Moldova, țara copiilor abandonați pentru Italia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Republica Moldova se numără printre țările cele mai afectate de fenomenul migrației, iar aproximativ 150.000 de copii fie cresc cu unu dintre părinți, fie sunt lăsați de capul lor, spun oficialii italieni.

„Migrarea masivă a moldovenilor creează dezechilibru în familii, fenomen care trebuie atenuat de aceea am lansat proiectul «Abordarea efectelor negative ale migrație asupra minorilor și familiilor rămase în țară»", a declarat Stefano de Leo, Ambasadorul Italie în Republica Moldova în cadrul unei conferințe de lansare a proiectului.

Proiectul va avea o durată de doi ani și are ca scop modernizarea sistemului informațional al Guvernului Republicii Moldova privind protecția copiilor, susținerea tinerilor prin cursuri de formare profesională și dezvoltarea planurilor de afaceri în Moldova. Un alt scop este oferirea asistenței și protecției individualizate pentru copii și famiile rămase fără îngrijire în țară.

Majoritatea moldovenilor migrează în Italia
Tatiana Nogailîc, președinta Asociației Diasporei Moldovenești în Italia, a spus că „Majoritatea moldovencelor lucrează cu oameni bătrâni ceea le marchează pe viață. Ajungând acasă, femeile au probleme de sănătate și au nevoie de consiliere psihologică", explică Tatiana Nogailîc. Același proiect include și difuzarea piesei de teatru „Oameni ai nimănui", ce va fi jucat în patru orașe din Italia pentru a sensibiliza migranții moldoveni și cetățenii italieni privind impactului migrației asupra familiei.

Potrivit unor studii, în Italia sunt aproape 105.000 de moldoveni, aceasta fiind și principala destinație a imigranților. Bugetul total al proiectului este de 2 mln de euro și este finanțat de UE, co-finanțat și implimentat de Ministerul Muncii și Politicilor Sociale al Italiei, în parteneriat cu Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei al R. Moldova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite