"Sfârşitul Ceauşeştilor": Azi în Timişoara, mâine în toată ţara!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Grigore Cartianu îşi lansează oficial astăzi la Timişoara mult aşteptata carte „Sfârşitul Ceauşeştilor", o publicaţie care a dominat topul vânzărilor la Târgul de Carte Bookfest 2010.  „Librăria Adevărul" din Timişoara, de pe strada Alba Iulia, va fi gazda evenimentului.

UPDATE: Grigore Cartianu, asaltat de cititori pentru autografe pe "Sfârşitul Ceauşeştilor"

Lansarea cărţii „Sfârşitul Ceauşeştilor”, de Grigore Cartianu, de la Timişoara a început la ora 10.00 la „Librăria Adevărul” de pe strada Alba Iulia. La eveniment participă zeci de timişoreni, dar şi personalităţi culturale ale oraşului. Invitaţii de marcă participanţi la lansare sunt Traian Orban, preşedintele „Memorialului Revoluţiei”, dar şi scriitorii, profesorii şi publiciştii Daniel Vighi şi Viorel Marineasa şi nu în ultmul rând Cornel Ungureanu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din Timişoara.



Aceştia au vorbit despre cât de bine surprinde cartea „Sfârşitul Ceauşeştilor” ultimele zile ale comunismului în România, dar şi despre cum au fost trăite ultimele zile de comunism în Timişoara, o paralelă a finalului trăit de cuplul dictatorial. „Este regretabil că ceea ce s-a întâmplat în ţară a fost un masacru. Mă bucur că aceste lucruri au fost dezvăluite în carte. Regretabil este că s-a murit”, a spus Traian Orban. Grigore Cartianu, a mărturisit că se simte onorat ca primul oraş din afara Bucureştiului în care este lansată cartea, „Sfârşitul Ceauşeştilor”, să fie Timişoara. „Cartea deschide un ciclu şi nu îl închide”, a spus Grigore Cartianu.

Asaltat încă de pe aeroport

Grigore Cartianu a fost asaltat de cititori încă de când a pus piciorul în Banat. Doi timişoreni care şi-au cumpărat de dimineaţă cartea cu ziarul au ţinut să aibă un autograf pe „Sfârşitul Ceauşeştilor”, chiar de la autor. Şi în centrul oraşului autorul cărţii a fost oprit pe stradă de oameni care i-au cerut autografe pe cartea proaspăt ieşită de la tipar. Grigore Cartianu îi mai aşteapă pe timişoreni la „Librăria Adevărul” de pe strada Alba Iulia până la ora 15.00. Acesta va fi mâine la Cluj pentru lansarea cărţii „Sfârşitul Ceauşeştilor”.


Lansarea volumului are loc astăzi, de la ora 10.00 la ora 15.00. La eveniment vor lua parte şi Traian Orban, preşedintele „Memorialului Revoluţiei", alături de scriitorii, profesorii şi publiciştii Daniel Vighi şi Viorel Marineasa, care vor vorbi despre cât de bine surprinde cartea „Sfârşitul Ceauşeştilor" ultimele zile ale comunismului în România dar şi despre cum au fost trăite ultimele zile de comunism în Timişara, o paralelă a finalului trăite de cuplul dictatorial.

image
image

După lansarea de la ora 10.00, în librărie va avea loc şi o conferinţă unde jurnaliştii pot discuta cu autorul. Grigore Cartianu se va întâlni şi cu cititorii pentru discuţii şi autografe, iar revoluţionarii vor putea şi ei discuta cu autorul despre datele pe care aceasta le-a documentat pentru lucrarea sa.

Timişorenii pot cumpăra astăzi „Sfârşitul Ceauşeştilor" la un preţ promoţional. Cartea se va distribui împreună cu ziarul Adevărul la preţul de 14, 95 de lei.

Romanul a fost atent construit de Grigore Cartianu care a intrat în evenimentele din decembrie '89 cu atenţia care i-a permis să ilustreză ultimele clipe ale cuplului dictatorial. Regizori, istorici, publicişti au apreciat incursunea autorului în evenimentele care au marcat istoria.

image

"Cartea aceasta pune lucrurile la punct, dincolo de toate clişeele care au circulat în aceste două decenii. Sper ca împreună să reuşim să transmitem o imagine justă a ceea ce am trăit atunci, pentru generaţiile viitoare." (Cristian Mungiu, regizor)

„Grigore Cartianu este unul dintre puţinii care şi-au pus ceva în cap şi care au şi dus la bun sfârşit, ceea ce nu este caracteristic românilor. Cartea sa are un tempo sacadat, care dă senzaţia de scriitură asemănătoare cu aceea din «Procesul» lui Kafka."
(Stelian Tănase, publicist)

"Cartea de faţă este povestea loviturii de stat transformate în revoluţie şi a revoluţiei transformate în lovitură de stat." (Alex Mihai Stoenescu, istoric)

„Important nu este doar să ştii adevărul, ci să-l şi cauţi. Iar Grigore Cartianu l-a căutat cu tenacitate şi răbdare. Văzând rezultatul muncii sale, mi-l imaginez pe autor, în mijlocul deşertului, săpând cu mâinile în nisip după un strop de apă, care până la urmă iese la iveală din străfundurile pământului şi se transform într-un râu, potolindu-i setea. Şi nu doar setea sa, ci a tuturor celor care aveau nevoie de apă." (Iarina Demian, regizor)

„Grigore Cartianu demontează marea minciună a «revoluţiei spontane» a lui Ion Iliescu." (Ştefan Andrei, fost ministru de Externe)

„Cartea lui Grigore Cartianu face lumină în cel mai tulbure, controversat şi măsluit eveniment al ultimilor 25 de ani. Scriitura este alertă, plăcută, aproape cinematografică. Este ruşinos că mai sunt oameni care contestă şi astăzi adevărul. Adevărul trebuie spus chiar dacă este dureros. Sunt interesat de această carte pentru a face un film."
(Radu Gabrea, regizor)

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite