S-a stins o voce a „Teleenciclopediei“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Încă una dintre actriţele scenei şi filmului românesc, în plus cunoscută şi ca voce a Televiziunii Române, Lucia Mureşan, ne-a părăsit. Actriţa a murit în noaptea de duminică, la Cluj, în vârstă de 72 de ani. Jucase în peste 100 de spectacole, în 15 filme şi dublase zeci de documentare pentru Teleenciclopedia“.

Încă o lovitură dată lumii artistice româneşti: actriţa Lucia Mureşan s-a stins duminică noaptea, la Cluj (unde se retrăsese de circa o lună), în urma unei afecţiuni grave la coloană. Artista fusese deja operată de două ori pentru această afecţiune.

Citiţi şi:

VIDEO S-a stins din viaţă Lucia Mureşan, una dintre vocile „Teleenciclopediei"

Lucia Mureşan s-a născut la 31 ianuarie 1938, iar după absolvirea Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică (IATC, la clasa profesoarei Irina Răchiţeanu) a fost repartizată la Piatra Neamţ împreună cu toată promoţia, unde au înfiinţat Secţia de Teatru. După un an, actriţa a plecat la Cluj şi apoi a ajuns, prin examen, la Teatrul Nottara din Bucureşti.

Era mijlocul anilor '60, iar din prima echipă a Teatrului Nottara, strânsă de noul director, dramaturgul Horia Lovinescu, făcea parte şi Alexandru Repan. Actorul îşi aminteşte pentru „Adevărul" cum a cunoscut-o pe Lucia Mureşan: „Am văzut-o pentru prima oară într-un spectacol cu «Ondine», aflat în turneu, pus de Marieta Sadova la Cluj. Era o tânără cu o voce încântătoare, cu un fizic mai mult decât agreabil. Nu ştiam, în acele momente, că, peste puţină vreme, avea să fie colega mea în foarte multe piese montate la Nottara, mai ales de Horia Lovinescu. În ultimii ani s-a retras de la teatru şi a făcut o carieră pedagogică. M-a invitat pentru a vedea câteva spectacole cu studenţii săi şi am fost plăcut surprins de activitatea ei pedagogică".

Căsătorită cu fotograful lui Ceauşescu

Regretata actriţă a jucat în peste 100 de spectacole de teatru, pe scenă, la teatrul radiofonic şi cel de televiziune, şi în aproximativ 15 filme, interpretând în general roluri secundare.

Actriţa de la care ne luăm acum rămas-bun a fost căsătorită timp de 40 de ani cu fotograful Ion Miclea, supranumit „omul cu ochi de vrăjitor". Cunoscut drept fotograful lui Nicolae Ceauşescu, Miclea a publicat un album despre SUA prefaţat de însuşi preşedintele Gerard Ford.

Sanda Ţăranu, celebrul crainic al Televiziunii Române, a fost devastată la aflarea veştii decesului Luciei Mureşan: „Este îngrozitor! Am numai cuvinte frumoase despre ea. A fost o mare actriţă, un stâlp al Teatrului Nottara, unde am văzut-o în foarte multe spectacole extraordinare. L-am cunoscut şi pe soţul ei, făceau împreună o pereche extraordinar de plăcută, erau absolut minunaţi!".

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite