VIDEO Primul premiu pentru „Aurora“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Filmul lui Cristi Puiu a „spart gheaţa“ distincţiilor internaţionale, fiind premiat la prestigiosul festival de la Karlovy Vary, din Cehia. „Aurora“, un film considerat destul de dificil, a fost pe placul juriului condus de o nemţoaică, director al Academiei Europene de Film.

Cinema-ul românesc continuă să stârnească valuri în lume. De data aceasta, celui mai recent film al regizorului Cristi Puiu (43 de ani, deschizătorul de drum al Noului Cinema autohton, cu „Marfa şi banii" din 2001), „Aurora", i-a venit rândul să fie recompensat cu un premiu important la un festival de categorie A.

Mai citeşte şi:

Peliculă produsă de Brad Pitt, filmată în România

Sâmbătă, la închiderea pres­tigiosului Festival Internaţional de Film de la Karlovy Vary, din Cehia, lungmetrajul lui Cristi Puiu a fost distins cu premiul secţiunii competiţionale East of the West a manifestării, la care fusese selectat. Premiul are o valoare în bani destul de frumuşică: 10.000 de dolari. Este primul premiu câştigat de „Aurora" la un festival, pentru că la Festivalul de la Cannes, unde a fost prezentat în premieră în cadrul secţiunii competiţionale Un Certain Regard, primirea a fost destul de amestecată. Situaţia s-a repetat la Cluj, unde filmul fusese prezentat în cadrul secţiunii Romanian Days a Festivalului Transilvania (TIFF).

În mod tradiţional, secţiunea East of the West de la Karlovy Vary (festival aflat la cea de-a 45-a ediţie) prezintă filme „născute" în ţările foste comuniste şi în spaţiul ex-sovietic.

Juriul ediţiei din acest an a fost condus de nemţoaica Marion Döring, directorul Academiei Europene de Film. Din juriu a făcut parte şi criticul român de film Mihai Chirilov, alături de jurnalistul slovac Peter Nágel, regizoarea italiană Susanna Nicchiarelli şi regizorul georgian George Ovashvili. Cu toţii s-au lăsat seduşi de farmecul filmului lui Puiu, preferându-l celorlalte nouă filme aflate în competiţie.

Dacă regizorul Cristi Puiu nu a putut fi prezent la Karlovy Vary, fiind prins cu botezul fiicei sale, „Aurora" a fost reprezentată de directorul de imagine, reputatul Viorel Sergovici. Deşi a picat abia în ultima zi a festivalului, operatorul şi-a putut da seama de atmosfera care înconjurase proiecţia „Aurorei". Contactat de „Adevărul", Viorel Sergovici spune că votul juriului a fost unanim şi că, în discuţiile pe care le-a avut cu membrii acestuia, şi-a dat seama că filmul le făcuse o impresie extraordinară.

„Atmosfera este mai relaxată decât la alte festivaluri, mi se pare mai fair, nu este obsesia pentru glam, ca-n alte părţi. Vin cinefili din toate părţile, care chiar vor să vadă filmele", mai spune Sergovici.

Nikita Mihalkov, premiat la Karlovy Vary

Pelicula „The Mosquito Net", în regia spaniolului Augusti Vila, a câştigat marele premiu al Festivalului de la Karlovy Vary - Globul de Cristal. Actorul britanic Jude Law a primit premiul special al festivalului, în timp ce regizorul rus Nikita Mihalkov a fost recompensat cu un premiu special pentru contribuţia adusă cinematografiei mondiale.

Sitaru, victorios în Portugalia

Scurtmetrajul „Colivia", în regia lui Adrian Sitaru (foto), a câştigat marele premiu City of Vila do Conde al Festivalului Internaţional de Film de Scurtmetraj Vila do Conde din Portugalia (desfăşurat în perioada 3-11 iulie) pentru cel mai bun film din competiţie. Filmul spune povestea unui copil care găseşte o pasăre bolnavă pe stradă şi o aduce acasă, pentru a o vindeca. Din distribuţie fac parte Clara Vodă şi Adrian Titieni.

Curtas Vila do Conde este cel mai important festival de scurtmetraje din Portugalia şi unul dintre cele mai prestigioase din Europa. În cadrul celei de-a 18-a ediţii au fost proiectate aproximativ 200 de filme.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite