Carte românească la Târgul Gaudeamus

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scriitori de facturi diferite din România îşi lansează cele mai recente volume la târgul de la Romexpo. Oferta cuprinde proză de ficţiune, memorialistică, eseistică şi poezie şi carte de istorie.

Târgul Internaţional Gaudeamus - Carte de învăţătură, care începe astăzi în Capitală şi se încheie luni, 22 noiembrie,  cuprinde, printre alte manifestări, lansări de carte românească. Scriitori din mai multe generaţii, debutanţi şi consacraţi,  vin în faţa publicului, alături de invitaţii lor, pentru a-şi prezenta cele mai recente scrieri.

"Sfârşitul Ceauşeştilor": Azi în Timişoara, mâine în toată ţara!

Unul dintre romanele aşteptate, anunţate de la sfârşitul anului trecut, este „Fluturele negru", de Radu Paraschivescu, publicat la Editura Humanitas.

Caravaggio şi Revoluţia din 1989

Scriitorul propune o poveste cu şi despre Caravaggio, la patru secole de la moartea enigmaticului pictor care a schimbat evoluţia artei europene. În ficţiunea lui Radu Paraschivescu, creatorul de imagini de neuitat pe pânză este personaj într-un roman de atmosferă intensă.

Înger şi demon în Roma începutului de secol XVII, Michelangelo Marisi, alias Caravaggio, îşi trăieşte existenţa într-o realitate colorată şi în închipuire, prins între himere, titul romanului datorându-se uneia dintre ele. La prezenta ediţie a târgului Gaudeamus, Editura Polirom va lansa un roman care îşi trage seva din istoria recentă.

„Noaptea când cineva a murit pentru tine", de Bogdan Suceavă, care s-a consacrat cu romanul „Venea din timpul diez", este o ficţiune construită în jurul unei date cruciale din istoria României: noaptea de 25 decembrie 1989. Atunci s-a sfârşit un coşmar. Pentru noul roman al scriitorul, atunci a început o poveste, cu un grup de studenţi care se adăpostesc de focurile de armă în Facultatea de Geologie a Universităţii din Bucureşti.

O altă voce marcantă a literaturii române de azi, Petru Cimpoeşu, va fi prezent la lansarea celei de-a doua ediţii a volumului său „Firesc", publicat tot de Polirom.

Cărţi şi oameni

Bogdan Suceavă (41 de ani)



Printre autorii români pe care mizează aceeaşi editură la această ediţie a Gaudeamus se numără Ioana Pârvulescu. Scriitoarea îşi va lansa „Cartea întrebărilor", volum de epistole adresate unor personalităţi din sfera culturii: Dan C. Mihăilescu, Andrei Pleşu, Nicolae Manolescu, Adriana Bittel etc. Eseurile autoarei care susţine că literatura n-a plictisit-o şi n-a dezamăgit-o niciodată abordează zone literare diferite, dorind să spună „lucrurile cele mai complicate cât mai simplu posibil".

Despre lumea sigură, inepuizabilă a cărţilor, Ioana Pârvulescu scrie cu pasiune, ca şi în volumele anterioare, descoperind şi redescoperind scriitori, idei, stiluri, propunând întrebări şi oferind răspunsuri personale.

Doina Uricariu va fi prezentă cu „Maxilarul inferior", două volume de memorialistică publicate la Polirom, în care scriitoarea reface, după propriile spuse, „memoria, istoria şi o parte din romanul omului eruopean în secolul XX". 

„La taifas", cel mai recent volum al Aurorei Liiceanu, editat la Polirom,  pune sub lupă iubiri mari şi mici, într-o societate plină de stereotipuri mentalitare. Plonjând în situaţii de viaţă reale şi închipuite, autoarea scrutează, de fapt, psihicul omenesc.

Un eveniment inedit al prezentei ediţii a celui mai mare târg de carte din România îl constituie publicarea şi lansarea volumului „Bucate regale", de Principesa Margareta a României, la Editura Curtea Veche. O altă apriţie de interes este „Mircea cel mare (zis «cel Bătrân») şi luptele cu turcii", ediţia adăugită a studiului semnat de Neagu Djuvara.

"Nu mă îndoiesc: cărţile mai au multă putere."
Ioana Pârvulescu
scriitoare

"Sunt orice, numai moralist nu."
Radu Paraschivescu
scriitor

"Oamenii preferă să creadă că altcineva le dictează viaţa."
Aurora Liiceanu
psiholog

"Dacă aş fi avut numai un singur cititor, şi tot n-aş fi fost trist."
Bogdan Suceavă
scriitor

Program

Joi, 18 noiembrie: orele 16.00 - 21.00
Vineri, sâmbătă, duminică: orele 10.00 - 20.00
Luni: orele 10.00 - 16.00

Preţul biletului: 4 lei pe zi
Preţul abonamentului pentru cele cinci zile: 10 lei
Luni, accesul este gratuit.

Evenimentele de astăzi:

Ora 16.00, standul Editurii Bibliotheca: lansarea „Noaptea când toate blondele sunt brunete", de Mircea Constantinescu. Invitaţi: Magdalena Bedrosian, Sorin Rădulescu, Constantin Stan.

Orele 16.00 - 17.000, standul Ambasadei Franţei la Bucureşti: discurs susţinut de Norman Manea.

Ora 17.00, standul Editurii Adevărul Holding: lansarea volumului „Crimele Revoluţiei", de Grigore Cartianu. Invitaţi: Alex Mihai Stoenescu, Radu Moraru.

Ora 17.00, standul Grupului Editorial Corint: lansarea volumului „Dimensiunea represiunii din România în regimul comunist. Dislocări de persoane şi fixări de domiciliu obligatoriu", de Nicoleta Ionescu-Gură.

Ora 17.00, standul Editurii Paralela 45: lansarea volumului „Lumea ca spectacol şi spectacolul ca lume", de Gheorghe Ceauşu. Invitaţi: Manuela Cernat, Laurenţiu Damian, Dan Puric.

Ora 17.30, standul Editurii Curtea Veche: lansarea „Erotica gândirii", de Marko Béla. Invitaţi: Alex. Ştefănescu, Daniel Cristea-Enache.

Ora, 18.00, standul Editurii Rao: lansarea volumului „...ISME - să înţelegem moda", de Mairi Mackenzie, în prezenţa autoarei.

Grigore Cartianu lansează azi „Crimele Revoluţiei"

image



Editura Adevărul a pregătit patru lansări-eveniment, iar duminică va avea loc dezbaterea „România construită pe cadavrele Ceauşeştilor", de la ora 14.00. Vor participa: Grigore Cartianu, Ion Cristoiu, Vasile Crişan şi invitaţii acestora.

La standul situat la parterul Romexpo se vor lansa, începând de astăzi şi până duminică, volume de autor.

image

„Crimele Revoluţiei" de Grigore Cartianu - azi , ora 17.00

În „Crimele Revoluţiei", jurnalistul Grigore Cartianu face o incursiune în trecutul României, investigând o întreagă serie de diversionişti ai Revoluţiei, în frunte cu însuşi Ion Iliescu.

„La vânătoare cu Ceauşescu" de Vasile Crişan - vineri, ora 17.00

Autorul contabilizează măcelurile pe care Ceauşescu le producea atunci când avea o armă în mână. Cartea este ilustrată cu fotografii inedite de la vânătorile organizate pentru dictator.

„O lovitură de stat prost mascată" de Ion Cristoiu - sâmbătă, ora 13.00

Jurnalistul adună în acelaşi volum editorialele sale din perioada 1990-1991, pentru a evoca o perioadă tulbure din istoria ţării.
„Dracul şi mumia" de Stelian Tănase - duminică, ora 13.00

Cel mai recent volum al cunoscutului om de televiziune este un „roman suprarealist", avându-i ca personaje centrale pe Lenin şi pe
Stalin.

Dinescu, la standul „Adevărul“

Poetul Mircea Dinescu va fi prezent astăzi, de la ora 16.00, la standul „Adevărul" de la Romexpo (parter), în cadrul Târgului Gaudeamus. El îşi va prezenta noua carte de versuri, „Femeile din secolul trecut", un CD cu piese în interpretarea lui, după versuri proprii, şi sticle de vin care au poezii în loc de etichete. Dinescu va semna autografe pe cărţi, pe CD-uri şi pe sticle.

image
Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite