9 mai, o competiţie simbolică şi geopolitică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Igor Cașu este istoric şi editorialist Adevărul Moldova
Igor Cașu este istoric şi editorialist Adevărul Moldova

Cu săptămâni bune în urmă, în Republica Moldova s-au început pregătirile în legătură cu comemorarea, de către unii, sau serbarea, de către alţii, a zilei de 9 mai.

Pentru unii evenimentul este „marea victorie asupra fascismului", alţii sunt împotriva acordării unei semnificaţii de tip sovietic, ce neagă crimele comise de regimul comunist după victoria împotriva Germaniei naziste şi tinde să echivaleze regimul sovietic cu democraţia. O a treia categorie de moldoveni sunt de părerea că pe 9 mai trebuie să sărbătorim Ziua Europei şi nimic mai mult.

Am asistat deja la confruntări la nivel simbolic între susţinătorii „panglicii Sfântului Gheorghe", pe de-o parte, şi a tricolorului, pe de alta, o istorie care se repetă deja de câţiva ani. Ea reflectă o competiţie pentru interpretarea unui eveniment.

EDITORIAL De ce PCRM se află în degringoladă?

În primul caz, e vorba de majoritatea populaţiei rusofone, dar şi de o parte deloc neglijabilă a celei românofone, care nu scapă ocazia de a-şi arăta adeziunea faţă de un spaţiu cultural şi geopolitic, cel estic, dominat de Rusia, şi, totodată, ostilitatea sau cel puţin scepticismul faţă de spaţiul comunitar, cel european în ansamblu şi cel românesc în speţă.

Retroactiv, cei mai fervenţi susţinători ai identităţii naţionale româneşti simt nevoia de a-şi exprima dezacordul cu cetăţenii proestici şi proruşi prin afişarea tricolorului românesc (care este acelaşi în dreapta şi în stânga Prutului, chiar dacă pe unii îi deranjează stema încadrată pe cel al Republicii Moldova).

De aceea se observă că primii invocă un simbol de inspiraţie religioasă, devenit, fără îndoială, unul cu o încărcătură culturală şi lingvistică disimulată şi, poate, de aceea atrage atât de mulţi susţinători în public.

Dacă simbolul celor care susţin ideea de „9 mai - ziua victoriei" ar fi drapelul sovietic sau cel al Rusiei de astăzi, cu siguranţă mai puţini ar opta pentru alinierea publică la aceste însemne. Cum „panglica Sfântului Gheorghe" provine din registrul religios, adepţii „marii victorii asupra fascismului" cred că nu pot fi bănuiţi de nepatriotism, „antistatalism" sau aliniere la o serbare naţională a unui alt stat, cel rusesc.

Când ruşii vor deveni prietenii americanilor?

Pe de altă parte, după cât se pare, mai puţini sunt de acord cu afişarea tricolorului în public, ca reacţie la fâlfâirea panglicii negru-oranj, din motive pe care putem doar să le bănuim. O explicaţie ar fi că gestul respectiv e considerat de multă lume neoportun, dat fiind faptul că e vorba de o populaţie, românească, care este majoritară în Republica Moldova şi, prin urmare, nu e cazul să demonstreze acest lucru.

EDITORIAL Voronin, Congresul Civic şi Mahatma Gandhi

Care e soluţia, cum să depăşim acest clivaj din societatea moldovenească în ceea ce priveşte semnificaţia acordată sfârşitului celui de-al Doilea Război Mondial? Cred că nu e cazul ca statul moldovean să inventeze „bicicleta", ea a fost inventată demult. E timpul ca pe 9 mai să comemorăm încheierea celei de-a doua conflagraţii mondiale şi să ne sincronizăm în acest sens cu cele 27 de state ale Uniunii Europene în care pe această dată se marchează Ziua Europei.

Ce era cu noi dacă URSS ar fi supravieţuit?

Anul trecut, Guvernul Republicii Moldova a organizat Ziua Europei pe 7 mai, anul acesta va avea loc pe 12 mai. Prin fixarea unei date concrete de serbare a Zilei Europei de către autorităţile de la Chişinău - cea de 9 mai, simultan cu cele 27 de state UE - se va contribui la impunerea acesteia în conştiinţa cetăţenilor Republicii Moldova şi, cred, cu timpul, se va reduce clivajul dintre cele două semnificaţii opuse acordate încheierii celui de-al Doilea Război Mondial.

O dată care coincide cu naşterea unei noi Europe, cea în care bazele relaţiilor dintre naţiuni s-au pus pe ideea reconcilierii şi iertării, nu cea a împărţirii popoarelor în învinse şi învingătoare.

Citeşte cele mai importante ştiri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite