Artiştii au făcut scandal la şedinţa Consiliului Judeţean Constanţa: „Nu desfiinţaţi Opera!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şedinţa de astăzi a Consiliului Judeţean Constanţa s-a desfăşurat cu scandal: conducerea Operei Constanţa a venit la lucrări pentru a protesta faţă de comasarea instituţiilor de cultură, decizie care, spun ei, echivalează cu desfiinţarea instituţiei.

Comasarea Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski“  Constanţa, Teatrul de Copii şi Tineret Constanţa şi Direcţia Judeţeană a Distribuţiei şi Exploatării Filmelor Constanţa, sub tutela unei singure instituţii care se va numi Teatrul de Stat este soluţia  găsită de conducerea CJC pentru a disponibiliza cât mai puţin oameni.
Decizia s-a aflat pe ordinea de zi a şedinţei ca urmare a ordonanţei Guvernului 63 prin care sunt reduse posturile în instituţiile subordonate instituţiei.

Nu amputaţi instituţia!

„Din cele 1021 de posturi, rămân doar 668. Restul trebuie restructurate“, a spus preşedintele CJC, Nicuşor Daniel Constantinescu, arătând că el este împotriva  acestei ordonanţe însă trebuie să o aplice pentru că altfel este pasibil de sancţiune penală.
Angajaţii Operei care îşi vor pierde, în mare majoritate, locurile de muncă, au ocupat locurile din spate ale sălii de şedinţă. „De ce trebuie amputată o instituţie care funcţionează de 54 de ani? Găsiţi altă soluţie! Sunteţi conştienţi de faptul că în operă există şi familii, soţ şi soţie care lucrează în acelaşi loc şi care de mâine nu vor mai avea ce să pună pe masă?“, a spus, printre lacrimi, directoarea Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski“, Daniela Vlădescu.

„Vin să cânt gratis“

Rând pe rând artiştii au luat cuvântul şi au cerut să fie salvate atât locurile de muncă dar şi nucleul de cultură al Constanţei. „Artiştii nu se pot recalifica şi nu îşi găsesc de muncă. Iar ei nu pot fi găsiţi pe toate drumurile. Eu unul sunt de acord să vin să cânt şi gratis, până când această situaţie va reveni la normal“, a adăugat şi Constantin Axinte, directorul adjunct al instituţiei

Nemulţumiri a cauzat şi comasarea muzeelor, cel de artă urmând a funcţiona sub aceea tutelă administrativă cu cel de arheologie.

Primii care vor avea de pătimit vor fi directorii intituţiilor comasate din cauză că pentru instituţiile comasate se vor organiza concursuri pentru funcţiile de conducere.
Nicuşor Daniel Constantinescu a arătat că fiecare dintre şefii instituţiilor afectate vor avea de ales pe cine disponibilzează şi cine râmâne, CJC transmiţând doar lista cu numărul de posturi restructurate. Hotărârile de Consiliul Judeţean au trecut de vot, deşi au fost înregistrate mai multe abţineri.

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite