Maia Morgenstern ocoleşte mereu „calea bătută“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La 7 februarie, actriţa va prezenta spectacolul-lectură „Nesama – suflet şi vibraţie“ la Centrul Comunitar Evreiesc din Capitală. Acompaniată de muzicianul Alexandru Atanasiu la vibrafon, actriţa va citi fragmente din „Poveste despre dragoste şi întuneric“ de Amos Oz.

Într-un interviu acordat suplimentului „Adevărul literar şi artistic", cunoscuta actriţă povesteşte cum s-a pregătit pentru acest eveniment: „Cred că un lucru mai frumos şi mai important rar mi s-a întâmplat", spune actriţa.

Mai citeşte şi:

Maia Morgenstern: „Gloria este, până la urmă, şi rodul hazardului, al întâmplării“

Maia Morgenstern mărturiseşte că se pregăteşte temeinic pentru rolurile de pe scenă şi de pe platoul de filmare. Arta actorului este şi „scânteiuţă", dar şi „meşteşug", susţine artista, iar teatrul este un exerciţiu de luciditate „pentru a te confrunta cu necunoscutul, cu
noutatea, cu neaşteptatul, cu piedicile".

Din experienţa acumulată de-a lungul anilor, Maia Morgenstern îşi construieşte personajele ocolind drumurile deja străbătute: „Eu mă apropii de tot ce mi se întâmplă ca de un experiment. Este vorba despre a evita calea bătută, pe de altă parte, nici nu mă avânt de dragul de a da peste ochi cuiva, mie sau altora. Mă pregătesc foarte bine şi mă lansez în experiment."

Cehov, „teribil de greu"

În interviul pe care ni l-a acordat într-o cabină de la Teatrul Naţional din Bucureşti, actriţa priveşte spre prezent şi spre viitor. Acum face parte din distribuţia spectacolului „Livada de vişini" de A.P. Cehov, pe care regizorul Felix Alexa îl pregăteşte la Naţionalul bucureştean.

Pentru Maia Morgenstern, a juca în piesa lui Cehov astăzi este „un lucru teribil de greu" pentru că „sunt atâtea valenţe şi atâtea lucruri ascunse ce se lasă, până la urmă, devoalate". Actriţei, care a jucat în spectacole de referinţe ale celor mai buni regizori români şi străini, teatul de la noi îi pare „absolut normal, cu etape, faze, căutări, imitaţii, dar şi descoperiri".

Şi nu ar accepta o funcţie de conducere în lumea Thaliei: „Ar fi o răspundere imensă. Iar eu nu mă văd chirurg nicio secundă. O funcţie de conducere presupune o dimensiune chirurgicală. Trebuie să ai vocaţie de chirurg.", ne-a spus Maia Morgenstern.

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite