VIDEO Filme europene „de tot felul“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea de-a XIV-a ediţie a Festivalului Filmului European se va desfăşura la Bucureşti (6-16 mai), la Braşov (13-16 mai), la Iaşi (20-23 mai), la Târgu-Mureş (21-23 mai) şi la Timişoara (27-30 mai). Coproducţia „Panglica albă“, premiată cu Palme d’Or la Cannes, în 2009, va deschide festivalul în Capitală mâine, la ora 19.30, la CinemaPro.

VIDEO Două filme româneşti, selecţionate la Cannes

Actuala ediţie, anunţată mai bogată ca niciodată, propune publicului 56 de filme „de tot felul" şi o retrospectivă de opt dintre cele mai apreciate proiecţii ale festivalului, din anii trecuţi, cuprinse în colecţia „Vintage".

Vor putea fi văzute la Bucureşti (Cinema Studio şi Noul Cinematograf al Regizorului Român - Muzeul Ţăranului Român), la Braşov (Centrul Cultural Reduta), la Iaşi (Casa de Cultură a Municipiului), la Târgu-Mureş (Casa de Cultură a Studenţilor) şi la Timişoara (Cinema Studio -Eurimages) pelicule din Austria, Belgia, Cehia, Danemarca, Franţa, Germania, Italia, Rusia, România, Spania. Pentru prima oară s-au alăturat evenimentului două ţări: Israel şi Serbia.

„Panglica albă", în deschidere

Unul dintre cele mai aşteptate filme ale festivalului este „Panglica albă" („Das weisse Band"), de Michael Haneke. Regizorul a declarat într-un interviu că povestea este spusă de la distanţă, cu detaşare şi cu o oarecare incertitudine cu privire la autenticitatea evenimentelor, pe care naratorul o introduce în mintea spectatorului încă de la început.

Radu Jude, ambasadorul onorific al festivalului, a spus despre „Panglica albă" că este „o capodoperă cinematografică".

Filmată în alb-negru pentru a reda autenticitatea perioadei istorice (anii 1913/1914), pelicula vorbeşte despre abuz, despre putere, despre răbufnirea celor asupriţi într-o societate germană, care închide ochii de cele mai multe ori în faţa nedreptăţilor înfăptuite de cei care cred că deţin puterea absolută.

„Concertul“, de Radu Mihăileanu

image

„Baarìa", de Giuseppe Tornatore, va închide festivalul în ziua de 15 mai, la ora 21.00, la MŢR. Despre această producţie, nominalizată la Globul de Aur, în 2010, pentru „cel mai bun film străin", publicaţia „The Hollywood Reporter" a scris: „Un omagiu emoţionant, autobiografic şi nostalgic adus oraşului natal al regizorului sicilian - Bagheria - , dar şi familiei sale".

Nominalizat la cinci categorii la premiile César, în 2009, filmul „Ierburi sălbatice", de Alain Resnais, va fi proiectat sâmbătă, 8 mai, la ora 20.00, la cinema Studio.

„Am fost atras de aceste personaje care se încăpăţânează să urmeze nişte forţe total iraţionale, asemenea buruienilor care cresc acolo unde nu te aştepţi. Cu toţii suntem nişte ierburi sălbatice iţite printre crăpăturile asfaltului", apreciază Alain Resnais.

Elveţia oferă publicului român pelicula „Dispariţia", de Christoph Schaub, o comedie despre vârstă şi tinereţe.

Despre moarte şi iubire

Lungmetrajul polonez „Fiorii tinereţii" are ca temă relaţia complicată şi răscolitoare dintre moarte şi iubire. Recompensat cu premiul FIPRESCI în 2009, filmul lui Andrzej Wajda va rula în ziua de 13 mai, ora 21.00, la MŢR. Regizoarea Krisztina Goda din Ungaria propune filmul „Cameleon"(sâmbătă, 8 mai, ora 18.00, la cinema Studio).

Gábor este om de serviciu. În costumul său de la lucru, trece uşor neobservat. Munceşte în tura de noapte şi încearcă să afle mai multe despre cei din jurul său, analizându-le cu grijă resturile menajere. Nimeni nu-l suspectează că este, de fapt, un impostor ce-şi alege cu grijă victimele.

Filme româneşti în festival

 „Ierburi sălbatice“, de Alain Resnais

image

România este prezentă cu „Nuntă în Basarabia", de Nap Toader. Este povestea unor tineri, el bucureştean, ea din Chişinău, proaspăt căsătoriţi, care decid să facă nuntă cu dar, în speranţa că vor scoate banii necesari avansului pentru o locuinţă (vineri, 7 mai, ora 19.00, la MŢR).

De o proiecţie specială va avea parte „Concertul" de Radu Mihăileanu (duminică, 23 mai, la Centrul Cultural Reduta din Braşov, la ora 18.00). Alte patru filme româneşti din festival sunt „Tache" de Igor Cobileanski, „Joi", „Nea Victor" şi „Domnul David", de Hadrian Marcu.

Informaţii utile

„Tache“ de Igor Cobileanski

image

Pentru proiecţiile din Bucureşti - Cinema Studio şi Muzeul Ţăranului Român preţul unui bilet este de 10 lei. Preţul unui abonament (6 intrări): 48 de lei. La proiecţiile din Braşov, Târgu-Mureş, Iaşi şi Timişoara, accesul publicului este gratuit.

Din programul  festivalului

Cinema Studio, Bucureşti

Vineri, 7 mai - Ora 20.00 - „Toamna", regia Ozcan Alper, Turcia, 2008

Sâmbătă, 8 mai - Ora 20.00 - „Ierburi sălbatice", regia Alain Resnais, Franţa, 2009

Duminică, 16 mai - Ora 20.00 - „Tache", regia Igor Cobileanski, România, 2009

Muzeul Ţăranului Român

Vineri, 7 mai - Ora 19.00 - „Nuntă în Basarabia", regia Nap Toader, România, 2009

Marţi, 11 mai - Ora 21.00 - Eşti Marlon şi Brando", regia Huseyin Korabey, Turcia, 2008

Vineri, 14 mai - Ora 21.00 - „Vrei să ne căsătoreşti?", regia Micha Lewinsky, Elveţia, 2009

Sâmbătă, 15 mai - Ora 21.00 - „Baaria", regia Giusppe Tornatori, Italia, 2009

Duminică, 16 mai  - Ora 13.00 - „Cu capul înainte", regia Faith Akin, Germania, Turcia, 2004

Centrul Cultural Reduta, Braşov

Joi, 13 mai - Ora 19.30 - „Vrei să ne căsătoreşti?", regia Micha Lewinsky, Elveţia, 2009

Casa de Cultură a Studenţilor - Tg-Mureş

Duminică, 23 mai Ora 18.00 - „Concertul", regia Radu Mihăileanu, România/Franţa, 2009

Casa de Cultură „Mihai Ursachi" - Iaşi

Joi, 20 mai - Ora 19.30 - „Laptele deznădejdii", regia Claudia Llosa, Spania, 2009

Cinema Studio - Timişoara

Joi, 27 mai - Ora 19.30 - „Fiorii tinereţii", regia Andrzej Wajda, Polonia, 2009

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite