinţă: Gheorghe Dinică. Din filmografia acestuia, joi seara, în Piaţa Cetăţii vor fi proiectate două pelicule de referinţă: „Filantropica" şi „Prin cenuşa imperiului".
Deschiderea oficială a SFF 2010 are loc în această seară, la ora 21.00, în Piaţa Cetăţii din Sighişoara, cu apreciatul „Eu când vreau să fluier, fluier", urmat, la ora 23.00, de omnibusul „Amintiri din Epoca de Aur I".

Timp de cinci zile, iubitorii de cinema sunt aşteptaţi în oraşul de la poalele Cetăţii, în cele trei locuri de proiecţie, câteva dintre pelicule anunţându-se de neratat. Astfel, joi, la ora 17.00, poate fi (re)văzut „Panglica albă", alambicata odisee în inima răului civilizaţiei europene pentru care austriacul Michael Haneke a luat Palme d'Or anul trecut, iar sâmbătă, la ora 16.00, nu trebuie pierdut „Laptele deznădejdii", câştigătorul Ursului de Aur berlinez în 2009.

Regizat de peruana Claudia Llosa, nepoata titanului Mario Vargas Llosa, filmul spune o poveste onirică şi halucinantă, despre o boală stranie căreia îi cad victimă femeile violate de forţele de represiune, în timpul conflictului cu gherilele maoiste. Joi, la ora 11.00, în cadrul unui program de scurtmetraje premiate, o surpriză: „Scrisoare unchiului Boonmee", dezvoltat ulterior de thailandezul Apichatpong Weerasethakul în lungmetrajul recent câştigător al Palme d'Or la Cannes.

„Francesca" vine la Sighişoara

Dintre filmele româneşti recente, vor fi proiectate: „Medalia de onoare" şi „Nuntă în Basarabia" - prezentate în avanpremieră -, precum şi mai vechile „Amintiri din Epoca de Aur" (I şi II), „Pescuit sportiv", „Călătoria lui Gruber" sau „Cea mai fericită fată din lume", „Cealaltă Irina" şi „Poliţist, adjectiv". Nu va lipsi nici „Francesca" cuplului Bobby Păunescu - Monica Bârlădeanu, proiectat sâmbătă, la ora 18.00, în Club Aristocrat.

Secţiunea de scurtmetraje include mai ales filme ale Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică. Ceremonia de închidere se va desfăşura sâmbătă seara, în Piaţa Cetăţii, cu proiecţia filmului „Concertul".

Sighişoara Film Festival (SFF)

- Când: de astăzi până sâmbătă
- Unde: proiecţiile vor avea loc în Sala Port.ro - sala de Festivităţi a Primăriei Sighişoara -, în Club Aristocrat, cinematograful municipiului, iar seara în aer liber, în Piaţa Cetăţii
- Preţ: la toate proiecţiile, intrarea este liberă
- Ţară invitată: Ungaria, căreia îi este dedicată întreaga zi de miercuri
- Proiecţii de vârf: joi, la ora 17.00, „Panglica albă" de Michael Haneke; sâmbătă, la ora 16.00, „Laptele deznădejdii" de Claudia Llosa
- Organizatori: Fundaţia Română pentru Educaţie şi Educatori şi Primăria Municipiului Sighişoara

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite