Ce comoară literară a lăsat în urmă scriitorul american J.D Salinger

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul dintre cei mai importanţi scriitori postbelici a încetat din viaţă săptămâna aceasta, la 91 de ani. După moartea cunoscutului romancier John Updike, în 2009, literatura americană l-a pierdut acum şi pe autorul celebrului roman „De veghe în lanul de secară“, J.D. Salinger.

Agenţiile de presă au anunţat cu o întârziere de o zi trecerea în nefiinţă a lui Jerome David Salinger, pe cât de iubit ca scriitor, pe atât de misterios ca om.

Mai citeşte şi:

Marile cărţi ale anului 2010

Scriitorul s-a stins miercuri „din cauze naturale", la locuinţa sa din New Hampshire, în nord-vestul Statelor Unite, a confirmat Philis Wesburg, agentul său.

După publicarea în 1951 a romanului „De veghe în lanul de secară", care îl are protagonist pe Holden Caulfield, adolescentul rebel rămas în istoria literaturii ca întruchiparea perfectă a puştiului american (după celebrul Huckleberry Finn al lui Mark Twain), J.D. Salinger s-a înconjurat de o aură de mister.

Învăluit în legendă

După 1965 s-a retras din viaţa publică şi nu i-a mai apărut nicio carte, deşi a susţinut că scrie zi de zi. Stephen King comentează în „Entertainment Weekly" că moartea lui „ar putea da răspunsul la o întrebare care de aproape jumătate de secol bântuite cititorii, scriitorii şi criticii - ce comoară de lucrări nepublicate ar fi putut lăsa acesta în urmă - Multe? Câteva? Nimic?"

Născut la 1 ianuarie 1919 le New York, J.D. Salinger a început să scrie din adolescenţă. În 1949 a publicat povestirea „O zi perfectă pentru peştii banana". Consacrarea definitivă a venit odată cu romanul „De veghe în lanul de secară", unic în literatura postbelică, vândut până în prezent în 65 de milioane de exemplare.

Între 1960 şi 1965 a mai publicat volume de proză scurtă: "Nouă povestiri", „Franny şi Zooey", „Saymour: o prezentare" şi „Dulgheri, înălţaţi grinda acoperişului".

Volume traduse în limba română

„De veghe în lanul de secară", Editura Polirom, 2005

„Franny şi Zooey",  Editura Polirom, 2002

„Nouă povestiri", Editura Polirom, 2001

„Dulgheri, înălţaţi grinda acoperişului" şi „Seymour: o prezentare", Editura Polirom, 2008

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite