Seară franceză cu muzică şi dans la MNIR. Intrarea este liberă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru a doua lună consecutiv, Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) organizează o seară specială dedicată culturii şi artei.

Evenimentul intitulat „Micul Paris salută Parisul” va avea loc sâmbătă, 30 iulie, la sediul MNIR şi are drept scop regăsirea legăturilor culturale dintre România şi Franţa.

Începând cu orele 19.00 şi până după miezul nopţii, vizitatorii vor putea parcurge expoziţiile permanente şi temporare ale muzeului, beneficiind de ghidaje gratuite şi vor asista la concerte speciale, momente de teatru, reprezentaţii de dans şi alte momente culturale interesante.

"Este o mare bucurie pentru Muzeul Naţional de Istorie a României să poată invita publicul bucureştean şi nu numai la o serată muzeală specială cu program cultural variat şi atractiv. Acest eveniment se doreşte a fi începutul unei serii ce, sperăm, va deveni în timp o autentică tradiţie a muzeului, demers prin care ne dorim să aducem cât mai aproape de această instituţie muzeală de referinţă cât mai multe categorii de public interesat de patrimoniul şi cultura naţională, desigur, într-un cadru ambientat de momente artistice de calitate”, a declarat dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, directorul general al Muzeului Naţional de Istorie a României.

Parte integrantă a evenimentului va fi şi o micro-expoziţie specială, ce va marca legăturile culturale româno-franceze prin câteva exponate simbol. Exponatul central este un tablou care îl înfăţişează pe Dimitrie Cantemir, domnitorul Moldovei şi membru al Academiei Franceze la începutul secolului al XVIII-lea.

Accesul publicului în muzeu este gratuit.

Programul cultural al seratei cuprinde:
- Recital de muzică franceză şi romanţe româneşti susţinut de artiştii Maria Răducanu (voce) şi Sorin Terinte (pian)
- Recital de muzică etnică şi medievală “Histoires Nomades” susţinut de trupa No’Mads
- Moment de dans contemporan - În spaţiul expoziţiei “Lutul, Pânza, Culoarea” coregrafele Cristina Lilienfeld, Georgiana Dobre şi Ştefania Savu vor susţine un moment de dans contemporan.
- Les Oiseaux de Feu - Un moment de dans cu focul pe un fond muzical din Franţa secolului al XV-lea, susţinut de trupa No’Mads, care va încheia serata muzeală.


Mai mult decât atât, publicul participant la eveniment va fi invitat să ia parte şi la:
- Degustare de brânzeturi franţuzeşti oferită de Băcănia Veche
- Degustare de vinuri Alira, ce impresionează prin complexitatea aromatică, oferită de WineRo
- Târg de obiecte hand-made Vara la muzeu organizat de Hello Events
- Fotografiere în costume de epocă, contra cost, în studioul special amenajat.
- În studioul foto special amenajat, oaspeţii MNIR se vor putea fotografia în costume de epocă.


Alte expoziţii permanente şi temporare la MNIR:
- Tezaurul Istoric, expoziţie permanentă cu peste 3000 de piese deosebite (unele unicat), realizate din metale şi pietre preţioase.
- Lapidarium – Copia Columnei lui Traian.
- Exponatul lunii iulie 2011:  Micro-expoziţia „Steagul lui Ştefan cel Mare” (6 iulie – 23 august 2011). Vezi aici detalii!
- Expoziţia temporară “România – Spania. 130 de ani de relaţii diplomatice” (23 iunie – 31 iulie 2011)
- Expoziţia temporară “Lutul, pânza, culoarea (Neolitic şi Artă Contemporană)” (23 iunie – 23 august 2011)


Evenimentul, organizat în colaborare cu firma Oyster & Zax, este ocazionat de celebrarea în luna iulie a Zilei Naţionale a Franţei şi, de asemenea, a imnului francez La Marseillese, în data de 30 iulie. Programul artistic şi cultural se va încheia la ora 01:00.

Muzeul Naţional de Istorie a României este un important monument istoric al Bucureştilor, edificiu cunoscut în trecut sub numele de Palatul Poştelor, situat pe Calea Victoriei nr.12, în Centru Istoric al capitalei.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite