VIDEO S-a stins din viaţă Lucia Mureşan, una dintre vocile „Teleenciclopediei"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lucia Mureşan a murit la vârsta de 72 de ani. Ea a fost şi rămâne, în continuare,  una dintre cele mai iubite şi cunoscute voci din România, alături de colegii săi de la Teleenciclopedia, Mariana Zaharescu şi regretatul Florian Pittiş.

Update, ora 11.51 Înmormântarea va avea loc la Cimitirul Central din Cluj, mâine, la ora 13.00.

Update, ora 9.55 In memoriam Lucia Mureşan la TVR Cultural

Astăzi, TVR Cultural va difuza, din Arhiva de Aur, piesa de teatru „Micul infern“, în a cărei distribuţie o regăsim pe Lucia Mureşan, alături de Silvia Dumitrescu Timică şi Ion Dichiseanu.

Născută pe 31 ianuarie 1938, a ales actoria, absolvind Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, clasa profesoarei Irina Răchiţeanu. 

Repartizată iniţial la Piatra Neamţ, pleacă la Cluj după un an, pentru ca în final să ajungă în trupa Teatrului Nottara din Bucureşti.

Telespectatorii îşi vor aminti mereu celebra voce a Luciei Mureşan, care însoţea imaginile celei mai longevive producţii de televiziune din România, precum şi piesele de teatru sau filmele în care aceasta a evoluat.

Ideală pentru roluri secundare

Regretata actriţă a jucat în peste 100 de spectacole de teatru, pe scenă, la teatrul radiofonic şi cel de televiziune, şi în aproximativ 15 filme, interpretând în general roluri secundare. Printre cele mai recente pelicule ale sale, se numără: „Still Center / Buricul pământului“, de Carina Tăutu (2005), „Raport despre starea naţiunii“, de Ioan Cărmăzan (2004), „Une place parmi les vivants“, de Raoul Ruiz (2003), „Divorţ... din dragoste“, de Andrei Blaier (1991), precum şi serialele de televiziune „Corps et âmes“ (2003) şi „Natures mortes“ (2000).

Actriţă de teatru de profesie, Lucia Mureşan s-a născut pe 31 ianuarie 1938 dar va rămâne în memoria românilor cu vocea ei inconfundabilă care se auzea pe fundalul emisiunii Telenciclopedia, transmisă de TVR1 în fiecare duminică. Artista a fost un adevarat brand de televiziune, cu un timbru profund şi catifelat, dar şi profesor doctor, cetăţean de onoare al Sebeşului.

A jucat în peste 100 de piese de teatru şi a fost căsătorită timp de 40 de ani cu un mare fotograf, Ion Miclea, „omul cu ochi de vrăjitor" perceput de mulţi ca fotograful lui Ceauşescu dar al cărui album despre SUA a fost prefaţat de Gerard Ford, informează cinemagia.ro

În film a interpretat multe roluri secundare, dar cu aceeaşi sensibilitate, talent şi pasiune. Lucia Mureşan mai era şi decan al Facultăţii de Teatru şi profesor la Universitatea Spiru Haret din 2002.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite