Alegeri fără afişe şi agitaţie în Găgăuzia. Vezi GALERIA FOTO!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu câteva zile înainte de scrutinul de duminică la care urmează să fie aleşi deputaţii în Adunarea Populară, în UTA Găgăuzia puţine lucruri vorbesc despre faptul că regiunea e în campanie electorală.

Acalmie şi lipsă de propagandă, aşa poate fi caracterizată campania electorală din UTA Găgăuzia, ajunsă la final. Doar câteva scandaluri mediatice şi nişte declaraţii belicoase ale unor oficiali de la Comrat ne amintesc de faptul că acolo va avea loc duminică un nou scrutin în care locuitorii regiunii îşi vor alege reprezentanţii în Adunarea Populară.

Găgăuzii vor să rămână cu străzile sovietice

Pe străzile din Comrat, capitala UTA Găgăuzia, doar pe un panou LED sunt proiectate reclame ale candidaţilor. Nu sunt locuri speciale pentru afişaj electoral şi nici pe garduri, stâlpi sau copaci nu sunt lipite afişe. Nici măcar în preajma secţiei de votare nr. 1/1 din Comrat, de exemplu, nu vei găsi informaţii despre candidaţi. Aceeaşi situaţie o atestăm şi în satul Bugeac, la Chirsova, Beşalma sau în Congaz.

Grigori Diulgher, candidat independent pe circumscripţia electorală din Beşalma, dă vina pe autorităţile locale care au impus restricţii la plasarea afişajului electoral. Totuşi acesta se arată convins că oamenii îl vor susţine. „Mizez pe întâlnirile cu alegătorii, în cadrul cărora le explic ce planuri am şi cum le voi realiza. E dificil să-i convingi, după ce precedenţii deputaţi nu şi-au îndeplinit angajamentele", spune Diulgher.

Găgăuzia refuză să învețe „Istoria Românilor"

„Nu e nevoie ca toate gardurile să fie lipite cu afişe. Şi aşa îi cunoaştem pe candidaţi", ne declară Gavrilă Rudcov din Congaz. El speră că „viitorii aleşi vor mai face şi ceva pentru localitate, nu doar pentru binele lor".

„DAR VOI, LA CHIŞINĂU, PE CINE SUSŢINEŢI?"

Câţiva lucrători din Beşalma, care înşirau tutun la o gospodărie agricolă din Congaz, au fost mai rezervaţi. „Dar voi, la Chişinău, pe cine susţineţi? Noi pe ai noştri îi cunoaştem", a fost replica lui Ivan Drăgan din Beşalma.

Ana Statova, care deţine o mică afacere în Congaz, speră ca viitorii deputaţi locali să aibă mai multă grijă de cei care creează locuri de muncă în sate.

„Unora poate le pare că este uşor să faci bani. Dar nu-i aşa. Oamenii apţi de muncă au plecat peste hotare, iar în sate au rămas doar copii şi bătrâni. Uneori n-ai pe cine angaja. Cei de la putere ar trebui să stimuleze deschiderea de afaceri sau măcar să nu pună piedici", a menţionat femeia.

image
image
image

Click aici să vezi GALERIA FOTO!

„Faptul că nu sunt afişe electorale la tot pasul are şi o explicaţie. Acolo alegerile au loc pe circumscripţii uninominale. Oamenii se cunosc între ei şi consideră că nu e nevoie să apeleze la asemenea procedee", explică Igor Boţan, directorul ADEPT. În opinia expertului, alegerile din regiune sunt importante, pentru că de coloratura politică a Adunării Populare depinde şi felul cum vor decurge relaţiile dintre Comrat şi autorităţile de la Chişinău.

Un găgăuz a atacat convoiul Angelei Merkel

„Relaţiile dintre autorităţile centrale şi cele locale au avut întotdeauna un element de tensiune. Nu este o excepţie nici situaţia actuală. Totuşi nu trebuie să uităm că modul în care Chişinăul a rezolvat problema statutului regiunii este considerat de multe instituţii internaţionale drept un exemplu demn de urmat. Faptul că asistăm la cel de-al cincilea scrutin ordinar în regiune vorbeşte de la sine", susţine Igor Boţan.

Peste 100.000 de alegători

Peste 100.000 de alegători sunt incluşi în listele electorale de bază pentru alegerile în Adunarea Populară din UTA Găgăuzia. În cursa electorală s-au înscris 164 de candidaţi, pe circumscripţii, dintre care urmează să fie aleşi 35 de deputaţi ai legislativului local. 84 de concurenţi reprezintă partide, iar 80 candidează independent.

Başcanul Găgăuziei: „Mihai Ghimpu trebuie băgat la închisoare pe vreo 20 de ani"

Cei mai mulţi candidaţi înregistraţi sunt de la Partidul Comuniştilor. Restul reprezintă formaţiuni locale, precum Novaia Gagauzia sau Edinaia Gagauzia. În competiţie s-au înscris şi candidaţi de la PLDM, PS, PSD, PDM, PL şi PPS.

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite