Punct şi de la capăt în relaţia moldo-română

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noul ministru român de Externe, Cristian Diaconescu, venit în prima sa vizită oficială la Chişinău, a făcut declaraţii despre „proxima" şedinţă comună a celor două guverne. Oficialul a reluat pomisiunile referitoare la proiectele energetice transfrontaliere, discutate de ani de zile la întrevederile bilaterale.

Şeful diplomaţiei române a declarat că miniştii celor două executive s-ar putea întâlni la finalul lunii februarie-începutul lui martie. Promisiuni similare au făcut acum un an şi predecesorul său Teodor Baconschi, dar şi şeful Guvernului de la Bucureşti Emil Boc. Despre această şedinţă comună se discută de cel puţin doi ani. Atât Diaconescu, cât şi omologul său moldovean Iurie Leancă, au spus că la întrevedere urmează să se discute proiecte concrete de colaborare. „Suntem pe ultima sută de metri, iar la ședința comună a guvernelor sper să punem punctele pe «i» și după aceea să trecem la implimentarea infrastructurii energetice, construcţia de poduri etc. Avem foarte multe de făcut în acest sens", a spus ministrul moldovean Iurie Leancă. Potrivit lui Cristian Diaconescu, şedința va fi anticipată de o întâlnire pregătitoare, la care urmează să se discute chestiuni tehnice.

ENERGIA ARE PRIORITATE

„Primul proiect este de interconectare energetică. Dincolo de bunele intenții și exprimarea unor disponibilități politice, de-o parte și de alta, trebuie să avem structura tehnică pentru a realiza acest sprijin în moment de dificultate. Și noi, în România, avem nevoie de o sporire a achizițiilor în ceea ce privește gazele, dar trebuie să avem infrastructura tehnică prin care să ne putem sprijini reciproc", a declarat ministrul român de Externe.

image
image
image

Click aici pentru Galerie Foto!

Experții vorbesc cu reticienţă despre ședința comună a celor două guverne, promisă după mai multe vizite oficiale. „Am foarte mari dubii că această ședință va avea loc. Este o promisiune mai veche, dar care n-a avut o finalitate până acum. Guvernul României este preocupat de proteste și de măsurile de austeritate. La Chişinău, PCRM ar manipula cu această ședință", explică Leonid Litra, expert IDIS Viitorul. „Ne-ar interesa ca «relația specială» dintre România și Moldova să devină una pragmatică, procesele de interconectivitate energetică să se miște mai repede, să aflăm cum s-au cheltuit cele 100 de milioane de euro oferite ajutor nerambursabil de România. 7 milioane s-au dat sinistraților, dar nu cunoaştem ce s-a întâmplat cu ceilalți bani", mai spune Leonid Litra.

Cristian Diaconescu a participat astăzi la inaugurarea unei anexe la Consulatul României de la Chişinău, remarcând că acesta este cea mai mare oficiu consular român din lume.

Am foarte mari dubii că această ședință va avea loc. Guvernul României este preocupat de proteste și de măsurile de austeritate.
Leonid Litra, expert IDIS Viitorul

Ministrul român de Externe Cristian Diaconescu: „Este exclusă orice majorare de vize"

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite