Norman Manea vine în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Norman Manea, unul dintre cei mai apreciaţi scriitori români, se va afla în România între 13 şi 20 mai, pentru a participa la o serie de evenimente.

Norman Manea va susţine o lectură publică din cele mai recente volume ale sale apărute la Polirom, în seria de autor pe care editura i-a dedicat-o, pe 14 mai, la ora 19.00, la Librăria Bastilia din Bucureşti. Lectura va fi urmată de un dialog cu cititorii, la care vor lua parte, alături de autor, Carmen Muşat, Ovidiu Şimonca, Paul Cernat, Bianca Burţa-Cernat, Daniel Cristea-Enache şi Claudiu Turcuş. Evenimentul este organizat de revista Observator cultural şi editura Polirom, în colaborare cu Bastilia Librarium.

Pe 15 mai, de la ora 12.00, Norman Manea se va întâlni cu studenţii Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine, Universitatea Bucureşti. Evenimentul va avea loc în Sala de Consiliu a facultăţii (Str. Pitar Moș, nr. 7-13).

Tot pe 15 mai, la ora 18.00, la Librăria Cărtureşti Verona din Bucureşti, va fi lansată prima monografie despre Norman Manea din România, semnată de Claudiu Turcuş, apărută de curând la editura Cartea Românească. Volumul „Estetica lui Norman Manea" va fi prezentat de Carmen Muşat şi Paul Cornea, iar Norman Manea va fi invitatul special al evenimentului.

Pe 17 mai, lui Norman Manea i se va decerna titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi. Evenimentul va avea loc în Aula Magna „Mihai Eminescu" a universităţii ieşene, începând cu ora 12.00.

Norman Manea este nominalizat la premiul naţional pentru literatură al Uniunii Scriitorilor din România, ediţia 2012, alături de Paul Cornea şi Basarab Nicolescu. Juriul se va întruni în ziua ceremoniei, în luna iunie, pentru a desemna laureatul.

Norman Manea, născut în 1936, este profesor de literatură europeană la Bard College, New York. În 1992, Manea a primit bursa Guggenheim şi prestigiosul premiu MacArthur. În 2002 i s-a atribuit premiul internaţional pentru literatură Nonino pentru Opera omnia, iar în 2006, premiul Médicis Étranger pentru volumul „Întoarcerea huliganului". Tot în anul 2006 a fost ales membru al Academiei de Arte din Berlin. În 2010 a primit din partea guvernului francez Ordinul Artelor şi Literelor în grad de Comandor. Anul trecut, i s-a decernat prestigiosul premiu literar Nelly Sachs şi a fost ales membru în Royal Society of Literature în Marea Britanie.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite