Anul fenomenelor în domeniul culturii. Cunoaște-i pe moldovenii care au cucerit topurile internaționale în 2011!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Au câştigat trofee muzicale prestigioase, au adus pe scena autohtonă teatrul experimental şi au invadat târgurile de carte. La ora retrospectivelor, experţii spun că a fost un an plin de realizări şi descoperiri pentru artiștii moldoveni, chiar dacă statul n-a fost atât de generos cu oamenii de cultură, aşa cum ar merita aceştia.

Dan Bălan, Valentina Naforniţă, Cătălin Josan, Natalia Barbu, Sasha Lopez - cu siguranţă aţi tot auzit de ei în acest an. Ne-au dus faima pe întreg mapamondul, împlinindu-se şi ei, ca profesionişti.

În această vară, moldovenii au descoperit-o pe Valentina Naforniţă. Şi nu doar basarabenii, pentru că soprana de la Glodeni a reuşit performanţa de a primi titlul „Cea mai bună voce a lumii", în bătălia cu câteva mii de solişti de operă înscrişi în acest concurs de prestigiu.

Moldoveanca Valentina Naforniță, mai bogată cu 17.000 de lire, câștigate la „Cardiff Singer of the World 2011" din Țara Galilor

Acum, tânăra de 24 de ani stă împreună cu soţul ei în Austria, unde Valentina a câştigat o bursă de un an de zile la Opera de Stat din Viena. Are zeci de concerte cu marii cântăreţi de muzică clasică ai lumii şi munceşte intens la un album ce va conţine câteva piese de-ale ei.

După ce a invadat topurile şi a incendiat audienţele cu „Chica Bomb", fostul solist al trupei O-Zone a continuat să-şi extindă geografia faimei şi în 2011. Hiturile sale „Justify sex", „Freedom" sau „Lish do utra", adună milioane de vizualizări pe Youtube, iar duetul cu ucraineanca Vera Brejneva, „Lepestkami slioz", i-a adus artistului moldovean un „Zolotoi Grammofon" în acest an şi un plus de popularitate în Rusia, Ţările Baltice şi Europa de Est.

Anul împlinirilor a fost şi pentru artista Natalia Barbu. După o reapariţie spectaculoasă şi locul doi la naţionala Eurovision din februarie, cântăreaţa s-a ocupat exclusiv de viaţa sa privată. S-a căsătorit cu milionarul român Nicolae Sota şi a devenit, chiar în ajun de Crăciun, mămica unui băieţel.

INTERVIU Cea mai bună voce a lumii, soprana Valentina Naforniţă, se pregătește de primul album

Arta a învins birocraţia: soprana Valentina Naforniţă a devenit cetăţean român

Nu putem vorbi de muzică fără să-i menţionăm pe legendarii artişti din formaţia Noroc. În 2011, după 45 de ani de la lansare, Lidia Botezatu, Radu Dolgan, precum şi membrii noi ai trupei - Serj Kuzenkoff şi Margareta Iarovoi, au urcat pe scena Palatului Naţional într-un concert de excepţie.

Tot atunci, artiştii de la Noroc şi-au văzut un alt vis împlinit - primul videoclip la trei piese simultan: „De ce plâng chitarele", „Primăvară" şi „Chişinăul meu cel mic".

La categoria ascensiune vertiginoasă în showbiz, competiţia se dă între Cătălin Josan şi Sasha Lopez, ex-membrul trupei Studio One. Prezenţi mai întâi pe scenele şi cluburile din România, ambii au păşit rapid, dar sigur, în topurile muzicale din întreaga Europă, culegând laurii celebrităţii. Piesa „Don't Wanna Miss You", interpretată de Cătălin Josan, a luat Discul de Aur în Italia, iar acum artistul „explorează" un nou teritoriu - Franţa.

TEATRUL EXPERIMENTAL, INOVAŢIA ANULUI

Şi pentru Sasha Lopez 2011 a fost anul lui. Solistul a concertat până şi în Sri Lanka, unde a fost aşteptat de peste 70.000 de fani. Piesa „All My People" a fost numărul unu în toată Europa, în Canada, India, Chile şi Rusia, cântăreţul declarându-ne într-un interviu că nu a visat niciodată la un asemenea succes.

Obişnuiţi cu teatrul tradiţionalist, am avut anul acesta ocazia să cunoaştem, să admirăm sau să criticăm un nou fenomen teatral. Este vorba de „Spălătorie", instituţia înfiinţată de Nicoleta Esinencu. „E inovaţia anului, în opinia mea.

Este primul teatru independent şi undergraund, tipic european, prezent în toate ţările, care a ajuns, cu întârziere, şi la noi. Se axează în totalitate pe actualitate şi scoate în prim-plan problemele societăţii, cu îndrăzneală şi curaj", spune dramaturgul Constantin Cheianu.

EXCLUSIV! Soprana Valentina Naforniță din Glodeni și-a împărtășit cu „Adevărul" emoțiile trăite pe scena Concursului Mondial de Canto de la Cardiff

Actorii de la „Spălătorie", rebelii scenei din Republica Moldova

Potrivit criticului, odată cu apariţia teatrului „Spălătorie", instituţiile tradiţionaliste de profil nu au pierdut teren. „95% din consumatorii de teatru optează pentru spectacolele consacrate. Poate, în viitor, vor apărea şi teatre de operetă, de comedie sau muzicale", speră Constantin Cheianu.

Rugat să evidenţieze o piesă ce ar merita un trofeu pentru popularitate în acest an, prozatorul a numit, fără a sta pe gânduri, spectacolul „Casa M", jucat la „Ginta Latină". „Jos pălăria pentru cele cinci actriţe care au creat singure întreg scenariul, bazat pe realitatea femeilor maltratate şi abuzate, care-şi duc viaţa prin aziluri sau sunt deţinute la penitenciarul de la Rusca", a precizat Cheianu.

„Casa M", a regizoarei Luminiţa Ţâcu şi a actriţelor Mihaela Strâmbeanu, Irina Vacariuc, Ina Sârbu şi Snejana Puică a fost anul acesta răsplătit cu premii la Timişoara, Moscova şi Edinburgh.

RECORD DE VIZITATORI LA SALONUL DE CARTE

Pentru împătimiţii de lectură, anul ce trece a fost deosebit de fructuos, susţine Alexe Rău, directorul Bibliotecii Naţionale. După o perioadă de uşoară stagnare, în 2011 am asistat cu uimire la un record de 18.000 de vizitatori la Salonul Internaţional de Carte, desfăşurat în Chişinău la începutul lunii septembrie.

„Pentru mine, anul a fost nemaipomenit şi bogat. Am organizat două cenacluri cu poeţi consacraţi, dar şi cu tinere talente, ne-am bucurat de lansarea mai multor volume inedite. Aş aminti «Teatrul vieţii mele» de Ion Ungureanu, «Stalin mi-a furat copilăria» de Boris Vasiliev sau «Tărâmul lui Saşa Kozak» de Iulian Ciocan", a menţionat Alexe Rău.

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite