Răzvan Rădulescu aduce filmul pe scenă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scenaristul şi regizorul va filma şi va monta sub ochii publicului joi, de la ora 20.30, la Teatrul Odeon, un fragment dintr-un scenariu la care lucrează în prezent, intitulat „Liliana“. După ce a semnat scenariile celor mai puternice pelicule din generaţia regizorilor noului val, Rădulescu a debutat el însuşi în regie, în luna iunie, cu filmul „Felicia, înainte de toate“.

În calitate de invitat al proiectului „Filmul pe scenă", coordonat de dramaturgul Andreea Vălean şi desfăşurat la recent renovata Sală Studio a Teatrului Odeon, Răzvan Rădulescu va deconstrui, pentru public, procesul de filmare, într-o reprezentaţie unică.

Spectacolul-prezentare dezvăluie modul de lucru dintre scenarist, regizor, actori şi echipa de filmare. Pe scenă, alături de regizorul Răzvan Rădulescu se vor afla operatorul Adrian Bulboacă, monteurul Dana Bunescu (care a semnat montajul pentru apreciatul

Citiţi şi:

Ozana Oancea: “Sufăr de complexul de a nu fi făcut film”

„Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu" de Andrei Ujică) şi actorii Alina Berzunţeanu, Diana Croitoru, Irina Drăgănescu, Oana Rusu, Virgil Aioanei, Andrei Fântâna, Andrei Hutuleac şi Andrei Necula.

„Întâlnirea cu Răzvan Rădulescu va fi interesantă pentru că, practic, e ca şi cum publicul ar asista la o zi de filmare, cu indicaţii regizorale. Va exista o pauză, iar spectatorii vor reveni în sală ca să vadă montajul celor filmate, zece minute de film, o miniproiecţie", a explicat Dorina Lazăr, directoarea Teatrului Odeon.

Analiză despre procesul de casting

Proiectul va include şi alte două direcţii. Una dintre acestea este dedicată regizorilor şi scenariştilor debutanţi, care vor lucra pe scenariu de scurtmetraj, iar cealaltă va consta într- o analiză a procesului de casting pentru film, televiziune şi teatru, susţinută de Andreea Vălean. „Vreau să vorbesc despre confuzia pe care o au actorii români în privinţa a ceea ce înseamnă procesul de casting", a declarat Andreea Vălean.

Proiectul „Filmul pe scenă" se va desfăşura pe toată durata stagiunii teatrale, până în vară. Printre regizorii care ar putea fi invitaţi la următoarele ediţii sunt nume ca Adrian Sitaru şi Florin Şerban, pe care Andreea Vălean încearcă deja să-i convingă „să vină să se joace pe scenă de-a filmul". Iniţiativa celor de la Odeon are şi o componentă interdisciplinară: „Ne dorim foarte mult să atragem la teatru şi un alt public, cel din cinematografe", a precizat Dorina Lazăr.

Răzvan Rădulescu a studiat Literatura (Facultatea de Litere) şi Regie de Operă (Academia de Muzică) în Bucureşti. A scris două romane, iar în 1999 a început să scrie scenarii pentru filme, precum premiatele „Marfa şi banii" (regia Cristi Puiu),  „Hârtia va fi albastră" (regia Radu Muntean) sau „Moartea domnului Lăzărescu" (regia Cristi Puiu). A fost, de asemenea, consultant de scenariu pentru filmul lui Cristian Mungiu, „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", premiat la Cannes cu Palme d'Or. În 2009, Răzvan Rădulescu a coregizat filmul „Felicia, înainte de toate" împreună cu Melissa de Raaf.

"Întâlnirea cu Răzvan Rădulescu va fi interesantă pentru că, practic, e ca şi cum publicul ar asista la o zi de filmare, cu indicaţii regizorale."
Dorina Lazăr
directoarea Teatrului Odeon

"Am vorbit cu Adrian Sitaru şi Florin Şerban pentru ediţiile viitoare şi încerc să-l conving să vină să se joace pe scenă de-a filmul."

Andreea Vălean
coordonator

„Filmul pe scenă"

Intrarea va fi liberă

Data: Joi, 2 decembrie, ora 20.30

Locul: Teatrul Odeon, Sala Studio

Invitaţi: regizorul Răzvan Rădulescu, operatorul Adrian Bulboacă şi monteurul Dana Bunescu

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite