GALERIE FOTO Rectorii vor bani mai mulți pentru condițiile minime din cămine. Vezi cum trăiesc studenții din Chișinău!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gheorghe Ciocanu, rectorul USM, a solicitat tarife mai mari și autogestiunea căminelor studențești
Gheorghe Ciocanu, rectorul USM, a solicitat tarife mai mari și autogestiunea căminelor studențești

Reprezentanții universităților de stat vor s-au plâns ieri cunducerii Ministerului Educaţiei că intreţinerea unui bugetar costă prea scump. Rectorii din Chișinău cer autonomie financiară pentru fiecare centru de studii în parte și autogestiune pentru căminele studențești pe care le au în subordine.

Rectorii universităților de stat au solicitat ieri, în cadrul unei sesiuni de audieri la Ministerul Educației, majorarea taxelor de școlarizare și cele de cazare. Motivele invocate de reprezentanții Universității de Stat (USM), ai Universității Tehnice (UTM) și Academiei de Ştiinţe Economice constau în cheltuielile prea mari cu personalul didactic și costurile de întreținere.

Află ce poți face cu un carnet de student în Republica Moldova

Șapte studenți din Republica Moldova au golit conturile primăriilor din SUA

„Calitatea costă. Pentru a pregăti un inginer nu e suficient să ai tablă, cretă și un amfiteatru. Ce înseamnă o taxă de școlarizare de 6.500 de lei? La universitățile din Franța și Germania se percep câte 500 de euro doar pentru înscriere", a declarat Petru Todos, prim-prorector al UTM.

Două aragazuri și o masă. Acestea sunt singurele dotări ale bucătăriei studențești Pentru studenții din provincie, căminele sunt cele mai accesibile locuri de cazare în Chișinău Studentele sunt obligate să folosească baia comună de pe holul căminului

Click aici să vezi în ce condiții trăiesc studenții de la căminele din Chișinău. Vezi GALERIA FOTO!

Doleanța a fost susținută de Grigore Belostecinic, rector ASEM, precum și Gheorghe Ciocanu, rectorul USM, care au insistat asupra taxelor prea mici percepute pentru cazare, comparativ cu cheltuielile de întreținere.

„Am avut cheltuieli de 12,6 milioane de lei și venituri de 4,5 milioane pe locurile din cămine. Ne e greu pentru că avem 16 cămine", a menționat Ciocanu. Conform ultimelor date, cea mai scumpă cazare în Chișinău costă 400 de lei lunar pentru un loc la căminele ASEM.

„Condiții" cu bucătărie și toaletă, la comun

Studenții, pe de altă parte, ar putea suporta unele majorări de tarife, dar pentru asta vor și condiții mai bune de cazare. La căminul numărul 8 al USM, ca şi la toate blocurile din campus, bucătăria comună de pe coridor are doar două aragazuri și o masă, iar ferestrele sunt neschimbate de ani buni.

„Suntem patru în cameră și avem foarte puțin loc liber. Ar trebui și mobilă mai bună", mărturisește Tatiana Tamurceeva, din satul Vitorovca, Cantemir, studentă în primul an la Finanțe-Bănci.

Guvernul Republicii Cehe oferă 13 burse studenţilor din Moldova

Guvernul a aprobat burse de merit pentru elevii și studenții din Republica Moldova

„Aș putea plăti și cu 500 de lei mai mult, dacă e nevoie. Dar bucătăria e cam neamenajată și la toaletă ar putea face curat mai des", spune și Victoria Mihăilă, o studentă din Râșcani care învață la Științe Economice.

Ministrul adjunct al Educaţiei, Loretta Handrabura, a spus că pe agendă nu fugurează revizuirea taxelor, chiar dacă întreţinerea de la buget a unui student este cel puţin dublă faţă de costul unui contract de şcolarizare.

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite