VIDEO „Aurora“ pleacă să cucerească Cehia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lungmetrajul lui Cristi Puiu va intra în competiţie la secţiunea „East of the West“ a Festivalului de Film de la Karlovy Vary. Trei filme româneşti participă, în secţiuni diferite, la festivalul care se va desfăşura între 2 şi 10 iulie în celebra staţiune balneară din Cehia.

Lungmetrajul „Aurora", regizat de Cristi Puiu, a  avut premiera mondială anul acesta, în secţiunea „Un Certain Regard" a Festivalului de Film de la Cannes, şi, deşi nu a câştigat premiul, a făcut vâlvă în presa internaţională, datorită originalităţii sale.

Mai citiţi şi:

Start la Zilele Filmului Românesc cu "Aurora" lui Cristi Puiu (VIDEO)

Pelicula a fost descrisă de publicaţia „Village Voice" ca „o poveste despre o crimă în care identitatea criminalului este cunoscută, dar motivele din spatele crimelor, nu". Criticii americani l-au comparat pe Viorel, personajul interpretat de Puiu, cu Travis Brickle (jucat de Robert de Niro), personajul principal din „Taxi Driver", de Martin Scorsese.

Dramele comunicării

Cristi Puiu a declarat că „Aurora" este la începutul „probei timpului", după care se va stabili dacă este „oţet sau vin bun". „Povestea filmului are de-a face cu ceea ce înseamnă formarea mea din adolescenţă", a mărturisit Cristi Puiu, care s-a declarat influenţat de cărţi precum „Străinul" de Albert Camus, „Tunelul" de Ernesto Sabato şi „Crimă şi pedeapsă" de F.M. Dostoievski.

„Inamicul numărul unu al acestui film este creierul spectatorului. Creierul are tendinţa de a simplifica", a adăugat Puiu. Din distribuţie fac parte actori precum Luminiţa Gheorghiu, Gheorghe Ifrim, Clara Vodă, Valeria Seciu.

Un alt film românesc care va fi prezent în Festivalul de la Karlovy Vary, în secţiunea „The Fresh Selection - The Promising Five", este „Derby", de Paul Negoescu. Scurtmetrajul arată ce nemulţumiri serioase se ascund, de fapt, în spatele unor dispute pe teme fotbalistice. Spumosul dialog este purtat de un bărbat în vârstă şi iubitul fiicei sale.

Şi filmul românesc „Medalia de onoare", de Călin Netzer, va fi prezentat la Karlovy Vary, în cadrul selecţiei realizate de criticii publicaţiei „Variety". „Medalia de onoare" ne prezintă drama unui bătrân, interpretat de Victor Rebengiuc, a cărui viaţă se schimbă, după ce află că a fost decorat pentru fapte eroice, în cel de-al Doilea Război Mondial.

Blockbuster rus

În cadrul festivalului va fi proiectat şi cel mai recent film al regizorului rus Nikita Mihalkov, intitulat „Soare înşelător 2/ Burnt by the Sun 2: Exodus". Pelicula a fost comparată cu „Saving Private Ryan", de Steven Spielberg.

Aurora

Medalia de onoare

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite