UPDATE ORA 19: Rata medie de participare pe ţară: 38,89%. La Chişinău au ieşit la votare 49,8% din alegători

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Printre cei mai conştiincioşi alegători sunt cei, ca de obicei, cei din raioanele Donduşeni, Basarabeasca şi Ocniţa.  La polul opus se află municipiul Bălţi, cu o rată de participare de 34,74%.

UPDATE ORA 19:

Până la această oră, în sectoarele Botanica, Centru şi Buiucani şi Râşcani s-au prezentat la urne 46% din alegătorii înscrişi pe liste. Mai pasivi au fost cei de la Ciocana(42%).

Recordul l-a înregistrat secţia de votare numărul 138 de la Botanica-54,7%.

Raioanele codaşe din republică sunt:

Bălţi 34,74%

Anenii Noi 40,54%

Cahul 41, 46%

Ungheni 43,16%

Găgăuzia 41,85%

UPDATE ORA 16:

Printre cei mai conştiincioşi alegători sunt locuitorii satului Pocrovca din raionul Donduşeni. 78,57% dintre aceştia s-au prezentat deja la urne.

În Chişinău, rata de participare la alegeri este de 34,63%. Cei mai activi au fost locuitorii din sectorul Botanica, iar cei mai pasivi cei de la Ciocana, care s-au prezentat la votare în proporţie de 32,7%.

În ţară, cei mai nerăbdători s-şi aleagă primarul au fost  locuitorii raioanelor Donduşeni şi Briceni(60%).

UPDATE ORA 15:

Prezenţa la vot în sectoarele Chişinăului

Centru35 %

Botanica 35,8%

Buiucani 36,5%

Ciocana 32,7%

Râşcani 36 %

UPDATE ORA 13:

Potrivit lui Iurie Ciocan, preşedintele Comisiei Electorale Centrale, în 19 raioane rata de participare depăşeşte 25%, pragul pentru a valida scrutinul. Totodată, în coada clasamentului stau raioanele Bălţi, Anenii Noi, Ungheni, Străşeni şi Cahul. Locuitorii din Bălţi s-au prezentat la urne în proporţie de doar 17,09 la sută.

Cele mai active raioane:

Donduşeni 34%

Basarabeasca 32%

Ocniţa 32%

Rezina 31,65%

Şoldăneşti 31%

Până la ora 12.00, 100 de alegători şi-au dat votul pentru administraţia locală din Corjova, a declarat pentru Info-Prim Neo, Alexandru Simionov, membru al Comisiei Electorale Centrale.  Potrivit lui Simionov, câteva aşa-zise organizaţii neguvernamentale transnistrene nu permit accesul unei mobile la Centrul de Reabilitare din Corjova, care găzduieşte persoane cu dizabilităţi. Astfel că alegătorii de aici nu-şi pot exercita dreptul la vot. „Sperăm că spre seară situaţia se va debloca", a spus membrul CEC.

ORA 10: Locuitorii satului Pocrovca, raionul Donduşeni sunt cei mai activi la alegerile locale din acest an.  28 la sută au mers deja la vot, ceea ce înseamnă că în această localitate alegerile sunt valide.

Şi în Rezina, Şoldăneşti şi Basarabeasca prezenţa la vot este înaltă, de circa 9%.

Cea mai scăzută rată de participare se înregistrează la Ştefan Vodă( 0,16%), Bălţi şi Ialoveni(circa 5 %).

În Chişinău, până la această oră, prezenţa la vot nu este cunoscută cu exactitate. „Doar în sectorul Centru datele sunt procesate electronic, de aceea cunoaştem că acolo şi-au exercitat dreptul la vot 9,48% din alegători. În restul sectoarelor, dar şi în raioane,  voturile sunt procesate manual şi nu avem încă un tablou complet“, a declarat Iurie Ciocan, preşedintele Comisiei Electorale Centrale.

Nici în suburbii datele nu au fost centralizate, a adăugat Ciocan.

În orașul Vatra, oamenii au luat cu asalt secția de votare numărul 266. Încă de la primele ore ale dimineții localnicii au făcut o coadă imensă pentru a alege primarul, dar și consilierii.
 Potrivit președintelui secției electorale din Vatra, până în acest moment au votat peste 700 de oameni dintre cei2.800 așteptaţi la urnele de vot.
„Nu s-au înregistrat încălcări, dar niciodată nu am văzut așa o aglomerație", afirmă Floarea Petrov, președintele secției electorale numărul 266 din Vatra.

Până la ora 10, în toată ţara au votat circa 140.000 de oameni.

Pentru ca alegerile să fie declarate valabile, este necesar ca la votare să se prezinte cel puţin o pătrime din numărul total de oameni înscrişi în liste. Dacă niciun candidat nu acumulează 50% plus un vot, va fi organizat un al doilea tur de scrutin. Acesta va fi considerat valabil indiferent de numărul de alegători.

UPDATE Valentina Buliga a votat pentru un oraș liniștit și modern

SCENERIU TRAS LA INDIGO / Locuitorii din Corjova sunt împiedicați să voteze la Cocieri

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite