VOCEA RUSIEI „Planul B” al USL este repetarea referendumului până la obţinerea cvorumului de participare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu
Traian Băsescu

Uniunea Social-Liberală ar putea avea un „plan B" pentru situaţia în care participarea la referendum nu va depăşi pragul din 50% + 1 dintre alegătorii înscrişi în listele de votare. Acesta presupune organizarea unui nou referendum privind suspendarea lui Traian Băsescu.

"Ce se întâmplă dacă referendumul de demitere a preşedintelui Traian Băsescu va fi invalidat din lipsă de cvorum?, se întreabă Vocea Rusiei.

Potrivit unei analize publicate de postul de radio de la Moscova, Uniunea Social-Liberală ar putea avea un „plan B" pentru situaţia în care participarea la referendum nu va depăşi pragul din 50% + 1 dintre alegătorii înscrişi în listele de votare".

VOCEA RUSIEI De ce îl doare capul pe Traian Băsescu

Parlamentul poate decide organizarea unui nou referendum

"Paradoxal, dar principalul element al unui eventual „plan B" a fost confirmat de Curtea Constituţională care a respins sesizarea de neconstituţionalitate prin care PDL a atacat Hotărârea 34/2012 a Parlamentului României. În cadrul acestei hotărâri, parlamentarii USL au inclus o măsură asiguratorie care le va permite să păstreze iniţiativa politică chiar şi în situaţia improbabilă în care referendumul nu va avea cvorum.

Articolul 3 din Hotărârea 34/2012 presupune următoarea procedură în cazul invalidării referendumului:

„În situaţia în care Curtea Constituţională va stabili că nu au fost îndeplinite condiţiile de valabilitate stabilite de lege, Parlamentul României va lua act de hotărârea acesteia şi va decide asupra procedurii de urmat."

În opinia celor de la Vocea Rusiei, "implicaţiile acestui articol sunt foarte neplăcute pentru tabăra preşedintelui Traian Băsescu. Dacă prezenţa la vot va fi aproape de 50% şi un număr covârşitor de alegători va vota pentru demiterea preşedintelui, USL poate utiliza acest articol pentru a bloca întoarcerea preşedintelui suspendat la Cotroceni. În acest scenariu, liderii USL vor putea invoca şi sprijinul popular, certificat prin voturile milioanelor de români care îşi doresc demisia lui Traian Băsescu. O opţiune probabilă ar fi repetarea referendumului până la obţinerea cvorumului de participare, timp în care Crin Antonescu va păstra funcţia de preşedinte interimar".

Potrivit Vocea Rusiei, într-o asemenea situaţie, cea mai logică soluţie pentru PDL şi Traian Băsescu ar fi încercarea de a ataca la Curtea Constituţională (CCR) orice act emis de Parlament în baza articolului 3 din Hotărârea 34/2012. "Motivaţia prin care CCR a respins sesizarea PDL cu privire la acest articol conţine un fragment interesant: „Curtea arată că, în exercitarea atribuţiilor sale, se pronunţă asupra hotărârilor Parlamentului care afectează valori şi principii constituţionale. Prin urmare, Curtea nu poate examina şi nu se poate pronunţa asupra unor acte şi fapte viitoare şi eventuale ale Parlamentului pornind de la premisa unei rele-credinţe în interpretarea şi aplicarea unui text cuprins într-o hotărâre a acestei autorităţi publice şi a unui eventual comportament contrar obligaţiei de loialitate constituţională şi principiilor statului de drept.

În plus, Curtea mai precizează că hotărârile adoptate de Parlament după finalizarea referendumului pentru demiterea Preşedintelui României şi publicarea în Monitorul Oficial a rezultatelor acestuia pot face obiectul controlului de constituţionalitate în condiţiile legii."

Judecătorii Curţii Constituţionale vor susţine acţiunile USL

Aceste consideraţii ale CCR pot fi invocate pentru atacarea deciziilor Parlamentului în perioada de după referendum în cazul în care acesta va fi invalidat din lipsă de cvorum.
Or, în privinţa aspectelor cruciale pentru succesul procesului de suspendare a preşedintelui Băsescu, "judecătorii Curţii Constituţionale au susţinut acţiunile USL", constată Vocea Rusiei.

"Schimbarea preşedinţilor ambelor camere a fost validată, în acţiunile preşedintelui Băsescu au fost găsite încălcări ale Constituţiei, iar Crin Antonescu a fost confirmat în calitate de preşedinte interimar. Este dificil de crezut că, după asemenea acţiuni, judecătorii Curţii vor opta pentru a-l declara pe Traian Băsescu învingător „la masa verde". Din contra, „rejucarea meciului" constituie scenariul cel mai plauzibil. În acest caz, suporterii preşedintelui vor încerca să găsească sprijin extern, dar vor fi împiedicaţi de faptul că atât preşedintele suspendat cât şi partidele care îl susţin au boicotat referendumul, iar asemenea acţiuni vor fi percepute drept tentative de obstrucţionare a procesului democratic", se mai menţionează în analiza publicată de Vocea Rusiei.

Mineriada lui Victor Ponta. USL întoarce românii împotriva românilor

Prezenţa la vot, ora 20.00: Au votat 37,67% din alegători

USL l-a somat public pe Băsescu să meargă la vot, altfel să plece de pe acum acasă

Traian Băsescu: Cei de la USL au demonstrat că ce naşte din Iliescu rămâne Ponta

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite