Cultura constănţeană a intrat la apă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prin decizia comasării mai multor instituţii culturale, Opera de la malul mării a devenit istorie. Efectele perverse ale măsurilor de austeritate luate de Guvern duc la afectarea gravă a bunului mers al culturii, iar Constanţa este de-a dreptul zonă calamitată.

Ordonanţa de Urgenţă nr. 63/2010, emisă la începutul lunii, are efecte dezastruoase asupra instituţiilor culturale din toată ţara. Intenţia actului normativ este de a micşora numărul de posturi în zona angajaţilor bugetari ai administraţiilor locale, obligând primăriile să-şi reducă salariaţii cu până la 30%.

Mai citiţi şi:

Constanţa: Artiştii sunt invitaţi să cânte gratis la „Callatis“

Artiştii au făcut scandal la şedinţa Consiliului Judeţean Constanţa: „Nu desfiinţaţi Opera!“

Deşi documentul exceptează învăţământul (dar nu şi bibliotecile locale) şi sănătatea de la aceste măsuri, nimeni nu s-a gândit să excludă şi domeniul cultural, fapt definit de actorul şi directorul de teatru Mircea Diaconu drept un „omor prin imprudenţă".

Prin urmare, multe instituţii teatrale care deja funcţionau cu schema incompletă, în regim de „avarie", se văd acum puse în situaţia de a continua să funcţioneze, dar fără personalul strict necesar. Printre cele mai afectate oraşe se află Constanţa, unde zelul consilierilor judeţeni a condus la două decizii kafkiene: desfiinţarea Operei, care funcţiona neîntrerupt de 54 de ani, soldată cu lăsarea pe drumuri a artiştilor lirici, şi subordonarea prestigiosului Muzeu de Artă faţă de... Muzeul de Arheologie.

Comasarea sub tutela unei singure instituţii care se va numi Teatrul de Stat este soluţia găsită de conducerea Consiliului Judeţean Constanţa (CJC) pentru a disponibiliza cât mai puţini oameni.

Din 1021 rămân 668

Implacabilă, administraţia publică judeţeană din Constanţa a decis câte posturi trebuie reduse din schema bugetarilor din subordine: din 1021 rămân 668. Faptul va afecta în special instituţiile de cultură, care vor fi comasate în Teatrul de Stat.

Artiştii sunt disperaţi - pentru a doua oară în ultimii ani, cultura constănţeană suferă un asemenea şoc. În 2004 au fost comasate Filarmonica, Opera şi Baletul sub titulatura de Teatrul de Operă şi Balet „Oleg Danovski", iar acum acesta va fi comasat cu Teatrul de Copii şi Tineret şi Direcţia Judeţeană a Distribuţiei şi Exploatării Filmelor (instituţie rămasă oricum fără obiectul muncii). Aceeaşi soartă o vor avea şi muzeele, cel de Artă urmând a funcţiona sub tutela administrativă a celui de Arheologie.

„Dintre cele 1021 de posturi, 733 persoane sunt la cultură. Suntem judeţul cu cei mai mulţi ordonatori secundari de credite", a spus preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu, arătând că el este împotriva acestei ordonanţe, însă trebuie să o aplice pentru că altfel este pasibil de sancţiune penală.

Ce vor face familiile de artişti?

„Dar de ce trebuie amputată o instituţie care funcţionează de 54 de ani? Găsiţi altă soluţie! Sunteţi conştienţi de faptul că în Operă există şi familii, soţ şi soţie, care lucrează în acelaşi loc şi care de mâine nu vor mai avea ce să pună pe masă?", a spus, printre lacrimi, directoarea Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski", Daniela Vlădescu.

Artiştii au cerut să le fie salvate locurile de muncă. „Artiştii nu se pot recalifica şi nu îşi găsesc de muncă. Iar ei nu pot fi găsiţi pe toate drumurile. Eu unul sunt de acord să vin să cânt şi gratis, până când această situaţie va reveni la normal", a adăugat şi Constantin Axinte, directorul adjunct al instituţiei.

Pe delfini îi paşte restructurarea

Dintre cele 11 instituţii subordonate CJC, numai cinci au rămas necomasate. „Am lăsat de exemplu biblioteca şi Delfinariul. Mai rămâne să tăiem şi de la delfini că sunt trei. Eventual să luăm unul", a adăugat, în glumă, Nicuşor Constantinescu.

„O să atac această decizie în contencios administrativ. Nu e decizia noastră să îi dăm afară şi nu am spus că nu am fi avut bani pentru plata integrală a salariilor lor, până la sfârşitul anului", a mai arătat preşedintele CJC. (A contribuit Doinel Tronaru)

Nici restul ţării nu se simte prea bine

Timişoara este singurul oraş din Europa cu trei teatre în trei limbi diferite: română, maghiară şi germană. Acestor instituţii de cultură li se adaugă şi Filarmonica Banatul. Ordonanţa care reglementează reducerile de personal din instituţiile publice a picat ca un trăsnet pentru oamenii de cultură puşi în situaţia să disponibilizeze angajaţii.

Reducerea numărului de personal este echivalentă cu desfiinţarea instituţiilor culturale din oraşul de pe Bega.

Memoriu disperat

Primarul Gheorghe Ciuhandu, dar şi directorii teatrelor şi Filarmonicii au luat imediat poziţie şi au transmis un memoriu către preşedintele Traian Băsescu, Guvernul României şi Ministerul Culturii, în care solicită să se ţină cont de aceste instituţii de cultură de renume internaţional.

Vasile Blaga: „Daţi-i afară"

La începutul săptămânii trecute, ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, a organizat o videoconferinţă cu prefecţii pe tema reducerilor de personal. Invitat şi el, primarul Gheorghe Ciuhandu a ridicat problema personalului din instituţiile de cultură. Concluzia lui Blaga a fost însă una dură şi directă: „Daţi-i afară".

În weekend, ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a fost la Timişoara, unde a discutat cu primarul şi cu directorii teatrelor situaţia delicată a instituţiilor. Vom avea o întâlnire în coaliţie pentru a căuta soluţii. Un teatru, odată desfiinţat, nu poate fi reînfiinţat ca un serviciu din primărie", a spus Kelemen Hunor.

Surse din cadrul primăriei care au participat la întâlnirea cu ministrul au spus că demnitarul a recunoscut că legea a fost făcută prost, fără consultarea Ministerului Culturii, iar dintr-o eroare nu s-a specificat că în discuţie nu intră şi instituţiile de cultură.

Teatrul Bacovia are probleme mari

Instituţiile de cultură din judeţul Bacău nu sunt în pericol să dispară, după cum susţine preşedintele Consiliului Judeţean, Dragoş Benea. „Deocamdată, numai Centrul de Cultură şi Artă «George Apostu» va trece în subordinea Consiliului Judeţean, însă nu se pune problema desfiinţării ", a declarat oficialul.

Cu probleme se confruntă Teatrul Bacovia din Bacău, a cărui conducere este nevoită să concedieze 26 de salariaţi, adică aproximativ o treime din numărul total. Directorul Adrian Găzdaru s-a declarat nemulţumit de situaţie. Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei Bacău, Ionuţ Tomescu, autorităţile locale nu au avut de ales.

Filarmonica din Târgu-Mureş, fără cor

Autorităţile locale din Târgu-Mureş nu s-au gândit la varianta comasării. „Noi administrăm Filarmonica, Teatrul Ariel, Ansamblul Mureşul, Muzeul Judeţean, Biblioteca Judeţeană, Centrul Cultural, Şcoala de artă şi revista „Vatra". Personal, cred că, dacă se doreşte aplicarea acestei măsuri, s-ar face la nivel administrativ, în sensul că ar putea fi disponibilizaţi eventual secretari ai acestor instituţii", a declarat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Szabó Árpád.

Deocamdată, nimeni nu a făcut un calcul ce ar însemna aplicarea unei astfel de măsuri. „Ar putea exista probleme, de pildă, la Filarmonică, unde corul ar putea fi desfiinţat", a declarat viceprimarul Csegzi Sándor. (Au contribuit Codrin Pop şi Vas-Gál Lóránt)

Situaţie dramatică la Braşov

Conducătorii instituţiilor culturale din Braşov vor trebui să hotărască cine pleacă şi cine rămâne pe scenă. De la Opera Braşov, Filarmonica Braşov, Teatrul „Sică Alexandrescu" şi Teatrul Arlechino vor trebui să plece oameni atât din rândul personalului auxiliar, cât şi din rândul artiştilor.

„Până săptămâna viitoare, instituţiile culturale subordonate vor trebui să ne ofere o situaţie cu cei care vor pleca. Nu am luat încă o decizie dacă să comasăm sau nu personalul auxiliar", a spus Sorin Toarcea, purtător de cuvânt al Primăriei Braşov. Teodora Nicolae

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite