ALARMANT Îşi pun capăt zilelor de dorul părinţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la începutul anului, potrivit autorităţilor, şase adolescenţi şi-au luat adio de la viaţă. Fiecare caz este o tragedie aparte, dar pe majoritatea îi unea o suferinţă comună: dorul de părinţi plecaţi peste hotare.

Satul Negureni, raionul Teleneşti. La 80 de kilometri de Chişinău, viaţa celor 3.200 de oameni nu se deosebeşte cu nimic de cea a altor moldoveni. Sunt plecaţi cu sutele peste hotare în căutarea unei vieţi mai bune, în timp ce a cincea parte din copiii din sat îşi aşteaptă părinţii cu daruri de la Roma, Lisabona sau Moscova. Fiecare poveste ascunde un destin, un dor, o suferinţă aparte.

Republica Moldova: Exodul părinţilor tulbură mintea copiilor. Numărul minorilor care suferă de afecțiuni psihice a crescut cu 30% în ultimii cinci ani

Ca mulţi alţii, din cauza sărăciei, la începutul anilor 2000, Viorica Botnaru (32 de ani) a luat drumul pribegiei, lăsându-şi fiica, de doar doi ani, în grija rudelor, iar acum o lună a regăsit-o în sicriu. Cristina (12 ani) şi-a pus capăt zilelor, iar motivul pentru care a făcut-o l-a luat cu ea.

A CRESCUT MAI MULT SINGURĂ

Unii dau vina pe dorul de mamă, alţii pe presupuse probleme în dragoste. „Dacă i-aş fi fost alături...", plânge astăzi Viorica Botnaru, reîntoarsă recent din Italia, lângă blestematul şopron, unde fata şi-a pus ştreangul în gât. Cristina a crescut mai mult singură. Pe tată l-a văzut doar de câteva ori, iar mama devenise în timp chipul de dincolo de monitorul computerului. În loc de cuvinte de dragoste, îi vorbea prin zâmbete virtuale.

JOACA DE-A SUICIDUL

Mai întâi s-a aflat în grija unui unchi, apoi a unei naşe de botez. „Vorbea mereu de mamă şi că-i este dor de ea. Fetiţa avea nevoie să se destăinuie cuiva. În ultimul timp, cunoscuse pe reţele de socializare băieţi mai mari. I-am interzis să comunice cu ei, ea îmi vorbea însă de suicid. Până la urmă a făcut-o", spune Tatiana Balan, cea care i-a fost mamă timp de cinci ani.

„Am plecat pentru ea, să-i ofer o viaţă mai bună. E adevărat că un copil, chiar şi atunci când îşi taie un deget, vrea ca cineva să-l jelească. Nu mai pot întoarce timpul înapoi", oftează îndurerată Viorica Botnaru, care îşi câştigă banii făcând curăţenie în hoteluri.

SUFERINŢE TRASE LA INDIGO

La doar câteva săptămâni are loc un alt caz cutremurător. În satul Văsieni, raionul Ialoveni, doi părinţi sfâşiaţi de durere se întorceau acasă din Franţa. Fiica lor de 16 ani nu a mai vrut să trăiască, din cauza unei banale supărări. Oamenii legii investighează acum cine ar fi împins-o la acest păcat.

Moldovenii din Portugalia măcinaţi de dor, nu şi de criză

„Cercetăm toţi tinerii pe care i-a întâlnit în noaptea suicidului, când venea de la discotecă. Cineva i-ar fi spus că poartă pantaloni care nu mai sunt la modă şi ea s-ar fi supărat. Problema cea mare este însă că părinţii au lăsat acasă, de cinci ani, trei copii minori", crede procurorul raionului Ialoveni, Valeriu Chitoroagă.

De la începutul anului, potrivit autorităţilor, s-au înregistrat şase cazuri de suicid printre adolescenţi. Toate parcă trase la indigo. Deşi fiecare reprezintă o tragedie aparte, pe cei mai mulţi copii îi lega o singură suferinţă - părinţii care nu le-au fost alături.

Moldova, țara copiilor abandonați pentru Italia

„Tentativa de suicid e ca un joc pe care copiii nu îl pot prognoza. E ca un strigăt de «Ajutaţi-mă!». Adolescentul nu înţelege că nimeni nu o să-l mai poată salva. Dacă pentru noi o ceartă este o problemă minoră, pentru ei poate fi ultima picătură într-un pahar cu lacrimi", explică psihologul Lilia Corceac.

„În cazul copiilor depresia nu poate fi observată, aşa ca la maturi. Parcă râdea, parcă se juca, parcă vorbea cu mama la telefon. Mama nu i-a fost însă alături ca s-o mângâie, să-i facă ceaiul, să-i facă cosiţe", susţine specialista.

„Nicio rudă sau vreun asistent social nu va înlocui părinţii"

Psihologul Lilia Corceac mai spune că problemele adolescenţilor cu părinţi plecaţi peste hotare se trag încă din copilărie. „Dacă mama înseamnă starea emoţională, tata semnifică apărarea. Fără una sau alta, micuţii cresc cu probleme: fie le apare frica, fie sunt săraci din punct de vedere emoţional", explică Lilia Corceac.

Autorităţile sunt alarmate de cifra în creştere a minorilor care-şi pun capăt zilelor, deşi susţin că au depus eforturi considerabile. „Înţelegem că tot ce facem nu este suficient, dar niciun asistent social nu va înlocui părinţii. E adevărat că sărăcia îi alungă din ţară. Să analizăm însă un caz: ambii părinţi au plecat să câştige pentru casă şi maşină. Nu mai bine pleca unul? Când soţul meu a mers la Moscova, unde a muncit patru ani, m-am gândit că eu trebuie să rămân lângă copii", mărturiseşte ministra Muncii şi a Protecţiei Sociale, Valentina Buliga.

Preotul Pavel Borşevschi susţine că tinerii ar trebui îndreptaţi spre dreapta credinţă, pentru a-i creşte oameni cu demnitate. „Un credincios n-o să îndrăznească să facă asta pentru că pe lumea cealaltă va trebui să dea răspuns în faţa Celui de Sus. Din păcate, mulţi văd Biserica ca pe un supermarket, unde se îndeplinesc toate dorinţele", susţine preotul.

Un studiu din 2009, arată că, în Moldova, ratele sinuciderilor printre adolescenţi a fost de 5,1 cazuri la 100.000 de oameni.

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite