VIDEO Mirela Oprişor: „Ştiu cupluri care au trecut peste adulter“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Actriţa a primit premiul pentru cea mai bună interpretare la Festivalul de Film de la Sarajevo, pentru rolul Adrianei, o soţie înşelată, din pelicula „Marţi, după Crăciun“. În vârstă de 37 de ani, Mirela a fost desemnată câştigătoare duminică. Ea este căsătorită cu actorul Mimi Brănescu, soţul ei şi în filmul regizat de Radu Muntean.

Înainte ca „Marţi, după Crăciun" să fie prezent la festivaluri, cum te raportai la rolul Adrianei? Te-ai autoevaluat?

E primul meu rol important într-un film şi premiul de la Sarajevo mă bucură foarte mult. Dar, ca să fiu sinceră, n-am fost atât de dură cu mine când m-am autoevaluat.  Altfel, tot timpul sunt o nemulţumită, mereu găsesc ceva care nu mi se pare bun. Asta e foarte frumos, dar şi foarte frustrant la film: îţi dai seama unde puteai face mai bine, dar nu poţi să mai schimbi nimic. La teatru, spre exemplu, poţi schimba la a doua reprezentaţie, la film nu mai poţi schimba niciodată.

Citiţi şi:

Răzvan Rădulescu: „Mama a ţinut să lămurim relaţia noastră“

Cât te-a „costat" personajul  din film?

E un rol la care m-am gândit o lună de zile, şi dacă mă trezeai la trei noaptea, ştiam textul... M-a preocupat mult.

Există în film o secvenţă în care plângi, eşti doar tu şi camera. Câte duble ai tras?

Are 12 minute şi a fost filmată timp de câteva ore, două zile la rând. Au fost foarte puţine duble. Dincolo de tensiunea pe care o redam, eram foarte relaxată, eram la sfârşitul filmărilor, formasem o echipă, Radu avea încredere în noi... Unele duble au fost mai puţin reuşite, alte însă au fost foarte bune. Şi până la urmă am ales secvenţa finală din ce trăsesem în prima zi de filmare.

Regizorul Radu Muntean povestea că a văzut mai mult de zece actriţe la casting până să se oprească la tine.

Am avut nişte emoţii groaznice la probe! Îmi şi amintesc că Radu mi-a zis: „Mirela, relaxează-te, ştii textul. Hai!" Castingul a durat două zile şi eu am fost convinsă că  n-o să mă ia pe mine. După ce m-a luat, am avut impresia că o să mă dea afară. Nu aveam încredere în mine. Când un lucru ţi se întâmplă atât de târziu, eşti mult mai sceptic. Nu mai ai bucuria de la 20 de ani şi nici naivitatea de a te arunca. Gândeşti, îţi pui probleme, deşi e o mare greseală. Dar şi asta se învaţă...

„Fă doi paşi în faţă şi ia-ţi aplauzele"

La TIFF, când echipa filmului s-a urcat pe scenă şi a venit rândul tău, cei din sală s-au ridicat în picioare. Cum ai trăit momentul?

A fost o surpriză, aproape am fost şocată de reacţia publicului. Şi, la un moment dat, domnul Victor Rebengiuc, care era lângă mine, mi-a şoptit: „Haide, fă doi paşi în faţă şi ia‑ţi aplauzele!". Vedeam sala. Publicul a izbucnit şi mai tare. M-am gândit că fiecare dintre noi îşi doreşte acest lucru şi visează la el, iar când se întâmplă, şi ţi se întâmplă ţie, nu ştii cum să reacţionezi pentu că nu eşti pregătit.

A fost şi ceva copleşitor în complimentele publicului?

Aş spune că trebuie să ştii ce să iei din complimente, şi mai ales cât. Să ştii să dozezi, pentru că altfel poţi ajunge să te crezi Meryl Streep! (râde). De fapt, trebuie să ştii cât să iei ca să poţi merge mai departe.

"Castingul a durat două zile şi eu am fost convinsă că Radu Muntean n-o să mă ia pe mine."
Mirela Oprişor 
actriţă

Maria Popistaşu, în rolul amantei

Paul Hanganu (Mimi Brănescu) şi  Adriana (Mirela Oprişor) sunt căsătoriţi, în filmul „Marţi, după Crăciun", de zece ani. Au o fetiţă de opt ani, Mara. De şase luni, Paul are o aventură cu Raluca (Maria Popistaşu), o dentistă de 27 de ani.

O schimbare neaşteptată în programul Adrianei le aduce pe cele două femei în aceeaşi încăpere, iar întâlnirea îl obligă pe Paul să ia o decizie dificilă. Din distribuţia filmului mai fac parte Victor Rebengiuc şi Dragoş Bucur.

Filmul va putea fi văzut săptămâna viitoare în cadrul unei premiere  la Festivalul „Anonimul". Pelicula, care a fost inclusă în acest an în secţiunea „Un Certain Regard" de la Cannes, va avea premiera oficială pe ecranele româneşti la 17 septembrie.

„Am folosit relaxarea din relaţia noastră"

Joci alături de soţul tău, Mimi Brănescu. Cât de mult din experienţa de soţie ai pus în film?

Am folosit experienţa asta doar în prima parte a filmului. În a doua parte n-aveam cum, fiindcă eu n-am fost părăsită (râde). Am folosit relaxarea din relaţia noastră, după o relaţie de ani buni, faţă de copil şi de soţ.

Tu şi Mimi aţi vorbit acasă despre film în cele 20 de zile cât au durat filmările?

E interesant: am fost foarte încordată cu Mimi, mi-a fost greu să lucrez cu el, deşi suntem căsătoriţi de patru ani. Se zice că dacă eşti cu ai tăi lucrezi mai bine, însă e mult mai dificil să lucrezi cu soţul pentru că nu eşti relaxată total. Iar noi doi nu ne cunoaştem la muncă, suntem altfel acasă - toţi oamenii sunt aşa. Dar după ce am stabilit să nu mai repetăm acasă a fost foarte bine.

Rolul te-a făcut să fii mai conştientă de ameninţarea unui adulter?

Nu pot decât să spun că viaţa merge înainte. Adică, dacă se întâmplă, n-ai ce să faci. E o replică celebră în filmul „Moscova nu crede în lacrimi": „Viaţa începe la 40 de ani". O să mă folosesc de ea, dacă va fi vreodată cazul.

Există prejudecăţi la români legate de căsnicie?

Ştiu foarte multe cupluri care au trecut foarte discret peste un adulter. Dar, unii îl pot depăşi, alţii nu. De fapt, e vorba despre cât de mult se iubesc oamenii şi despre câte lucruri îi leagă.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite