Şcolile din raioane, încă în toiul reparaţiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În multe unităţi şcolare încă se dă cu var şi vopsea, deşi termenul-limită pentru finalizarea lucrărilor de renovare a instituţiilor de învăţământ a fost ieri. În raioanele Ocniţa, Rezina şi în Găgăuzia s-au înregistrat cele mai slabe pregătiri pentru începutul de an şcolar, potrivit Ministerului Educaţiei.

Responsabilii de la Ministerul Educaţiei susţin că reparaţiile curente trebuiau efectuate până la sfârşitul lunii iunie. „Cu toate acestea, sute de instituţii sunt gata pentru debutul anului academic doar în proporţii de până la 50 la sută", a declarat Valentin Crudu, şef al Direcţiei Învăţământ Preuniversitar, la o şedinţă privind pregătirile către 1 septembrie. Cele mai multe carenţe sunt la reabilitarea sistemelor de încălzire, înlocuirea uşilor şi a ferestrelor, reparaţia sălilor de sport, a acoperişurilor şi a reţelelor de apă şi canalizare.

„Nu este pentru nimeni o surpriză că se atestă întârzieri, astfel de abateri se întâmplă în fiecare an. Mulţi directori nu ţin de cont de faptul că lucrările pot depăşi termenul doar în cazuri excepţionale. Sub nicio formă această situaţie nu poate deveni normă", i-a mustrat pe şefii de unităţi şcolare Tatiana Potâng, viceministru al Educaţiei.
Ca în fiecare an, există probleme ce ţin pregătirea pentru sezonul rece. „La începutul lunii august, în 15 raioane din republică stocările de resurse energetice erau de doar 10%, norma fiind de cel puţin 80%", a mai adăugat Valentin Crudu, amintind că iarna trecută, în multe şcoli din ţară elevii şi profesorii îngheţau în sălile de clasă.

Şeful Direcţiei Învăţământ s-a referit şi la dotarea cu mobilier şcolar. „Problema nu constă în faptul că în Moldova nu există mese şi scaune. Pur şi simplu responsabilii din instituţiile de învăţământ nu întotdeauna ştiu să administreze corect procesul educativ. Am văzut şcoli unde elevi de clasa a 12-a stăteau în bănci prevăzute pentru clasa a cincea", a specificat Valentin Crudu.

CAPITALA, MAI APROAPE DE PRIMUL SUNET
La şedinţă s-a vorbit şi despre problema claselor cu un număr foarte mic de elevi, existentă în mai multe şcoli, mai gravă în satele Cotul Morii şi Sărăteni din raionul Hânceşti, care au suferit de pe urma inundaţiilor de anul trecut. În şcolile şi liceele din Chişinău, situaţia este mult mai bună decât pe ţară, susţin şefii din Învăţământ.

Potrivit Tatianei Botnaru, consilierul Direcţiei Educaţie, edificiile şcolare din Chişinău sunt gata aproape în totalitate. „Sălile de clasă sunt pregătite în proporţie de 98%. Mai este nevoie să suplinim rezervele de detergenţi, săpun şi medicamente", a precizat Botnaru, adăugând că în această săptămână urmează să înceapă repartizarea tinerilor specialişti în instituţiile de învăţământ din municipiu.

BANI PUŢINI DE LA BUGET
Pentru reparaţia a 500 de şcoli din cele 1478 din ţară Guvernul a alocat în acest an 107 milioane de lei. Muncitorii antrenaţi la renovare spun însă că nu le ajung materiale de construcţie şi că o parte din lucrări sunt finanţate de părinţii elevilor.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite