Radiografia unor manipulări reuşite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Editura „Adevărul Holding“ a lansat ieri, la Târgul de Carte Bookfest, volumul „România, 1989. Autopsia unei revoluţii eşuate“, scris de jurnaliştii francezi Malgosha Gago şi Willy Golbérine. Doi jurnalişti preocupaţi de fenomenul Revoluţiei, Grigore Cartianu şi Ion Cristoiu, au prezentat cartea la standul „Adevărul“, în faţa unui public numeros.

Citiţi şi:

Mai citesc românii?

În noaptea de 22 spre 23 decembrie 1989, Malgosha Gago şi Willy Golbérine au fost martorii unor măceluri bizare, printre care se numără şi cel de la Aeroportul Otopeni. Jurnalista se afla în România în calitate de trimis special al postului public de televiziune japonez NHK (Nippon Hoso Kyokay), iar Willy Golbérine era reporter al revistei franceze „Paris Match".

Jurnalişti versaţi, impermeabili la manipulare, cei doi au decis să alcătuiască o carte despre Revoluţia română. „Au scris-o, dar timp de 21 de ani n-au publicat-o. Şi-au pierdut la un moment dat entuziasmul, mai ales că şi-au dat seama că asistaseră, de fapt, la o mare minciună. Graţie unei idei inspirate a lui Ion Cristoiu, manuscrisul a ajuns la Editura Adevărul Holding", a declarat Grigore Cartianu, redactor-şef al ziarului „Adevărul".

Cum a explodat mămăliga

„Această carte este una dintre marile contribuţii la dezvăluirea enigmelor evenimentelor din decembrie 1989", consideră Ion Cristoiu. Publicistul este convins că volumul nu poate avea probleme de credibilitate, deoarece reporterii nu sunt români şi au văzut evenimentele cu detaşarea unui gazetar din România care a asistat recent la evenimentele din Tunisia. Cartea a fost scrisă „la cald", între 1990 şi 1991, iar teza ei fundamentală este următoarea, în opinia lui Cristoiu: „mămăliga românească nu explodează, decât dacă pui un camion de dinamită".

Francezii au analizat minuţios efortul autorilor loviturii de stat, care au urmărit să înfierbânte atmosfera prin bombardament mediatic, pentru a-i face pe români să iasă din casă. „Teza lor arată că o parte a Securităţii a colaborat ca să-i scoată pe români în stradă", punctează Ion Cristoiu, care mai remarcă un aspect important. „Aşa-zisa revoluţie română este considerată, în toate cărţile de presă, ca prima formă reuşită de manipulare planetară a transmisiei în direct. Pentru prima dată în istoria omenirii, în decembrie '89 s-a folosit cea mai perfidă formă de manipulare. Acolo a fost începutul".

Exerciţiul mediatic a servit ca model ulterior, creând curente pentru intervenţii ale NATO şi SUA în Irak sau Serbia sau în cazul Bin Laden, apreciază Ion Cristoiu. „Potrivit ipotezei seducătoare a acestei cărţi, jurnaliştii francezi ar fi fost ţinuţi dinadins în aeroport, ca să audă cum se trage cu tunul în aer, şi apoi să înregistreze. A doua zi li s-a dat drumul. Unii s-au întors cu materiale cu titlul «Eroica luptă a poporului român împotriva teroriştilor», alţii s-au dus prin Bucureşti şi prin Timişoara", explică Ion Cristoiu.

Volumul mai atrage atenţia şi asupra unui personaj-cheie al evenimentelor din decembrie, Adrian Sârbu. „Este cel care a filmat o serie întreagă de întâmplări, chiar şi în sediul Comitetului Central. Până acum nu avem mărturia lui Adrian Sârbu. Multe filmări nu au fost difuzate", subliniază Ion Cristoiu.

Surprize la standul „Adevărul"

Astăzi, în ultima zi a târgului, standul Editurii Adevărul Holding vă aşteaptă cu oferte speciale şi reduceri substanţiale la cărţile din colecţiile deja consacrate. De la ora 10.30, Tudor Plăiaşu, ilustratorul volumului „Toto şi Lulu", le va realiza gratuit portrete copiilor prezenţi la standul editurii. „Toto şi Lulu. Un dinozaur cu nasul de aur" este o carte ilustrată, cu coperta cartonată, dedicată copiilor cu vârste cuprinse între 5 şi 8 ani.

"Cartea este o mărturie preţioasă, care ne ajută să înţelegem uriaşa diversiune politico-militară derulată în decembrie 1989."
Grigore Cartianu
jurnalist

"Volumul e nu numai un studiu competent al evenimentelor din decembrie 1989, dar şi un eseu fermecător prin stil şi îndrăzneală."
Ion Cristoiu
publicist

Doi jurnalişti străini experimentaţi

Malgosha Gago, jurnalistă a televiziunii japoneze NHK, a transmis de-a lungul carierei din cele mai fierbinţi zone din Europa, Orientul Mijlociu şi Africa. Într-un interviu acordat lui Ion Cristoiu în iulie 1991, Malgosha Gago dezvăluia cum a perceput, ca jurnalist străin, atmosfera de pe Aeroportul Otopeni din noaptea de 22 spre 23 decembrie 1989. În prezent, aceasta este cunoscută ca autoare de documentare TV, pentru canalele de televiziune Arte, France 3 şi France 5.

Willy Golbérine a fost reporter la „Paris Match" vreme de 35 de ani, timp în care a relatat despre cele mai importante evenimente din Europa, fiind corespondent la Londra şi la Bruxelles. A colaborat, de asemenea, cu ziare şi reviste străine, precum „Stern" şi „The Daily Telegraph". A fost la Bucureşti şi la Timişoara, în zilele Revoluţiei.

Lansări-vedetă la târgul de carte

Afluenţa mare de public a onorat câteva dintre cele mai interesante evenimente ale actualei ediţii a târgului de carte. Sâmbătă a fost o zi plină de lansări importante la Târgul de Carte Bookfest, care se încheie astăzi la Complexul Romexpo.

H.-R. Patapievici, Gabriel Liiceanu şi Dan C. Mihăilescu, lansând „Itinerariile unei vieţi: E.M. Cioran. Apocalipsa după Cioran“ 



Începutul a fost făcut chiar de la ora 12.00, când Editura Pandora M (parte a Grupului Editorial Trei) a lansat prima apariţie postumă a regretatului scriitor, eseist şi critic de cinema Alex. Leo Şerban: un volum de poezii, intitulat „Alte camere, alte glasuri de ieri". Cartea strânge poemele scrise de Alex. Leo Şerban de-a lungul întregii sale vieţi şi a fost îngrijită de autor cu puţin timp înainte de prematurul său sfârşit.

Leo şi Pessoa

„Este cea mai emoţionantă lansare la care particip la acest târg", a spus scriitoarea Ioana Pârvulescu, care a evocat prietenia sa cu regretatul autor („cea mai frumoasă amintire a mea cu Leo este Leo însuşi"). Lectura integrală a poemelor lui Alex. Leo Şerban a făcut-o pe Ioana Pârvulescu să-şi dea seama că prietenul său era „un suflet poetic", dar îşi ascundea această calitate. Horia-Roman Patapievici, un alt prieten al scriitorului, i-a adus un emoţionant omagiu, citind în paralel unul dintre „lispoemele" sale, scrise la Lisabona, şi o pagină din „Cartea neliniştirii" a marelui scriitor portughez Fernando Pessoa.  „Scriitorii pe care-i admira: Montherlant, Pound, Michaux, Pessoa, Borges, Proust sunt pentru Leo precum heteronimii lui Pessoa", a afirmat Patapievici.

Cioran - o „inimă"

Lume multă şi la lansarea cărţii lui Gabriel Liiceanu „Itinerariile unei vieţi: E.M. Cioran. Apocalipsa după Cioran", la Editura Humanitas, la care au vorbit Horia-Roman Patapievici, Dan C. Mihăilescu şi autorul. „Înainte de orice altă ipostază a sa, Cioran este o „inimă", aşa cum îl vedem în „Caietele" sale, iar pentru mine, care nu l-am întâlnit niciodată, filmul lui Gabriel Liiceanu redă exact această esenţă a sa", a afirmat Horia-Roman Patapievici.

Gabriel Liiceanu a arătat asistenţei o impresionantă fotografie a lui Cioran bolnav, din ultimii ani de viaţă, când „natura devastase mintea omului care se dorise a fi cea mai lucidă persoană care a trăit vreodată".

„Umorul Poetic" al lui Adrian Georgescu

O altă lansare de interes la standul Editurii Humanitas a fost cea a volumului „Câteva sfârşituri de lume", de Adrian Georgescu, apărut în colecţia „Râsul lumii", prezentat de Radu Paraschivescu şi de Andi Moisescu. „Orice carte de umor trebuie să aibă în spate ceva serios, anumite întrebări", a definit Paraschivescu umorul lui Georgescu. Cartea are „pagini de mare umor poetic", în opinia lui Paraschivescu, coordonatorul colecţiei de la Humanitas. „Râsul este un medicament teribil şi sunt onorat să fac parte, alături de Woody Allen, din această colecţie", a spus autorul.

Spre seară, Mircea Cărtărescu şi-a lansat, tot la Humanitas, două noi apariţii: iPad-ul „Enciclopedia zmeilor" şi „Zen", al treilea volum al jurnalului său (2004-2010). Este practic vorba de şantierul de creaţie al cărţii „Orbitor 3", cititorii având astfel acum, prin cele trei volume de jurnal, o imagine „din interior" asupra genezei uneia dintre capodoperele literaturii române.

Cărţi, cafea şi vin

image
image

O prezenţă insolită la Târgul Bookfest este cea a standului „Delicatese Florescu". Gheorghe Florescu (foto), cunoscut pentru volumul „Confesiunile unui cafegiu", apărut acum câţiva ani la Humanitas, vinde la acest stand, pe lângă cărţi - propria sa carte şi alte apariţii de la Humanitas şi alte edituri -, cafea („numai arabică", ne asigură cafegiul) şi vinuri (marca „Vinul lui Isărescu", de Drăgăşani). „Nu iau decât cărţi care-mi plac", spune Florescu, care vinde volume de Neagu Djuvara, de Andrei Pleşu sau de Adina Rosetti. Florescu promite că lucrează la al doilea volum al cărţii sale, care va fi gata în curând.

Noutăţi „Adevărul“

La prezenta ediţie a Bookfest Editura Adevărul Holding le propune cititorilor mai multe volume noi, care pot fi achiziţionate de la standul din Pavilionul Romexpo şi astăzi, la preţuri promoţionale.

image
image
image
image
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite