Cum „Rusia a câștigat în Transnistria“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Igor Smirnov
Igor Smirnov

„Rusia a câștigat în Transnistria", titrează publicația gazeta.ru. După 20 de ani la cârma republicii separatiste, bătrânul dictator Igor Smirnov a părăsit oficial cursa „prezidențială". Rezultatele scrutinului, anunțate vineri, i-au adus în turul doi pe fostul și actualul șef al sovietului suprem, Evgheni Șevciuk și Anatoli Kaminiski.

„Ambii sunt politicieni proruși, Kremlinul nu va avea probleme cu niciunul dintre ei", scrie portalul, cu trimitere la surse diplomatice.

Gazetarii nu exclud că Smirnov a cedat fotoliul în schimbul libertății fiului său, care s-a ales, chiar în ajunul campaniei, cu două dosare penale pentru furt din ajutoarele umanitare. „Moscovei îi este practic indiferent cine va deveni președinte. Principalul scop a fost atins: Smirnov pleacă, iar cu ceilalți doi se va înțelege ușor", au precizat aceleași surse.

GALERIE FOTO Transnistrenii au ales, Rusia câştigă

Ce se va schimba după „prezidenţialele" din regiunea transnistreană

Igor Smirnov contestă rezultatele „alegerilor" și vrea un nou scrutin

Oleg Smirnov, fiul liderului separatist de la Tiraspol, este cercetat penal în Rusia

Perdantul nu va avea o bătrânețe liniștită. Anchetatorii ruși, citați de Kommersant, speră că dosarele lui Smirnov Jr. se vor mișca din loc. Și asta pentru că noul lider nu va ascunde faptele predecesorului său, iar controlorii vor avea în sfârșit acces la „banca republicană". Ancheta îi complică viața și lui Igor Smirnov, deoarece e puțin probabil ca delapidările să fi avut loc fără știrea lui.

Rămâne de văzut dacă pensionarul Kaminski va fi omul Kremlinului și în bătălia finală din 25 decembrie. Politologii ruși nu exclud că Moscova se va concentra pe tânărul Șevciuk, care l-a depășit cu aproape 12% în turul întâi.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite