VIDEO Jazz de zile mari la Gărâna

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De joi până duminică, muzicieni remarcabili din jazzul mondial vor susţine concerte în Poiana Lupului, care-i aşteaptă pe amatori cu delicatese. Ediţia din acest an a Festivalului de Jazz de la Gărâna a pregătit pentru publicul format de-a lungul mai multor ani recitaluri de clasă, două expoziţii şi o lansare de carte.

În aceeaşi perioadă, 22-25 iulie, trebuia să se desfăşoare Festivalul de Muzică Veche de la Brebu-Nou. Însă evenimentul a fost anulat, din motive financiare.

Mai citiţi şi:

„Samfest Jazz“ debutează cu Tomasz Stańko Quintet şi In Jazztenso

Festivalul de Jazz de la Gărâna pune primarii la muncă

Astfel că lansarea volumului bilingv „Jazzul ca stare de spirit" de Petru Ilieşu, publicat la Editura Brumar, va avea loc la Gărâna. Aflat la 35 de kilometri de Reşiţa, frumosul spaţiu în care mii de iubitori de jazz se adună câteva zile în fiecare vară pentru a asculta concerte care mai de care mai interesante va găzdui la ediţia din 2010 şi două expoziţii de grup: „Pentru Kano" şi „Alegorii buddhiste".

Varietate înainte de toate

Muzicieni din America, India, Norvegia, Polonia, Austria, Elveţia sau România îşi vor aşteaptă publicul la recitaluri care vor ilustra varietatea fenomenului jazzistic de azi.

Printre cei mai titraţi

jazzmani care participă la festival se numără americanul Béla Fleck, cântăreţ la banjo, explorator al ritmurilor africane, care are în palmares nu mai puţin de 27 de nominalizări la Premiile Grammy şi 11 trofee Grammy.

Patricia Barber, muzician apreciat în America  Foto: Epa

image

Vineri seară, acesta va evolua alături de la fel de cunoscutul Zakir Hussein, originar din India, specialist în etnologie muzicală, iubitor al fusion-ului şi colaborator apropiat al lui Béla Fleck şi Edgar Meyer. Acesta din urmă este un poliinstrumentist (cântă la pian, chitară, banjo, mandolină şi dobro) deschis şi spre muzica clasică. La Gârâna, va cânta chiar cu Fleck şi Hussein.

Din America vine şi Patricia Barber, vocalistă, pianistă şi compozitoare a cărei muzică explorează filonul jazzului de altădată. Muziciana a pregătit pentru public un concert în care va interpreta compoziţii proprii şi piese standard.

Programul Festivalului de la Gărâna

Joi, 22 iulie
- Funky Growl (România), Elina Duni Quartet (Elveţia),
Terje Rypdal/ Miroslav Vitus/ Gerald Cleaver (Norvegia).

Vineri, 23 iulie - Bela Fleck, Zakir Hussein & Edgar Meyer (SUA/ India).

Sâmbătă , 24 iulie - Marcin Wasilewski Trio (Polonia), Brederode Quarter (Olanda), Muthspiel Trio  (Austria), Djabe (Ungaria).

Duminică, 25 iulie
- Bega Blues Band (România), Patricia Barber (SUA), Dan Berglund's Tonbruket (Suedia), Trygve Seim & Frode Haltli (Norvegia).

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite