Vocea Rusiei: România, crahul capitalismului de tip cazinou

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Experţii ruşi care au urmărit situaţia din România nu s-au îndoit de faptul că preşedintele României, Traian Băsescu, va fi suspendat de Parlament. Divergenţe au fost doar în privinţa crizei politice, scrie "Vocea Rusiei".

Politologul Serghei Markov, membru al Camerei Publice, citat de "Vocea Rusiei" este convins că în România şi în Europa are loc sfârşitul capitalismului de tip cazinou.

„Eu cred că situaţia politică acută din România este legată de alegerea de către ţară a drumului rezolvării problemelor social-economice existente. Intrând în UE România a primit credite enorme şi a reuşit să ridice nivelul de trai al populaţiei datorită lor. Însă a sosit timpul achitării datoriilor, iar în prag se află un nou val al crizei", a declarat el.

"Cei care trăiesc mai bine, muncesc (eu mă refer nu numai la România, Ungaria, Polonia, Grecia ci şi la „locomotivele" UE, Germania şi Franţa) trebuie să reducă nivelul de consum, de exemplu România de aproape două ori. Modelul anglo-american al capitalismului de tip cazinou impus de forţele de dreapta se bazează pe exploatarea oamenilor şi resurselor, duce la stagnare, împinge sistemul la criză şi depresie. Oamenii încep să simpatizeze forţele de stânga şi partidele de centru stânga, adică pe cei ce se pronunţă pentru responsabilitate socială, sprijin şi dreptate, împotriva politicii de austeritate îndreptată asupra straturilor sărace ale populaţiei. Se ştie că Traian Băsescu se pronunţă pentru aplicarea măsurilor dure de economie, ceea ce a dus de multe ori la proteste în masă în rândurile populaţiei", a mai spus Serghei Markov.

Întrebat care sunt concluziile UE de pe urma evenimentelor din România, Markov a declarat: „Cred că principala concluzie este că extinderea nu trebuie să fie făcută pe seama ţărilor slabe, deoarece consecinţele politice şi economice sunt imprevizibile. Eu sunt convins că dorinţa UE de a primi ţări slabe din toate punctele de vedere se va micşora, de exemplu Ucraina, care şi-a prezentat pretenţiile europene. În al doilea rând, UE trebuie să fie atentă cu politicienii care proslăvesc criminalii nazişti, ceea ce se referă şi la liderii actuali din Letonia, Estonia. În privinţa domnului Traian Băsescu care scuză pe Mareşalul Antonescu, nu este nimic altceva decât o justificare a agresiunii naziste împotriva URSS. Politicienii care au noţiuni istorice deplasate sunt imprevizibili, este riscant să ai de-a face cu ei. Este vorba, bineînţeles, de relaţiile internaţionale. Românii trebuie să-şi rezolve singuri treburile interne".

Serghei Markov reaminteşte de faptul că în timpul preşedintelui Traian Băsescu a avut loc amestecul în treburile Moldovei. El numeşte „anshluss" politica pe care Bucureştiul a dus-o în privinţa statului vecin. El consideră că în aprilie 2009 serviciile române de securitate au inspirat încercarea unei lovituri de stat la Chişinău, când au fost incendiate clădirile Parlamentului şi ale administraţiei prezidenţiale. Încercările de a distruge statalitatea Moldovei nu pot să nu fie condamnate şi nu sporesc simpatia ruşilor faţă de Traian Băsescu. Însă modul în care el a fost demis atestă intoleranţa din mediul politicienilor români, lipsa de cultură şi a dorinţei de a găsi un consens social, conchide expertul rus.

Expert de la Chişinău: Rusia, şi nu România este cea care sfidează statalitatea Republicii Moldova

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite