Nicolae Ceauşescu, pe marile ecrane

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu“, care reconstituie destinul dictatorului, în regia lui Andrei Ujică, va avea premiera de gală în această seară, de la ora 18.00. Filmul va fi proiectat la Sala Palatului, loc-simbol al comunismului, unde se desfăşurau marile congrese şi conferinţe ale Partidului Comunist Român.

Biletele pentru proiecţie pot fi cumpărate de la Sala Palatului, la preţul de 5 lei, elevii şi studenţii având acces gratuit.

Mai citeşte şi:

Colajele lui Ion B., expuse pe biroul lui Nicolae Ceauşescu

Filmul va intra în cinematografe de la 29 octombrie. Construit pornind de la un material video de arhivă de peste 1000 de ore - imagini care provin din Arhiva Naţională de Filme şi din arhiva Televiziunii Române, filmul acoperă 25 de ani din biografia personajului Ceauşescu. Regizorul Andrei Ujică a explicat într-un interviu acordat pentru „Adevărul literar şi artistic" formula sa artistică:

„Când am început să construiesc naraţiunea, trebuia să iasă la iveală dacă filmul poate fi un discurs bazat eminamente pe mijloace cinematografice, deci fără elemente secundare - comentariu sau explicaţii de orice fel.

Dacă ideea de autobiografie, de lume văzută din perspectiva (regizorului care se uită peste umărul) personajului nu ar fi funcţionat, probabil că aş fi renunţat la proiect pentru că nu m-ar mai fi interesat". 

Prezentat la festivalurile de la Cannes, New York sau Toronto şi aclamat de criticii internaţionali, „Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu" a obţinut săptămâna aceasta Marele Premiu al secţiunii documentar la Festivalul Internaţional de Film de la Bergen (BIFF), una dintre cele mai importante manifestări de gen.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite