Românii atacă Berlinala

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Weekendul va aduce proiecţiile celor trei scurtmetraje care ne reprezintă în capitala Germaniei: „Apele tac“, „15 iulie“ şi „Little Red“, două dintre ele regizate de femei. Problemele de conştiinţă ale transfugilor din era comunistă sau iniţierea erotică a unei Scufiţe Roşii moderne sunt printre temele propuse de regizoarele române la această ediţie.

Cea de-a 61-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin se va deschide în această seară, cu proiecţia - în afara competiţiei - a westernului de mare succes al Fraţilor Coen, „The True Grit" / „Adevăratul curaj", avându-l pe Jeff Bridges în rolul principal, şi va dura până la 20 februarie. Selecţia oficială a acestei ediţii va prezenta 22 de lungmetraje, dintre care 16 vor concura în competiţia oficială.

Citiţi şi:

Scufiţa Roşie înfruntă criza adolescenţei

VIDEO Start la Oscarurile româneşti

Dacă anul acesta românii nu au avut noroc cu lungmetrajele, niciun film de-al nostru nefiind selecţionat în competiţie (spre deosebire de anul trecut, când „Eu când vreau să fluier, fluier", de Florin Şerban, a făcut o figură foarte frumoasă, câştigând două distincţii importante), în schimb stăm bine cu scurtmetrajele, trei filme reprezentându-ne în capitala Germaniei.

EROTISM ŞI COMUNISM

Scurtmetrajele „15 iulie", de Cristi Iftime, o producţie UNATC (12 minute), şi „Apele tac", de Anca Miruna Lăzărescu, o coproducţie româno-germană (31 de minute), au fost selecţionate în competiţia secţiunii „Berlinale Shorts", iar filmul „Little Red", de Eva Pervolovici (producţie germană, 11 minute) concurează în secţiunea Berlinale Talent Campus, alături de alte patru pelicule (toate fiind realizate ca finaliste ale Berlin Today Award 2011).

Weekendul va aduce primele proiecţii pentru toate aceste filme, care vor putea testa astfel reacţia publicului şi a presei de specialitate. „Little Red" va avea premiera sâmbătă, odată cu deschiderea oficială a Berlinale Talent Campus, iar „15 iulie" va da ochii cu publicul vineri, la ora 22.00.

„Apele tac" va avea o proiecţie de presă sâmbătă seară, la ora 22.00, urmând ca premiera oficială să aibă loc luni, la ora 22.00.
„Little Red" (cu Ruhna Mocanu, Vlad Ivanov şi Marius Manole) are o pronunţată dimensiune feminină, descriind - semirealist, semioniric - felul în care descoperă sexualitatea o fetiţă aflată la pragul dintre copilărie şi adolescenţă, iar „15 iulie" (cu Adrian Titieni şi Coca Bloos) se ocupă de relaţiile interfamiliale dintre tineri, părinţi şi bunici.

Ica ( Ruhna Mocanu), în „Little Red“,  de Eva Pervolovici   Foto: Ioana Cârlig

În schimb, filmul Ancăi Lăzărescu, „Apele tac", se reîntoarce la „obsedantul deceniu" al anilor '80, în România comunistă a lui Ceauşescu, descriind drama unui trio interpretat de Toma Cuzin, Andi Vasluianu şi Patricia Moga: în România anului 1986, Gregor şi Vali vor să fugă din ţară, trecând Dunărea înot, spre partea sârbă. Pentru a fi sigur de reuşita fugii, Gregor are o singură condiţie: Vali trebuie să îşi lase soţia în urmă.

Regizoarea Anca Miruna Lăzărescu este născută în 1979 la Timişoara, dar a emigrat, în 1990, în Germania, unde a studiat regia la München. A mai realizat, în 2004, „Bucureşti-Berlin", coscris şi produs de Cristian Mungiu, şi documentarul „Secretul de la Deva", despre şcoala românească de gimnastică.

„Apele tac", filmul ei de absolvire, este un fel de „repetiţie" pentru filmul de debut în lungmetraj. „Rumänien Spring" va spune povestea părinţilor săi, „sechestraţi" în august '68 în RDG, care au putut alege atunci între libertate şi reîntoarcerea în lagărul comunist.

"Actorii români cu care am lucrat sunt foarte sufletişti, plini de viaţă şi pun multă pasiune în ceea ce fac."
Anca Miruna Lăzărescu
regizoare

image
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite