Expert de la Chişinău: Rusia, şi nu România este cea care sfidează statalitatea Republicii Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Analistul politic moldovean Oazu Nantoi îi dă o replică politologului rus Serghei Markov, care a declarat că Traian Băsescu şi serviciile speciale româneşti ar fi încercat o lovitură de stat la Chişinău, în aprilie 2009, pentru a distruge statalitatea Republicii Moldova.

„Trebuie să ţinem cont că Serghei Markov este un individ care deserveşte curtea de la Kremlin. Tocmai ruşii şi-au găsit să vorbească despre implicarea României în treburile interne ale Republicii Moldova, când Rusia este cea caree sfidează statalitatea şi integritatea, susţinând regimul separatist de la Tiraspol", a declarat pentru „Adevărul" Moldova Oazu Nantoi, expert în problema transnistreană.

Vocea Rusiei: Generalul american Wesley Clark este organizatorul suspendării lui Băsescu în regim de blitzkrieg

El presupune că „revenirea la acest subiect face parte dintr-un nou scenariu de a compromite integrarea Moldovei în Uniunea Europeană şi de promovare a ideii de aderare la uniunea euroasiatică, promovată de preşedintele rus Vladimir Putin".

Traian Băsescu şi serviciile secrete române, acuzate de la Moscova că au încercat o lovitură de stat la Chişinău

După protestele violente de la Chişinău, din 7 aprilie 2009, autorităţile comuniste de atunci au anunţat că serviciile speciale româneşti au încercat să dea o lovitură de stat. În sprijinul acestor acuzaţii Serviciul de Informaţii şi Securitate de la Chişinău invoca următoarele argumente: pe teritoriul Republicii Moldova au încercat să intre sute de cetăţeni români pentru a destabiliza situaţia; serverele Preşedinţiei Moldovei au fost atacate cibernetic din România; pe clădirile distruse ale Preşedinţiei şi Parlamentului au fost arborate drapelul României şi harta României Mari; la manifestaţii au participat organizaţii neofasciste şi extremiste, filiale ale organizaţiilor din România.

Ca rezultat, a fost introdus regim de vize pentru cetăţenii români, iar ambasadorul Filip Teodorescu a fost declarat persona non-grata. Peste câteva luni, procurorul general al Moldovei, precum şi comisia parlamentară de anchetă condusă de un deputat comunist au declarat că nu s-au găsit dovezi care ar demonstra implicarea României în evenimentele din aprilie 2009.

Coaliţia liberal-democrată care a preluat guvernarea a anulat regimul de vize şi şi-a cerut scuze de la România. O nouă comisie parlamentară de anchetă a concluzionat că România nu s-a implicat în treburile interne ale Moldovei, constatând, de asemenea, că toate documentele Securităţii de la acea dată au fost distruse.

La trei ani de la aşa-numita revoluţie Twitter de la Chişinău, bloggerul rus Eduard Baghirov, singurul care este judecat acum în dosarul 7 aprilie, a dezvăluit că urma să ia jumătate de milion de la comunişti pentru organizarea dezordinilor în masă, însă nu a primit banii promişi.

VIDEO Adevăr sau făcătură? Comunistul Tkaciuk i-ar fi comandat bloggerului rus Baghirov „revoluţia" de la Chişinău. Vezi reacţia politicianului

VIDEO „Baghirov a evadat ajutat de Tkaciuk şi Morari". Un nou film despre 7 aprilie

„Operaţiunea 7 aprilie nu mi-a fost comandată de Rusia, ci de Republica Moldova. Din star, ni s-a cerut să nu avem cadavre. Din câte cunoaştem, România nu a fost implicată în organizarea protestelor. Totul a fost pus la cale din interior", a povestit controversatul scriitor, într-un film cu autori anonimi, care a apărut pe internet în aprilie 2012.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite