VIDEO Richard Galliano, în concert la Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Celebrul acordeonist francez Richard Galliano concertează în această seară, la ora 19.00, la Sala Radio din Capitală, alături de Orchestra de Cameră Radio. Evenimentul are loc în ultima seară a Festivalului de acordeon şi bandoneon, desfăşurat în premieră în România în 2010.

Aflat pentru a treia oară în ţara noastră, cunoscutul muzician a concertat duminică seara la Sala Radio în formula Sextetul Galliano, iar în această seara va interpreta, sub bagheta dirijorului Roberto Salvalaio, mai multe partituri de Astor Piazzolla, precum şi „Aconcagua", singurul concert pentru bandoneon şi orchestră compus de renumitul muzician argentinian.

Acordeonul în festival la Sala Radio

VIDEO Ionică, acordeonistul-minune

Solistul ne-a declarat: „­L-am cântat în multe locuri din lumea largă. E o compoziţie flexibilă, care permite multă libertate în interpretare, ca mai toate partiturile lui pentru coarde şi mai ales pentru vioară. Tocmai m-am întâlnit cu dirijorul, care este italian. Şi cred că va ieşi un concert bun, căci am discutat deja că nu vom aborda partitura într-o manieră clasică. Aşa că abia aştept."

Omagiul lui Piazzolla

Astor Piazzolla este muzicianul care i-a schimbat cariera, exercitând o influenţă desivisă asupra lui Richard Galliano, care ne-a mărturisit: „El m-a ajutat să-mi găsesc drumul. Dar nu m-a sfătuit să cânt la bandoneon, la care cântam deja. Cântam pentru că-mi plăcea muzica lui şi încerc să cânt în stilul lui, ca un omagiu. Mi-a dat un sfat paralel cu destinul lui în muzică: «Eu am inventat tango nuevo şi am ales acordeonul. Tu, Richard, trebuie să faci acelaşi lucru cu valsul francez.»" Însă eu un ştiam ce să fac. Cariera mea propriu-zisă de solist a început după moartea lui, când a trebuit să-mi ţin promisiunea."

Acordonistul invitat la Bucureşti este un muzician deschis, care a încercat multe genuri: muzică tradiţională, jazz, muzică contemporană şi muzică de cameră.

Muzicianul stăpâneşte, de asemenea, acordina şi trombonul. Preţuieşte şi îndrăgeşte muzica tradiţională, fiind convins că este un mijloc esenţial prin care un popor îşi păstrează identitatea. Însă cel mai mult, ne-a mărturisit Richard Galliano, îi place ­să-şi cânte propriile compoziţii: „Cred că muzica mea o cânt cel mai bine pentru că este povestea mea personală."

În această seară, melomanii îl pot asculta pe instrumentistul lui Charles Aznavour şi preferatul lui Piazzolla cântând la acordeon şi bandoneon.

„Muzica este mai puternică decât politica"

Ce loc ocupă muzica în societatea de azi?

Muzica este mai puternică decât politica. Spre deosebire de cel din urmă, un muzician poate face să vibreze o sală întreagă. Muzica nu poate schimba nimic în societate, însă popoarele ­care-şi pierd muzica, ­lăsându-se îndoctrinate, îşi pierd identitatea. Cântul francez, de exemplu, şi-a cam pierdut savoarea. La Paris nu se mai ascultă „valse musette", deci reperele se pierd. Dar în Argentina şi în Brazilia, tangoul are aceeaşi forţă. Eu cânt vals francez cu muzicieni străini. Şi fiecare îşi păstrează cultura lui prin muzică.

Ca muzician, sunteţi o combinaţie de tradiţional şi modern?

Nu mai ţin minte cine a spus că nimic nu e mai modern decât tradiţia. Copacul e comparaţia potrivită. Dacă ai geniu sau un mare talent şi rădăcini puternice, poţi dobândi forţă şi sevă. Noi, muzicienii, suntem permanent orientaţi spre viitor. Însă pe mine mă obsedează întoarcerea în trecut. La muzică, la spiritul unei epoci, la un compozitor, la viaţa mea, la valorile umane.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite