EDITORIAL Guvernul AIE-2 despăgubeşte victimele comunismului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Igor Cașu este istoric şi editorialist Adevărul Moldova
Igor Cașu este istoric şi editorialist Adevărul Moldova

În şedinţa din 18 mai Guvernul Republicii Moldova a adoptat hotărârea de a aloca 16,7 milioane de lei pentru despăgubirea victimelor regimului comunist totalitar. Suma respectivă constituie mai mult de jumătate din totalul banilor prevăzuţi în buget pentru anul 2012 (care se ridică la 30 de milioane lei) şi a fost transmisă spre gestiune autorităţilor locale (21 la număr).

Pentru achitarea compensaţiilor victimelor comunismului, Guvernul a alocat în 2010 puţin peste 20 milioane de lei. În 2011 cifra s-a ridicat la 24,9 milioane de lei. Astfel, constatăm o creştere anuală semnificativă a mijloacelor financiare pe care Guvernul Filat-1 şi Filat-2 le acordă despăgubirii materiale şi morale a foştilor deţinuţi politici.

Când ruşii vor deveni prietenii americanilor?

Ideea despăgubirii acestei categorii de cetăţeni a fost stipulată de Legea numărul 1225-XII din 8 decembrie 1992 privind reabilitarea victimelor represiunilor politice, dar era inoperabilă până acum câţiva ani, întrucât responsabilitatea îndeplinirii acesteia cădea asupra autorităţilor locale.

Cum administraţiile din teritoriu nu dispuneau surse financiare în acest sens, Guvernul AIE a decis alocarea de la bugetul de stat a banilor necesasari. Legea din 1992 prevedea, de asemenea, dreptul victimelor comunismului de a accesa credite bancare fără dobândă pentru construcţia de locuinţe noi, în cazul în care aceştia nu dispuneau la moment de case în proprietate individuală.

Unirea Basarabiei cu România în 1918, o decizie istorică vitală

În acelaşi timp, statul era responsabil de rambursarea a 50 la sută din suma creditului. Astfel, la 1 ianuarie 2011, de credite preferenţiale pentru construirea de locuinţe proprii beneficiase 953 persoane din categoria victimelor comunismului, suma totală alocată în acest sens ridicându-se la 27,5 milioane de lei.

Anul trecut, ca urmare a unui demers semnat de Vladimir Grosu, viceministru al Justiţiei, Legea din 1992 a fost modificată. Una din completări vizează o categorie de cetăţeni ai Moldovei care nu beneficiau anterior de prevederile legii decât în mod formal. Mai exact, s-a decis compensarea bunurilor pierdute şi în cazul ceţăţenilor domiciliaţi în stânga Nistrului.

Ce era cu noi dacă URSS ar fi supravieţuit?

Responsabilitatea îndeplinirii acestei decizii revine comisiilor speciale create în raioanele Rezina, Dubăsari şi Anenii Noi.

Prin urmare, asistăm la promovarea unei politici coerente şi responsabile a guvernelor AIE-1 şi AIE-2 în ceea ce priveşte noua politică a memoriei. Dincolo de discuţiile publice şi promisiunile formulate, dar şi de divergenţele care există între cele trei componente ale actualei guvernări cu privire la trecutul comunist totalitar, remarcăm măsuri concrete pentru onorarea despăgubirilor materiale celor care au avut de suferit pe nedrept în perioada sovietică.

Pentru ca această politică să devină mai eficientă, este nevoie de o informare mai bună în teritoriu a victimelor comunismului şi a urmaşilor în drept ale acestora, precum şi de o monitorizare strictă din partea autorităţilor centrale a felului în care sunt distribuiţi aceşti bani.

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite