Start la Zilele Filmului Românesc cu "Aurora" lui Cristi Puiu (VIDEO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astăzi şi mâine, cinefilii au ocazia să vizioneze 16 filme româneşti, printre care Aurora lui Cristi Puiu,Portretul luptătorului la tinereţe (regia Constantin Popescu), dar şi scurtmetrajul Căutare (regia Ionuţ Piţurescu), singurul film românesc premiat anul acesta la Cannes. Adevărul premiază, anul acesta la TIFF, cel mai votat film românesc, cu un premiu de 1.500 de euro.

Căutare este un film despre doi prieteni care au o căruţă, drept casă, şi un cal, drept tovarăş. Trăiesc simplu, fără lucruri împovărătoare, nu duc cu ei nici măcar un ceas. Dar încă mai au timp, cum spune un vechi proverb asiatic. Fără să se potrivească locurilor prin care călătoresc, dispreţuiţi, pricepuţi la lucruri de care nu prea mai e nevoie în societatea de azi, ei caută sensuri. Sau lipsa lor.  Filmul lui Ionuţ Piţurescu a primit premiul SFR(La Société des réalisateurs de films) pentru scurtmetraj al secţiunii "Quinzaine des Realisateurs" la festivalul de la Cannes.  Filmul rulează astăzi, la 15.50, la Cinema Arta.

Un film aşteptat de public este Aurora, cel mai nou film semnat de Cristi Puiu. O dramă impresionantă care gravitează în jurul lui Viorel, un bărbat de 42 de ani, divorţat, fără serviciu, care decide într-o zi să pună capăt nesiguranţei care a pus stăpânire pe viaţa lui. Personajul principal este interpretat chiar de regizorul filmului, Cristi Puiu, care revine la TIFF după participarea în Competiţia festivalului din 2005 cu Moartea Domnului Lăzarescu, film recompensat cu Premiul de Regie şi Premiul de Interpretare la TIFF 2005.
Proiecţia filmului este programată la Cinema Republica pentru ora 18:45, şi va beneficia de prezenţa regizorului şi a echipei.

Kapitalism-reţeta noastră secretă, în regia lui Alexandru Solomon,rulează astăzi, de la ora 15.00, la Cinema Victoria.
Documentarul descrie parcursul nostru de la comunism la o economie originală de piaţă. Şi cine ştie mai bine cum a fost drumul decât câştigătorii?
Filmul îi adună laolaltă pe cei mai mari magnaţi din România şi încearcă să afle ce i-a mânat pe ei în luptă. Urmăriţi-i la ei acasă, în reuniuni de afaceri sau în croazieră cu iahtul - şi aflaţi care e reţeta lor.

La noi, Capitalismul începe cu litera K - un cocktail exotic în care se amestecă banii, puterea şi trecutul comunist. Prima zi de Zilele Filmului Românesc se încheie cu proiecţia din Piaţa Unirii, de la 21:45, cu un alt film apreciat de critică şi de public deopotrivă, Eu când vreau să fluier, fluier, în regia lui Florin Şerban. Câştigător al Ursului de Argint - Marele premiu al juriului, precum şi al Trofeului Alfred Bauer la Festivalul de la Berlin în 2010, filmul spune povestea lui Silviu, un tânăr delincvent care mai are de petrecut doar cinci zile de captivitate la şcoala de corecţie. De când a aflat că mama lui, de mult plecată din ţară, a revenit şi e hotărîtă să-l ia pe fratele lui să stea la ea în Italia, cele cinci zile par o eternitate. Silviu şi-a crescut singur fratele mai mic şi-l iubeşte de parcă ar fi propriul său fiu, prin urmare trebuie să găsească urgent o soluţie.

„Adevărul de Seară“ ediţia de Cluj-Napoca premiază pentru tine cel mai bun film românesc din competiţia desfăşurată în cadrul TIFF 2010, în programul „Zilele filmului românesc“.

Premiul va fi oferit de „Adevărul de Seară“, ziarul numarul 1 al clujenilor, din partea cititorilor săi, în cadrul Galei TIFF, din 5 iunie 2010.

Programul filmelor româneşti îl găseşti pe www.tiff.ro.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite