SINISTRAȚII DIN COTUL MORII Vezi cum trăiesc oamenii bântuiţi de fantoma satului luat de şuvoaie. Vezi GALERIILE FOTO!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vitregiți de soartă, sătenii se întorc zi de zi în gospodăriile distruse de inundaţii vara trecută, deşi au primit case noi în localitatea ridicată din temelii mai departe de apele Prutului. Pentru că nu pot munci pământul bătătorit din vârful dealului, ei continuă să-şi îngrijească grădinile din lunca râului.

Multe dintre străzile din noul sat Cotul Morii rămân încă pustii: copiii nu zburdă pe uliţe, gospodarii nu-şi mână vacile pe şesuri, iar bătrânele nu stau la taclale pe la porţi.

O parte dintre casele ridicate după standarde moderne îşi aşteaptă stăpânii, care întârzie să ridice dealul. La intrarea în localitate îi întâlnim pe soţii Ana şi Filip Chirilov, ambii de 55 de ani. Femeia umple câteva butelii cu apă adusă cu autocisternele în sat, iar bărbatul tocmai s-a întors de la vechea gospodărie, inundată anul trecut. Fântânile promise sătenilor vor fi gata abia la toamnă.

Citește și:

Şcolile din raioane, încă în toiul reparaţiilor

Republica Moldova: Vigilenţă maximă la frontiera de pe Prut

„Ce să facem aici? Am sădit câteva fire de fasole, dar nici să le udăm nu avem cu ce. Am mai adus câteva scaune, scânduri, ce ne-a mai rămas în vale, acasă", spune bărbatul, care încă nu se simte acasă în noul sat.  O bună parte din sinistraţi nici nu s-a gândit să se mute aici.

Trec pe la noile locuinţe doar ca să vadă dacă totul e în ordine. Intrăm cu ei în vorbă la magazinul din sat, unde, din sărăcie, pâinea se vinde pe datorie. Lumea se adună aici pentru a afla ultimele zvonuri.

image
image
image

Click aici să vezi prima GALERIE FOTO!

„Ce pot creşte aici ca să-mi întreţin familia? Nu pot planta nimic pentru că pământul e bătătorit. Întotdeauna am trăit din agricultură, iar acum nu pot să umblu cu mâna întinsă", explică Andrei Prodan (43 de ani). În satul din vale, ţăranul doarme într-un acaret doar pentru a-şi îngriji grădina.

„Am sădit nişte cartofi ca să avem ce mânca. Aici pot numai să număr maşinile care trec pe drum. Altfel nu avem cu ce ne ocupa", intervine Nina Guştiuc (45 de ani).

„POATE NE-A FERI DOMNUL DE APA"

Mergem şi la vechiul Cotul Morii. Printre casele făcute una cu pământul şi altele gata să se prăbuşească muncesc cei care nu vor să renunţe la trecut. Vera Prodan (58 de ani) tocmai culege o căldare de roşii în grădină.

„Poate ne-a feri Domnul de apă, dar şi fără ea e tare greu. De asta nici nu mă gândesc să mă mut de aici, măcar până la iarnă", spune femeia, pe care o podidesc şi acum lacrimile doar la amintirea gospodăriei pe care a avut-o. De la inundaţii, femeia are bagajele făcute, doar că nu se încumetă să le ducă din casa cu pereţii sprijiniţi de bârne.

Doar jumătate din sinistraţi s-au mutat

Lucia Guștiuc, primăriţa satului Cotul Morii, susţine că în sat au fost construite deja șapte fântâni. „Într-o lună vor fi gata și altele. Fiecare mahala va avea câte o fântână. Oamenii rămași în vale se vor muta pe deal după ce-și vor strânge roada", este convinsă ea.

image
image
image

Click aici să vezi cea de-a doua GALERIE FOTO!

Potrivit autorităţilor locale, în cele 563 de case ridicate după standarde europene s-au stabilit peste 300 de familii: circa 200 din Cotul Morii și peste 100 din Sărăteni. În urma inundaţiilor de acum un an din ţara noastră, pagubele au depășit 60 de milioane de euro. În iulie 2010, apa a intrat în casele oamenilor, a distrus terenuri agricole şi a înecat animale.

Tot atunci, două persoane și-au pierdut viaţa. Cel mai mult a fost afectat raionul Hâncești. Locuitorii din satele Cotul Morii, Sărăteni, Obileni, Nemţeni au fost evacuaţi, iar autorităţile au ridicat pentru sinistraţi aproximativ 700 de case.

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite