Filmul lui Porumboiu „a arestat“ şase premii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu era favoritul serii, dar lungmetrajul „Poliţist, adjectiv“, deja brevetat la Cannes, a umplut cu trofee Gopo masa câştigătorilor. Cea de-a patra ediţie a Galei  s-a remarcat printr-o răsturnare de situaţie: cea mai nominalizată peliculă, „Cea mai fericită fată din lume“, s-a ales cu o singură statuetă.

„Am avut emoţii, am fost în mijlocul evenimentelor şi mi s-a părut că totul a mers bine. Ar fi culmea ca, după câte premii am luat, să mi se pară că a mers prost!", a declarat pentru „Adevărul" Corneliu Porumboiu, marele câştigător al celei de-a patra ediţii a Premiilor Gopo. Pelicula sa, „Poliţist, adjectiv", a obţinut şase trofee.

Vezi aici FOTOGALERIE de la gala Premiilor Gopo

Marele câştigător al premiilor Gopo 2010: "Poliţist, adjectiv", de Corneliu Porumboiu

Dacia Duster, vedetă la Premiile Gopo

Pe scenă, Porumboiu a mai afirmat că şi-ar dori ca filmul să nu devină, totuşi, precum fotbalul, o activitate la care „toată lumea să-şi dea cu părerea şi, de fapt, să nu ştie nimic" şi i-a mulţumit lui Dumitru Carabăţ, „unul dintre puţinii teoreticieni de film pe care îi avem". Corneliu Porumboiu a acceptat şi premiul pentru imagine destinat lui Marius Panduru pentru „Poliţist, adjectiv", comentând că „dacă Marius Panduru ar fi aici, probabil că mi-ar mulţumi mie".

Cineastul susţine că statueta Gopo de care se bucură cel mai mult este aceea pentru „Cel mai bun film". N-a uitat să-şi ceară scuze că a plictisit publicul şi să precizeze că a luat prea multe premii.

După Gală, bacul

Favoritul serii, „Cea mai fericită fată din lume", s-a ales cu o singură statuetă. I-a revenit Andreei Boşneag, în calitate de „Tânără speranţă". „Premiul ăsta înseamnă enorm de mult pentru mine. Nu mă aşteptam şi tremuram toată. Aveam două gânduri înainte să urc pe scenă, după ce am realizat că am câştigat. Primul era să nu cad şi al doilea era că habar n-aveam ce să spun. Şi totul a fost bine până la urmă. Momentan, vreau să scap de bac şi sper să intru la UNATC, dau anul ăsta admitere şi apoi voi vedea", a spus Andreea Boşneag.

Vlad Ivanov a completat palmaresul lui „Poliţist, adjectiv" cu o distincţie pentru rol secundar. „Acum sunt foarte, foarte sincer: e o mare bucurie şi înseamnă mult premiul, mai ales în perspectivă. Premiile astea sunt deja şi sper să fie chiar Oscarurile româneşti, deja sunt cele mai importante premii de film din România şi cred că ele vor căpăta o valoare şi mai mare pe viitor. Mulţi se vor raporta la aceste premii în viitor. Există mulţi actori foarte buni, din generaţia tânără, dar şi din cea mai puţin tânără şi atmosfera de aici nu e cu nimic mai prejos decât cea de la Oscar", crede Vlad Ivanov.

Expat în film

„Nu ştiu ce-nseamnă acest premiu, sunt surprinsă, n-aş fi crezut că o să ajung la Gopo. Chiar e o mare onoare să fiu aici în seara asta. Este o minune ce se întâmplă în jurul filmului. Chiar nu m-am aşteptat la aşa ceva. Chiar credeam că n-o să vadă nimeni filmul acesta. Am avut noroc cu Tudor şi Oana Giurgiu, care ne-au ajutat să-l terminăm", e de părere Hilda Péter, actriţa premiată pentru rolul principal din „Katalin Varga".

A fost atât de emoţionată, încât pe scenă nu a îngânat decât un „Mulţumesc". La fel de încântat ca Hilda Péter se declară şi Alexander Nanau, câştigătorul Gopo la documentar: „Cu toate că este o industrie foarte tânără şi eu sunt cumva un expat, un emigrant, mă simt foarte fericit că sunt parte din această industrie".

Pentru Dragoş Bucur este al doilea an consecutiv în care ia trofeul pentru „Cel mai bun actor într-un rol principal" (în 2009, i l-a adus prestaţia din „Boogie"). Când i-a înmânat lui Corneliu Porumboiu statueta pentru scenariu, i-a citit şi definiţia din DEX a cuvântului „scenariu".

În spatele scenei

Dorotheea Petre l-a felicitat pe Corneliu Porumboiu în engleză: „Congratulations, Mr. Director!". Ada Condeescu a schimbat câteva cuvinte cu Nae Caranfil, în timp ce Hilda Péter l-a înhăţat pe Vlad Ivanov ca să pozeze împreună. Actriţa l-a informat şi că i-a văzut toate filmele. Criticii Andrei Creţulescu, Codruţa Creţulescu şi Mihai Chirilov deplângeau absenţa unui premiu pentru Adrian Sitaru („Pescuit sportiv"). Codin Maticiuc a cuprins-o de umeri pe Maria Dinulescu atunci când s-a anunţat câştigătoarea la categoria la care concura. Tot la secţiunea destinată actriţelor s-a auzit din sală un strigăt: „Să câştige Ioana Flora!". Ea s-a întors şi a explicat calm că nu fusese nominalizată.

Laitmotivul vestimentar al serii a constat în rochiile lungi cu poalele distruse; Sandra Stoicescu s-a numărat printre vedetele care au căzut pradă fenomenului. Sunetul a fost principala problemă a Galei. Nu au lipsit nici greşelile de organizare: de pildă, Tania Popa şi Caliu (Taraful din Clejani) au urcat pe scenă pentru a anunţa Premiul pentru „Cea mai bună muzică originală" - pe care lăutarul a numit-o „muzică originală naturală" -, dar n-au mai avut răbdare să urmărească montajul cu nominalizaţii. Au sărit să anunţe că premiantul era „Concertul", în timp ce sala viziona imagini din „Cea mai fericită fată din lume".

Regizorii Adrian Sitaru, Radu Jude, Cristian Mungiu, Radu Gabrea, Bobby Păunescu şi Claudiu Mitcu, actriţele Monica Bîrlădeanu şi Luminiţa Gheorghiu s-au numărat printre cei care au absentat de la Gala Gopo.

Sfaturi din sală

La secţiunea destinată actriţelor s-a auzit din sală un strigăt: „Să câştige Ioana Flora!" (din „Pescuit sportiv", de Adrian Sitaru). Actriţa s-a întors şi a explicat calm că ea nu fusese nominalizată.

Câştigătorii Premiilor Gopo 2010

-Cel mai bun film: „Poliţist, adjectiv", de Corneliu Porumboiu
-Cea mai bună regie: Corneliu Porumboiu, „Poliţist, adjectiv"
-Cel mai bun scenariu: Corneliu Porumboiu, „Poliţist, adjectiv"
-Cel mai bun actor într-un rol principal: Dragoş Bucur, „Poliţist, adjectiv"
-Cea mai bună actriţă într-un rol principal: Hilda Péter, „Katalin Varga"
-Cel mai bun actor într-un rol secundar: Vlad Ivanov, „Poliţist, adjectiv"
-Cea mai bună actriţă într-un rol secundar: Luminiţa Gheorghiu, „Francesca"
-Tânără speranţă: Andreea Boşneag, „Cea mai fericită fată din lume"
-Cel mai bun documentar: „Lumea văzută de Ion B.", Alexander Nanau
-Cel mai bun scurtmetraj: „Nunta lui Oli", Tudor Cristian Jurgiu
-Cel mai bun sunet: Dana Bunescu şi Cristinel Şirli („Amintiri din Epoca de Aur")
-Cel mai bun montaj: Ludo Troch („Concertul")
-Cele mai bune costume: Svetlana Mihăilescu („Călătoria lui Gruber")
-Cea mai bună scenografie: Cristian Niculescu („Concertul")
-Premiul publicului pentru filmul cu cel mai mare succes de casă în anul 2009: filmul-omnibus „Amintiri din Epoca de Aur", de Cristian Mungiu, Răzvan Mărculescu, Hanno Hoeffer, Ioana Uricaru şi Constantin Popescu.

"Ar fi culmea ca, după câte premii am luat, să mi se pară că evenimentul a mers prost!"

Corneliu Porumboiu

Corneliu Porumboiu regizor

"Momentan vreau să scap de Bac şi sper să intru la UNATC, dau anul ăsta admitere şi apoi voi vedea."

Andreea Boşneag

Andreea Boşneag actriţă

"Eu sunt cumva un expat, un emigrant, mă simt foarte fericit că sunt parte din această industrie."

Alexander Nanau

Alexander Nanau regizor

"Este o minune ce se întâmplă în jurul filmului «Katalin Varga». Chiar nu m-am aşteptat la aşa ceva."

Hilda Péter

Hilda Péter actriţă

"Cred că Premiile Gopo vor căpăta o valoare şi mai mare pe viitor, mulţi se vor raporta la ele."

Vlad Ivanov

Vlad Ivanov actor

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite