Gabrea aruncă „Mănuşile roşii“ la Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proiecţia celui mai nou film al regizorului român este aşteptată cu mare interes, datorită subiectului scandalos. Cea de-a noua ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) se apropie de sfârşit şi programează, în weekend, proiecţii-şoc, precum cele ale filmelor lui Gabrea şi Ujică.

Astăzi şi mâine sunt ultimele zile ale manifestării, dar „febra" care cuprinde în fiecare an, în această perioadă a anului, frumosul oraş de pe Someş este departe de a se stinge. În mod tradiţional, organizatorii TIFF lansează, în weekendul de final al festivalului, piese din „artileria grea": cele mai tari proiecţii, printre care mare parte din peliculele din secţiunea Zilele Filmului Românesc, o sumedenie de evenimente speciale, Gala festivă de decernare a premiilor, petreceri peste petreceri etc.


În mod clar, punctul de vârf al zilei de astăzi este dat de proiecţia celui mai recent film al regizorului român Radu Gabrea, „Mănuşile roşii", care va avea loc la ora 17.30, în spaţioasa sală a cinematografului Republica, fiind una dintre cele mai aşteptate din cadrul secţiunii Zilele Filmului Românesc. Cu acest nou film, Radu Gabrea continuă ecranizarea trilogiei autobiografice scrise de pastorul sas Eginald Schlattner, din care a transpus până acum pe ecran primul volet, „Cocoşul decapitat", în 2007.

Filmul reaprinde controversa


Continuarea acestuia, „Mănuşile roşii", se anunţă chiar mai interesantă decât primul film, pentru care Gabrea a fost foarte apreciat, deoarece va fi vorba despre perioada tulbure a anilor '50 şi despre nişte lucruri rămase neclare până în ziua de astăzi. „Eginald Schlattner a fost arestat în 1957 şi ţinut doi ani la Securitatea din Braşov. După ce-a rezistat un timp, la procesul scriitorilor saşi din ‘59, a depus mărturie de partea Guvernului. Filmul, a cărui acţiune se petrece 70% în închisoare, analizează de ce şi cum a ajuns Schlattner în această situaţie", spunea mai demult regizorul, continuând: „Filmul meu e important, pentru că e primul care arată cum a fost ancheta Securităţii".


Schlattner este acuzat şi în prezent de scriitorii saşi pe care i-a trădat de prezentarea pro domo a faptelor în romanul său „Mănuşile roşii", astfel încât controversa pe care o va reaprinde, acum, ecranizarea cărţii se anunţă a fi de-abia la început. Proiecţia de astăzi de la Republica va avea loc în prezenţa regizorului şi a pastorului Eginald Schlattner, autorul romanului inspirator.

Proiecţii de neratat

Un alt punct de interes al zilei de azi este proiecţia, tot la Republica dar la ora 12.45, a unui nou film românesc, aflat acesta şi în competiţia pentru Trofeul Transilvania: „Medalia de onoare", regia Peter Cătălin Netzer, cu marele actor Victor Rebengiuc în rolul principal. Nu trebuie ratate, însă, nici seria de proiecţii de la Cinema Arta: la ora 15.00 - „Copilăria lui Icar", regia Alex Iordăchescu (ultimul rol al lui Guillaume Depardieu, decedat la scurt timp după întoarcerea de la filmările din România); la ora 17.30 - „Angela merge mai departe", regia Lucian Bratu, rol-cult pentru actriţa Dorina Lazăr, omagiată la TIFF pentru întreaga carieră; la ora 19.30 - „Pădurea spânzuraţilor", capodopera cinema-ului românesc, proiecţie în onoarea marelui artist Liviu Ciulei, distins de TIFF 2010 cu Premiul de Excelenţă.

Cinema Republica mai programează, la ora 15.00, pelicula olandeză „Aviatoarea din Kazbek", în prezenţa actriţei Anamaria Marinca, interpretă în film, iar la ora 20.30, filmul-hit cu negri „Precious", pentru care supra-dimensionata interpretă principală a fost premiată cu Oscar.

Fastuoasa sală a Teatrului Naţional din Cluj-Napoca va găzdui, de la ora 20.30, Gala de decernare a premiilor, dintre care cele onorifice şi de excelenţă vor fi decernate Dorinei Lazăr, lui Liviu Ciulei şi lui Wim Wenders. Nu va fi, însă, deloc finalul frumoasei „nebunii" cinefile a clujenilor, pentru că ziua de duminică - ultima a festivalului - se anunţă, la rândul său, foarte interesantă, culminând cu proiecţia (Republica, ora 18.00) a celor trei ore ale documentarului „Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu", realizat de reputatul cineast Andrei Ujică.

Citiţi şi:

Timişoara a devenit capitala mondială a filmului documentar

Purcărete trage cortina la Sibiu

Wim Wenders, fan al filmelor româneşti

Aplauze pentru „Aurora"

Proiecţia de la Cluj a filmului lui Cristi Puiu, „Aurora" - prima din România, după succesul vizionării de la Cannes -, a fost urmată de aplauzele sălii Republica arhiplină, dezminţind temerile legate de deja notoria dificultate a filmului şi de durata-maraton a sa, de trei ore. Puţini au fost cei care au părăsit pe parcurs sala, fiind ameninţaţi, la final, în glumă, de Puiu, cu un viitor film de şapte ore. „Este varianta de trei ore a unui film care dura cinci ore. Voi încerca să fac şi o variantă de o oră şi jumătate", a spus Cristi Puiu numeroasei asistenţe rămasă în sală.

Regizorul şi-a explicat şi câteva dintre intenţiile pe care le-a avut: „Imaginea pe care-o avem despre crimă şi criminal este, în mare parte, datorată mass-mediei şi cinema-ului. Filmul meu încearcă, într-un fel, să submineze această imagine clişeizată, să arate că lucrurile sunt mai complicate".

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite