Artele, împinse pe ultimul lor drum

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Obsesia guvernanţilor de a reduce cheltuielile bugetare poate trimite cultura română - foarte apreciată în străinătate - în colaps. Mai mulţi directori de instituţii teatrale din Bucureşti s-au reunit, în cursul zilei de ieri, pentru a protesta faţă de efectele aplicării Ordonanţei de Urgenţă nr. 63/2010.

Printre directorii care au avertizat că multe teatre sunt în pericol de a nu mai putea funcţiona s-au aflat Mircea Diaconu (Teatrul Nottara), Alexandru Darie (Teatrul Bulandra), George Mihăiţă (Teatrul de Comedie), George Ivaşcu (Teatrul Metropolis), Alexandru Arşinel (Teatrul de Revistă „Constantin Tănase"). Ordonanţa impune administraţiilor locale reducerea numărului de angajaţi bugetari cu 25-30%, inclusiv a celor din instituţiile culturale aflate în subordine.

Artiştii au făcut scandal la şedinţa Consiliului Judeţean Constanţa: „Nu desfiinţaţi Opera!"

Revolta intelectualilor

Gestul guvernanţilor a fost definit de actorul Mircea Diaconu (în acelaşi timp, şi senator PNL) drept un „omor prin imprudenţă". Senatorul speră ca, la şedinţa de coaliţie de luni, să se ia în discuţie acest lucru şi să se modifice ordonanţa, în sensul exceptării culturii (sunt exceptate deja, în text, învăţământul şi sănătatea). Altfel (cum ordonanţa are termen de aplicare 40 de zile), directorul Teatrului Nottara are deadline din partea Primăriei până joi, 22 iulie, să vină cu lista de concedieri. „Eu marţi o să fiu gata cu lista. Nu vă închipuiţi ce e în sufletul meu!", spune Diaconu, contactat de „Adevărul".

Regizorul Alexandru Darie a avertizat asupra pericolului comasării instituţiilor de cultură, care ar putea fi găsită ca soluţie de funcţionarii zeloşi din primării. Deja, consilierii judeţeni de la Constanţa au decis, în şedinţa de joi, comasarea Teatrului de Operă şi Balet „Oleg Danovski" cu alte instituţii culturale, ceea ce duce la desfiinţarea Operei constănţene. O altă decizie absurdă este absorbţia de către Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa a Muzeului de Artă, soldată cu reducerea posturilor la 77 faţă de 155.

Majoritatea instituţiilor de teatru lucrează, însă, cu mai puţin personal decât este necesar, deoarece, în ultimii patru ani, posturile au fost blocate. Alexandru Arşinel spune că Teatrul „Constantin Tănase" funcţionează în regim de „avarie", din moment ce, la o schemă de 180 de locuri, are ocupate doar 130, iar prin aceste reduceri obligatorii îi va fi imposibil să mai funcţioneze.

„Am început să fim aruncaţi la marginea societăţii, să avem statutul de toleraţi", a conchis, amar, Adrian Găzdaru, directorul Teatrului „Bacovia" din Bacău.

Cultură



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite